Beograd i Priština da se uzdrže od optuživanja i međusobnog blokiranja

Dejvid Mekalister pozvao Beograd i Prištinu da ne pribegavaju "igri" međusobnog optuživanja i da se uzdrže od svake akcije koja bi ugrozila dosad postignut napredak u Briselskom procesu

  • 70

Izvestilac za Srbiju i predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister pozvao je Beograd i Prištinu da ne pribegavaju "igri" međusobnog optuživanja i da se uzdrže od svake akcije koja bi ugrozila dosad postignut napredak u Briselskom procesu.

NASTAVAK DIJALOGA 1. FEBRUARA: Nova runda razgovora Beograda i Prištine

Trampova administracija uz Kosovo!

- Svi smo pratili šta se dešavalo u proteklih nekoliko sedmica i mislim da takav razvoj situacije ukazuje na potrebu snažnijeg angažovanja i jedne i druge strane -  ocenio je Mekalister u intervjuu za Danas.

On smatra da je veoma pozitivno što je održana najnovija runda dijaloga i što su njoj, pored sprskog i kosovskog premijera, učestvovali i predsednici dveju strana.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Po njegovom mišljenju, najnovija runda dijaloga koja je održana prošle sedmice, pokazuje i da visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politku Federika Mogerini u ime EU ostaje posvećena dijalogu, što se, kako ističe, očekuje od obeju strana.

On je pohvalio učešće Beograda u regionalnim inicijativama.

Beograd je dosada "konstruktivno učestvovao u regionalnim inicijativama što znači unapređenje bilateralnih odnosa sa susedima" ocenio je Mekalister, izrazivši želju da sve strane nastave takvu politiku.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Mekalister, koji je prošle nedelje boravio u poseti Beogradu tokom koje je prisustvovao je i radnoj večeri sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i sastao se, između ostalog, sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majlom Devenportom i ministarkom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, istakao je da je u srpskoj prestonici bio kako bi završio godišnji izveštaj o Srbiji.

S Vučićem je, kako je naveo, razgovarao o Briselskom dijalogu i predstojećim predsedničkim izborima ali i o putovanjima srpskog premijera u Indiju, Belorusiju.

Podsetivši da je 9. januara predstavio nacrt godišnjeg izveštaja o Srbiji članovima Spoljnopolitičkog komiteta EP, on je ocenio da je povratna reakcija na njegov izveštaj bila veoma pozitivna.

U međuvremenu, naglasio je, članovi EP dostavili su 325 amandmana, što je za 103 više nego prethodne godine.

Foto: Flickr/inyucho Foto: Flickr/inyucho

- U suštini, većina amandmana se odnosi na pet tema: manjinska prava, regionalna saradnja, vladavina prava, sloboda medija i spoljna politika, ali ima i veoma detaljnih amandmana o energetskoj politici -  rekao je Mekalister.

Prema njegovim rečima, činjenica da ima tako veliki broj amandmana pokazuje da postoji veliko interesovanje u EP za Srbiju i za Zapadni Balkan, budući da se, istakao je, neki od njih odnose i na situaciju u BiH.

Na pitanje da li srpskom premijeru pomenuo "slučaj Savamala", Mekalister je rekao da je s Vučićem i ranije o tome pričao i ponovio šta je o tome navedeno u izveštaju.

- Kao što se navodi u nacrtu mog izveštaja, EP ''uzima u obzir kontroverzne događaje u beogradskom kvartu Savamala i poziva na brzo rešavanje slučaja. Takođe, primio sam veliki broj amandmana u vezi s tim pitanjem i treba sačekati i videti šta će biti na kraju usvojeno. Ali, lično, duboko verujem da je na srpskim vlastima da istraže šta se dogodilo, da rasvetle navedeni slučaj - rekao je Mekalister.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Upitan kako ocenjuje medijsku situaciju u Srbiji, Mekalister je podsetio da je to jedna od pet velikih tema u njegovom izveštaju u Srbiji.

- Kao što sam naveo u nacrtu izveštaja, ''EP ponavlja svoju zabrinutost što nikakav napredak nije ostvaren da bi se unapredila situacija u vezi sa slobodom izražavanja i slobodom medija'' - rekao je Mekalister.

Osvrćući se na stav svoje zemlje o Srbiji, Mekalister, koji je član nemačke CDU, stranke kancelarke Angele Merkel podseća da je Merkelova inicirala Berlinski proces, što kako ocenjuje, pokazuje zainteresovanost nemačke vlade za ovaj region.

- U mnogim razgovorima sa njom shvatio sam da je ona i lično zainteresovana za Zapadni Balkan. Nama u Nemačkoj je veoma stalo do politike regionalne stabilnosti, regionalne saradnje i pomirenja - poručio je Mekalister.

Takođe, naglasio je, svi u Briselu su posvećeni politici kojom se pozivaju sve strane u regionu da se uzdrže od nacionalizma, populizma i provokacija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dada

    30. januar 2017 | 10:52

    Dogovoru se postigne, a onda albanci mrtvo 'ladno ne ispoštuju dogovoreno i onda mi da se suzdržavamo od nekakvih blokiranja. Ma vidi molim te.

  • Nina

    30. januar 2017 | 12:03

    Najgore je kad moramo da kotrljamo nasu zemlju uzbrdo, pogotovo kad imamo nezeljene prepreke.

  • Dane

    30. januar 2017 | 10:52

    Sve bi ovo bilo drugacije da EU uvek na stoji na strani Pristine !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA