Drecun: Eventualna blokada dijaloga Prištine i Beograda bila bi put ka destabilizaciji

Tači želi da animira deo albanske javnosti i da stvori situaciju u kojoj može da izazove neke proteste

  • 7

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da bi eventualna blokada dijaloga između Beograda i Prištine bila put ka destabilizaciji regiona.

DRECUN NAJAVIO BORBU ZA SRPSKU IMOVINU: Nećemo dozvoliti da Priština otme Trepču

Drecun je rekao da je rezolucija, koju je usvojila kosovska skupština, a kojom se traži bezuslovno oslobadanje Ramuša Haradinaja, koga Srbija tereti za ratni zločin, i prekid dijaloga sa Beogradom do ispunjenja tog zahteva, upućena svima po malo.

- Hašim Tači pokušava da sebe predstavi kao političku figuru bez koje se ne može ništa rešavati na KiM i to je njegova poruka da ne sme da bude na optužnici Suda za zločine OVK - smatra Drecun.

Dodaje da bi formiranje kosovske vojske poremetilo ravnotežu snaga u regionu i mogućnost kontrole naoružanja.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

- Tači ima svoje unutrašnje političke razloge, želi da animira deo albanske javnosti i da stvori situaciju u kojoj može da izazove neke proteste ako se nađe na optužnici Suda za zločine OVK - kaže Drecun.

Napominje da međunarodna zajednica ne prihvata mogućnost formiranja kosovske vojske.

- Oni se protive načinu na koji bi se to uradilo, bez saglasnosti srpske strane. Tači to radi zbog činjenice da je imao podršku dela međunarodne zajednice. Izgleda da sve što radi, radi u kontekstu prisustva Albanije u regionu, ona se za sve pita - objašnjava Drecun.

Dodaje da bi ova formacija mogla da bude logistička baza u pokušaju reanimacije velikoalbanskog projekta.

- Proces normalizacije odnosa je stabilizavao region. U moru nestabilnosti, poput Makedonije, BiH, mi smo dali doprinos miru u regionu i njegovoj evropskoj perspektivi. Drugi žele pak da ga udalje od evropske perspektive - smatra Drecun.

Kaže da je "velika Albanija" ekstremna ideja.

- To bi bilo okončanje normalizacije odnosa. Prištini odgovara da insistira na tome zbog optužnica i da bi izbegla stvaranje ZSO. Kada bi bio blokiran dijalog, imali bismo trenutak u kojem bi mogao da se izazove veliki ratni požar na Balkanu - smatra Drecun.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    11. mart 2017 | 15:27

    Tebe slušaju samo rodbina na slavi

  • M - 7777 SRBIJA

    11. mart 2017 | 14:30

    o čemu pregovori sa Šiptarima, o svojoj teritoriji, ništa ne razumem,ma dosta ulizivanja više.

  • Dobi

    11. mart 2017 | 14:39

    To upravo zlocinci iz Amerike i zele,njima ne odgovara stabilan Balkan jer onda novac ne moze da se izvlaci.Prokleti i pohlepni monstrumi ce platiti za svu destrukciju koju cine na planeti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA