≫ 

Premijer Vučić otvorio Sajam turizma: U 2016. godini smo zaradili preko milijardu evra (FOTO) (VIDEO)

Na Beogradskom sajmu počeo 39. Međunarodni sajam turizma, koji je svečano otvorio premijer Aleksandar Vučić

Na Beogradskom sajmu počeo je 39. Međunarodni sajam turizma na kome će se predstaviti 1.100 izlagača iz 56 zemalja među kojima su i Kina, Rusija, Indija. Zemlja partner ove najveće turističke manifestacije u zemlji i regionu jugoistočne Evrope, je Crna Gora. Manifestaciju, koja će trajati do 26. februara, otvorio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić: Nemamo pravo da dozvolimo ponižavanje Srbije

Ne želim u rijaliti, politika nije trgovina

- Srbija je prošle godine od turizma zaradila milijardu i 42 miliona evra, izjavio je  premijer Aleksandar Vučić i napomenuo da smo u 2016. godini od ove privredne grane zaradili 200 miliona evra više od Crne Gore.

- Crna Gora ima predivno more, planinske vence, Skadarsko jezero, sve što jedna prelepa zemlja mzoze da ponudi. Srbija se nije nikad isticala turizmom, to nije najvažnija privredna grana, ali smo u 2016. godini zaradili 200 miliona evra više od Crne Gore od turizma - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimirije Goll Foto: Tanjug/Dimirije Goll

Vučić je na otvaranju sajma čestitao Beogradskom sajmu i Ministarstvu turizma na odličnim rezultatima.

- Čuo sam da imamo pet puta više gostiju nego u Zagrebu, ostalih brojeva se i ne sećam -  rekao je u šali Vučić ministru turizma Rasimu Ljajiću.

Kako je rekao, sve više novca od turizma ostaje u Srbiji, sve smo atraktivniji za goste sa zapada i za poslednje tri godine promet od turizma raste deset odsto godišnje.

Foto: Tanjug/Dimirije Goll Foto: Tanjug/Dimirije Goll

Naveo je i da je prosečan rast turizma u svetu četiri odsto godišnje, u Evropi dva odsto, a u Srbiji je to 13 odsto.

Vučić je napomenuo i da bi u saradnji sa Crnom Gorom, a u komplemetarnoj ponudi, dve zemlje mogle da od turizma prihoduju i više od milijardu i po evra godišnje.

- Ranije nismo umeli da vidimo gde su nam potencijali, a sada beležimo ukupan rast broja noćenja, povećanje broja domaćih turista, turista iz Rusije za 5,5 odsto, a iz Kine 12,9 odsto - naveo je premijer i u tom smislu pomenuo da će ubrzo biti uspostavljene diretkne avionske linije sa Kinom, tačnije da će to biti nakon posete predsednika Srbije toj zemlji krajem marta, a da će onda uz uvođenje bezviznog režima rast broja turista iz Kine biti još povećan.

- Oživeli smo našu turističku privredu - rekao je Vučić, apostrofirajući toplički kraj, Lukovsku i Prolomsku banju, i podsetivši da je ove godine za vaučere izdvojeno 70 miliona dinara više nego prethodne, a da je i interesovanje dva puta veće u odnosu na prošlu godinu.

ALEKSANDAR VUCIC I MARIJA LABOVIC

Uz napomenu da je Srbija u prethodnom periodu izgubila mnoge banje, da su mnoge propale, Vučić je naglasio da je i to šansa za domaće i strane investitore koji bi mogli da ulažu u njihov oporavak.

- Ono na šta smo posebno ponosni je da smo vaučerima, kojima su se mnogi smejali, mnogo postigli. Želimo da ljudi uživaju u našoj zemlji, a ne da idu negde drugde. Moramo što je moguće više da učinimo zajedno da privučemo i strane turiste, da se vraćaju u Srbiju - istakao je Vučić.

On veruje i da je moguće napravit dogovore sa zemljama u regionu, pre svega Crnom Gorom i Mađarskom oko zajedničke turističke ponude.

- Zbog toga nam je najvažnije da sačuvamo stabilnost u regionu, mir i bezbednost i nećemo dozvoliti povratak u prošlost - rekao je Vučić.

Kaže da Beograd postaje jedna od najvažnijih siti-brejk destinacija.

Foto: Tanjug/Dimirije Goll Foto: Tanjug/Dimirije Goll

- Na tome sam posebno zahvalan gradonačelniku Siniši Malom. Beograd je grad kranova, dizalica, gradilišta, a isto želimo i za druge gradove u Srbiji - naveo je Vučić.

Turisti u svetu traže nove destinacije, to je i naša šansa, poručio je Vučić i dodao da zemlje Zapadnog Balkana imaju velike mogućnosti kad je reč o izlasku na treća tržišta u turizmu.

- Oni koji najviše putuju, a to su pre svega Kinezi, su po deset puta bili u Parizu, Londonu, Beču, oni traže nove destinacije, a naše područje, region Zapadnog Balkana i Srbija jesu područja koja oni žele da vide. Naše je da garantujemo punu stabilnost, da pokažemo gostoljubivost, da pokrijemo sve destinacije infrastrukturno, da imamo najbolje kapacitete, pa ćete videti kako brojevi mogu da rastu - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gabrijela

    23. februar 2017 | 12:47

    Treba nastojati da sa nasim destinacijama privucemo sto veci broj stranih turista.

  • maja

    23. februar 2017 | 16:01

    Moramo pojacati nase smestajne kapacicete da bi privukli jos vise turista.

  • Gavrilo

    23. februar 2017 | 16:14

    U ovoj godini neka bude 2 milijarde i ima Bog da nas vidi!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA