Sastanak Kupera i Đurića: Očekuju se i politički pregovori o Kosovu

Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine tokom sastanka sa savetnikom predsednika Srbije pozdravio spremnost Beograda da sa Prištinom pregovara i o političkim pitanjima

  • 1

Posrednik Evropske Unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper sastao se sa savetnikom predsednika Srbije Markom Đurićem. Njih dvojica su razgovarali o dosadašnjem toku razgovora i dogovorima postignutim između dve strane.

Kuper je pozdravio spremnost srpske strane da se problemi u vezi sa Kosovom i Metohijom rešavaju pregovorima na višem nivou.

- Dakle, da se pregovori ne vode samo o tehničkim, nego i o političkim pitanjima, jer je to pravi put da se približimo rešenju koje zadovoljava naše državne i nacionalne interese - rekao je Đurić nakon sastanka sa Kuperom.

On je dodao da je cilj današnjih razgovora bio da se domaćini upoznaju sa tim kako Unija vidi dosadašnje razgovore dve strane i njihovom interpretacijom dosadašnjih dogovora.

- Upoznavanje sa dosadašnjim tokom razgovora od koristi je za našu stranu jer je cilj predsednika Nikolića da u Srbiji bude postignut najširi politički konsenzus oko pristupa rešavanju pitanja Kosova i Metohije, a za to je neophodan elemenat i poznavanje svih činjenica vezanih za dosadašnje pregovore i širu regionalnu i globalnu političku sliku od koje zavisi rešavanje pitanja naše južne Pokrajine - naveo je savetnik predsednika Republike.

Na pitanje da li je tokom sastanka razgovarano o otvaranju kancelarije vlade Kosova u Beogradu, o čemu se polemisalo prethodnih dana, Đurić je za Telegraf.rs rekao da dalje aktivnosti strana u pregovorima nisu bile tema sastanka.

- Razgovarali smo isključivo o dosadašnjem toku pregovora, o implementaciji postignutih dogovora i o široj političkoj slici. Uglavnom smo pričali o opštim političkim pravcima pregovora - rekao je Đurić za naš portal.

On je objasnio da je cilj predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se najpre u Srbiji postigne konsenzus o tome "šta je naš nacionalni interes".

- Zbog toga su na  današnji sastanak bili su pozvani predstavnici resorno nadležnih ministarstava, direktor vladine kancelarije za operativno-tehničke poslove u vezi sa pregovorima i predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju - istakao je Đurić.

(M. S. /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sony

    20. jun 2012 | 22:13

    46 godina imam;najveći i najlepši deo života mi je prošao uz vesti sa Kosova,uz štedimo,uz biće bolje,uz još samo ova godina...,uz najpametniji smo,uz Srbija do Tokija(ne daj Bože svetu takvu "sreću",uz -ovo su važni izbori,uz -ratujmo i branimo,uz ovde su naši dedovi,uz poplave,uz maline,uz,uz,uz.... POVRAĆA MI SE KAD ČUJEM REČ KOSOVO!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA