≫ 

Ubijena ćerka bivšeg komandanta OVK, zbog svedočenja o pokolju pripadnika Vojske Jugoslavije?

Problem zaštite svedoka jedan od ključnih izazova sa kojima će se suočiti Specijalni sud za zločine OVK

  • 30

Bleranda Curi, kćerka nekadašnjeg lokalnog komandanta takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), ubijenog prošle godine, stradala je noćas u saobraćajnoj nesreći u Kosovu Polju, a prištinski dnevnik "Bota sot" njihovu smrt povezuje sa svedočenjima pred sudom za zločine OVK.

Ko je ko u Tačijevom "odredu smrti": Objavljen spisak članova tajne službe DPK

Specijalni tužilac za zločine OVK: Ne tražimo Haradinaja

Vozač Amir Salihu, koji je uhapšen, prema saopštenju kosovske policije prošao kroz crveno svetlo i pregazio Blerandu Curi, koja je nedugo zatim preminula.

Navodi se da je njen otac i nekadašnji lokalni komandant Bedri Curi ubijen hicem u glavu godinu dana ranije, u misterioznom ubistvu koji su kosovski mediji povezivali sa njegovom navodnom željom da o zločinima koje su pripadnici OVK počinili protiv političkih protivnika svedoči pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

Bedri Curi je, takođe, bio spreman da svedoči o zarobljavanju i likvidaciji pripadnika Vojske Jugoslavije tokom rata na Kosovu.

On je, navodno, učestvovao u ovom zločinu, a naređenje za likvidaciju vojnika izdao je Ajvaz Beriša, poznat i pod ratnim nadimkom "komandant Tigar".

Problem zaštite svedoka jedan od ključnih izazova sa kojima će se suočiti Specijalni sud za zločine OVK, s obzirom na to da je čitav niz potencijalnih očevidaca u slučajevima protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja nestajao ili pod misterioznim okolnostima odustajao od svedočenja.

Podseća se da su o pretnjama svedocima Savet bezbednosti UN u više navrata, bezuspešno, upozoravali glavni tužioci Haškog tribunala Karla del Ponte i Serž Bramerc.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA