ČEKAM PRAVDU NA SVETOG SAVU: Ivanović tri godine u zatvoru

Ivanović kaže da će se, ukoliko sud donese oslobađajuću presudu, ponovo baviti politikom jer je to obaveza prema onima koji su ga podržavali

  • 5

Lider građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović izjavio je "Politiku" da veruje da će Apelacioni sud u Prištini 27. januara doneti "jedinu ispravnu" - oslobađajuću presudu. Sveti Sava mogao bi biti odličan datum da okončaju ovo moje mučenje, ali nisam siguran da će se to stvarno i desiti. Naučio sam se da čekam i budem strpljiv, poručio je Ivanović pisanim putem u intervjuu na dostavljena pitanja.

Nikolić: Pitao sam Tačija - koliki ti je zid oko kuće, tri metra?

TAČI POSLE 5 MINUTA PREKRŠIO DOGOVOR: Vučić tražio osudu od Mogerinijeve

Prema njegovim rečima, sud vrlo često probija rokove za donošenje odluka, uz obrazloženje da je predmet "preobiman i komplikovan".

Upitan da li strahuje da bi odluka Apelacionog suda mogla biti drugačija od oslobađajuće, Ivanović je kazao da ne sumnja u časnost i profesionalnost sudija Euleksa, kao ni trećeg sudije koji je Albanac.

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

- Advokati i ja imamo primedbu na mešoviti sastav veća, ali ne i bilo kakvu konkretnu primedbu. Sve je moguće, ali sam siguran da se greške prvostepenog veća ne mogu i ne smeju ponoviti - rekao je Ivanović.

On je ocenio da je njegovo hapšenje bilo sredstvo da se skrene pažnja nezadovoljne javnosti na Kosovu, koja je bila nezadovoljna socijalnim stanjem, siromaštvom, nezaposlenošću, korupcijom, najavom otvaranja Specijalnog suda za zločine OVK.

- Velika afera o korupciji kulminirala je 2013. godine i eto, neko domišljat se setio da bi pravi balans bilo hapšenje jednog Srbina, kao protivteža za sve Albance pred sudom Euleksa ili one koji će biti optuženi pred Specijalnim. Moja je nesreća što sam se uklopio u traženi profil - rekao je Ivanović i dodao da će se, ukoliko sud donese oslobađajuću presudu, ponovo baviti politikom jer je to obaveza prema onima koji su ga podržavali.

Ivanović ne očekuje milost, već pravdu

Advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić izjavio je danas da Ivanović od Apelacionog suda "ne očekuje milost već pravdu, koja kaže da nedužan čovek ne treba da bude u zatvoru".

Sutra se navršavaju tri godine od hapšenja lidera građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića koji je osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin. On i dalje čeka odluku Apelacionog suda na žalbu koju je njegova odbrana uložila na prvostepenu presudu.

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

Vlajić pojašnjava da zakon ne predviđa rok u kom drugostepeni sud treba da donese svoju odluku i podseća da je odbrana žalbu na prvostepenu presudu podnela u aprilu prošle godine.

- Prošlo je deset meseci a nikakve odluke nema, što smatramo da je nedopustivo. Od Apelacionog suda očekujem pravdu. Oliver Ivanović ne očekuje milost, već pravdu, koja kaže da nedužan čovek ne treba da bude u zatvoru - naglasio je Vlajić za RTS.

On kaže da nije optimista da će se to i desiti, jer je prvostepeni sud imao priliku da donese pravičnu odluku, pa je nije doneo.

- Niko bolje od prvostepenog suda nije bio u prilici da utvrdi da protiv Olivera Ivanovića ne postoji nijedan dokaz. Prvostepeni sud je to utvrdio kada je rekao da on nije bio komandant bilo koje jedinice, niti je izdao bilo kakvo naređenje, ali je osuđen za prisustvo na lice mesta- što nije istina - pojašnjava Vlajić.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Dodaje da se kao čovek i profesionalac nada pravičnoj odluci, a po njemu ona može biti samo oslobađajuća. Međutim, Euleksov sud je, podseća on, već propustio priliku da se upiše u spisak pravičnih sudova.

Reč je, kako kaže, o politici i političkom suđenju od samog početka, te da razlozi za hapšenje i suđenje Olivera Ivanovića nisu nađeni u sudnici već van sudnice.

- Siguran sam da pravo nije u osnovi ovog slučaja. Ne znam nijednog čak ni Albanca koji smatra da je Ivanović kriv za šta se tereti - zaključio je Vlajić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @@@@@@@

    26. januar 2017 | 10:20

    Ovo je uzas sta rade ovom coveku!Taci na slobodi a Ivanovic u zatvoru.

  • major . Milan Tepic RSK .

    26. januar 2017 | 12:03

    Jadna si europo zalosna si nemocna srbijo sto smo docekali za koga se borili a danas upravo nas ponizavaju zalost zalost zalost nevidjena.

  • Predrag

    26. januar 2017 | 12:20

    Šiptari isto kao i hrvati hapse i osuđuju ljude samo što su Srbi.bez ikakvih dokaza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA