≫ 

Vučić: Nemamo pravo da dozvolimo ponižavanje Srbije

Cilj Srbije je da sačuva mir i stabilnost u odnosima sa BiH, ali nećemo dozvoliti ponižavanje Srbije, poručio je premijer Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem. Na sastanku se razgovaralo o zahtevu za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije zbog genocida.

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE VUČIĆA I NIKOLIĆA

Nikolić: Vučić i ja nismo razgovarali o funkcijama, pomagaću mu kao budućem predsedniku

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, je rekao:

- Srbija ni na koji način nije doprinela reviziji tužbe za genocid, 22 godine je prošlo od Dejtonskog sporazuma. Mnogi žive u prošlosti i od prošlosti pokušavaju da žive. Nekim ljudima je sužen pogled u budućnost. Srećom, to nije slučaj sa Srbijom. Na formalno pitanje - da li će Srbi učestvovati u organima vlasti u Sarajevu - Srbija, predsednik i ja, se nismo mešali u tu odluku i nikad nećemo da utičemo na odluke Srba u BiH. Oni znaju šta je najbolje da zaštite interese srpskog naroda.

- Malo ko razume činjenicu da su ovi naši odnosi vraćeni 22 godine unazad. I ono malo poverenja koje smo uspeli da izgradimo, danas je jasno da toga nema. Ako želite da podignete tužbu, a imate 1,2 miliona Srba u BiH, onda to pokazuje koliki su duboki, suštinski, temeljni naši problemi. Svodimo sve na najnižu lestvicu - očuvanje mira i stabilnosti.

- Sada ćemo da odgovorimo na tužbu, da ne urodi plodom, kao što će se i dogoditi, i da pokušamo da tržaimo neke mehanizme za dijalog sa bošnjačkim narodom.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Nemamo pravo da dozvolimo ponižavanje Srbije. Sve preko očuvanja mira i stabilnosti je dobro ako uspemo. Predsednik Nikolić i ja smo zadovoljni nastupom predstavnika Srba iz BiH. A, o licemerju dela međunarodne zajednice, o tome neću da pričam. Kada je bilo nekakvog referenduma, a ticao se dana Republike, Srbi su proglašavani za remetilački faktor, pa su se pominjale odmah sankcije protiv Dodika...

- A danas, kada se potežu mnogo teže stvari, onda hajde da ćutimo. Pa, nismo mi deca da ćutimo. Pokažite isti odnos prema Srbima, kao što pokazujete prema drugima. Sve što postoji je pritisak prema Srbima. Hajde, samo ponekad imajte iste principe.

- Ne očekujem ništa od Međunarodne zajednice, da kažu ko je kriv. Valjda smo nekad i krivi što postojimo.

- Zaboravite na to da su Srbi tvorci Aušvica. Gledao sam sarajevske medije, mogao sam to da čujem, i direktno i posredno. Mi gonimo zločince. Nemojte da prebacujete to na ceo narod.

- Nismo mi kreteni da nas posmatrate na taj način. Nekad kažu iz Međunarodne zajednice "treba da se svi smire". Kako? Da povučemo našu tužbu za genocid? Ako smo jednako krivi, onda su samo Srbi krivi - poručio je srpski premijer.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Milorad Dodik je istakao da je veoma zadovoljan razgovorom sa Vučićem i Nikolićem.

- Ovde je sve jasno. Nema ništa od revizije, jer nema utemeljenje u pravu. Nema formalne odluke bilo kog organa BiH. Akt mržnje Bošnjaka u Sarajevu prema Srbima, uopšte. Žele da postignu dva cilja - da dobiju desetine milijarde odštete i da se ukine Republika Srpska.

- U tom pogledu, nezadovoljni ranijim presudama bili su spremni da svojataju BiH, da nam kažu da nismo prisutni u organima. Bakir Izetbegović je zatvorio vrata BiH, ugasio je svetlo.

- Poverenje je veoma teško izgraditi, propali su napori Međunarodne zajednice. Ako neko misli da može sam da odlučuje, onda poverenje se ne grati tako. Rušili su pozicije i status Hrvata, sada ruše poziciju Srba u BiH.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ovo je atak na sve Srbe, ne samo ovde, već u celom svetu. Alija Izetbegović nije bio predsednik nikakve BiH, jer 1993. godine kada je podnosio tužbu BiH nije postojala. Verujem da će Međunarodni sud to odbiti.

- Bosne i Hercegovine nema. Šta je to? Da li je to ikada i postojalo? Mogao bih danima o tome da pričam... Bakir Izetbegović ne predstavlja BiH. To je samo 5 kantona - rekao je, između ostalog, Dodik.

Na kraju, Dodik je otkrio i da je obavešten da će za deset dana protiv njega i Mladena Ivanića biti podignuta optužnica zbog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milivoje

    22. februar 2017 | 18:00

    Mi smo bratski narod.

  • Sava

    22. februar 2017 | 18:02

    Ne treba dozvoliti da nas ponižavaju! Kakav više genocid...A genocid nad srpskim narodom!

  • Milica

    22. februar 2017 | 23:27

    Na sve načine pokušavaju da uruse stabilnost Srbije, ali što se oni budu više trudili da nas "obezglave", to smo jači i složniji. Mi imamo samo jedan cilj, da idemo napred,a ne u prošlost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA