SNS odjednom zaboravio na DSS u novoj vladi!

Slobodan Samardžić smatra da će DSS ostati u opoziciji zbog toga što Zapad to traži od SNS. Naprednjaci kažu da im je u ovom trenutku prioritet SPS

  • 1

Mesecima je trajala ljubav između Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije. Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica javno su podržavali jedan drugoga i poručivali kako će gotovo sigurno sarađivati u nekoj novoj vlasti.

Čak su i uoči drugog kruga predsedničkih izbora potpisali sporazum na osnovu koga je DSS podržao Nikolića, a naprednjaci se obavezali da će, kad dođu na vlast, inicirati raspisivanje referenduma o Kosovu i Metohiji.

SNS je na pragu formiranja vlade Srbije, ali niko više ne pominje DSS. Kako su u igri stranke kojima je prefiks "proevropski" ispred svega (URS i koalicija oko SPS-a), DSS sa svojom anti EU politikom pada u drugi plan.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić u izjavi za Telegraf kaže da je ta partija isključena iz pregovora o vladi Srbije na zahtev Zapadnih sila zbog tvrdih stavova o KiM i Evropskoj uniji, ali i dodaje da još ništa nije gotovo.

- U izostavljanju DSS-a bitnu ulogu igraju instrukcije sila sa Zapada. Njima ne odgovara da budemo u vladi zbog jasnog i principijelnog stava o EU i Kosovu - ističe on.

Potpredsednik DSS-a kaže da to što tu stranku izostavljaju iz pregovora o vladi, u kojoj je stožer Srpska napredna stranka, tumači kao "programsku razliku partija koje učestvuju u pregovorima".

- DSS ima jasan program, mi smo principijelni u njegovom ostvarenju i drugim strankama je teško to da prihvate. Tražimo korenite promene u vođenju zemlje i njene politike. Očigledno je da nisu svi spremni da se promene ili da promene izvedu do kraja - objašnjava Samardžić.

On najavljuje da će "najverovatnije DSS ostati u opoziciji", ali i da će prihvatiti poziv na razgovore "ukoliko ga dobiju", te "da još ništa nije sigurna i gotova stvar".

Funkcioner Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović kaže za Telegraf da ta partija poštuje DSS kao prijateljsku stranku i dodaje da je za SNS trenutni prioritet SPS.

- Poštujemo DSS kao prijatelje i ljude od reči, ali trenutno nam je prioritet SPS i da se oni zvanično izjasne šta žele, a onda možemo krenuti u dalje pregovore - kaže Stefanović.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA