≫ 

Haradinaj bi da uvede "recipročne mere" Beogradu: Napao Vučića i Dačića

Ramuš Haradinaj traži poternice za Vučića i Dačića

Ramuš Haradinaj, lider bivše OVK, kojeg Srbija sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na KIM 1998. i 1999. godine, izjavio je danas da bi Priština trebalo da uvede recipročne mere Beogradu kada su u pitanju poternice.

Specijalni tužilac za zločine OVK: Ne tražimo Haradinaja

- Oni imaju poternice, pa bi trebalo i mi.  Aleksandar Vučić ispunjava kriterijume da se za njim izda poternica. Dačić, takođe - rekao je Haradinaj.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Poternica je izdata, kako je Beograd saopštio, jer je reč o sumnji na dela koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru najavio je da će 2. marta saopštiti odluku o zahevu Srbije za izručenje Haradinaja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zora

    11. februar 2017 | 15:55

    Neznam da li u svetu postoji neskolovaniji i gluplji covek od ovoga.Zato ga i pdrzavaju da za njih radi gnusne stvari jer nemoze da razmislja.Mozak mu je kao orah.

  • Vinš

    11. februar 2017 | 17:27

    Haradinaj bi da izbegne odgovornost za zločine koje je počinio nad Srbima i nealbanskim stanovništvom.Uvek onaj ko najmanjev ima moralnog prava da nekoga kritikuje i optuži za nešto prvi se javi.

  • xerxs

    11. februar 2017 | 18:38

    Haradinaj je izgubio kompas , pa sad priča nebuloze i neistine , sve mu je ovo od straha da ne bude izručen Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA