ZAUSTAVITE FORMIRANJE VOJSKE: Amerikanci jasno poručili Prištini

Na pitanje portala "Insajderi" šta bi dugoročno značilo za kosovsku vojsku to što je ambasada SAD rekla da bi usvajanje predloga zakona u sadašnjoj formi primoralo Vašington da preispita bilateralnu saradnju i pomoć KBS, Delavi je rekao - "nadam se da nikad neću saznati"

  • 11

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi pozvao je institucije u Prištini da, u ovom trenutku, obustave inicijativu formiranja "kosovske vojske", upozorivši kosovske zvaničnike na "potencijalne posledice" ako nastave sa tim procesom. Delavi je, u intervjuu za prištinski portal "Insajderi", demantovao zvaničnike u Prištini da se proces formiranja "kosovske vojske" odvija u punoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

VELIKA PLJAČKA SRBIJE: Ovo je spisak imovine koju Albanci hoće da nam otmu

TAČIJEVA ŽALOPOJKA: Pisao Stoltenbergu i krivi Srbe što ne može da formira "Vojsku Kosova"

Američki ambasador je rekao da Kosovo "treba da ima vojsku", ali da ona treba da bude formirana izmenom ustava i u konsultacijama sa svim zajednicama na Kosovu.

 

Foto: xk.usembassy.gov Foto: xk.usembassy.gov

U intervjuu, objavljenom i na sajtu američke ambasade u Prištini, Delavi je kazao da SAD sarađuju sa Kosovskim bezbednosnim snagama, i podržavaju formiranje kosovske vojske, ali ne na ovakav način kako to Priština sada pokušava.

- Naša pozicija je da ova transformacija treba da se desi preko izmene ustava. To je naša pozicija već dugo - rekao je Delavi.

- Zbog toga smo iznenađeni i razočarani što se ovaj nacrt zakona pojavio prošle nedelje. Nismo zamišljali da će taj proces tako ići. To zaista ne odražava sadržaj diskusija koje smo nedavno imali sa zvaničnicima kosovske vlade -  rekao je Delavi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je dodao da SAD poštuje pravo Kosova kao suverene države da donosi sopstvene odluke po pitanju suvereniteta.

- Ali smatramo da sada nije vreme niti da je sada način da se preduzmu tako važni koraci -  naglasio je Delavi.

On se složio da je izmene ustava neće biti lake, već da predstoji težak posao.

- To je, međutim, pozicija koju ćemo nastaviti da podržavamo. Nadam se da će kosovska vlada, zvaničnici, skupština, napraviti predah za trenutak i preispitati šta rade i razmisliti o potencijalnim posledicama po naše odnose sa Kosovskim bezbednosnim snagama o čemu smo upozorili prošle nedelje - istakao je američki ambasador.

On je dodao i da je važno uvažiti stav generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je najavio da će u slučaju da se mandat KSB razviti kako je predloženo, NATO morati ponovo da razmotri nivo svoje posvećenosti.

Foto: nato.int Foto: nato.int

- To je za mene bilo otrežnjujuće. Zato što mislim da kosovska bezbednost zaista počiva na kvalitetu njegovog partnerstva sa partnerima, sa SAD NATO i drugima. Tako da bih ja bio veoma oprezan - rekao je Delavi.

On je izrazio nadu da će "kosovska vlada uzeti predah, pokrenuti napore da osigura širu podršku kosovskih zajednica za formiranje vojske i da će raditi onako kako smo uvek razgovarali".

Na pitanje portala "Insajderi" šta bi dugoročno značilo za kosovsku vojsku to što je ambasada SAD rekla da bi usvajanje predloga zakona u sadašnjoj formi primoralo Vašington da preispita bilateralnu saradnju i pomoć KBS, Delavi je rekao - "nadam se da nikad neću saznati".

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svedo

    15. mart 2017 | 19:28

    Ako bude formiranje tz vojska udarice se kao bumerang zapadu. Biće centar za teroriste..

  • Slobodan

    15. mart 2017 | 22:11

    Koje lazi, pa amerikanci su i napravili kosovo, idalje ga samo ucvrscuju.

  • Rakija

    15. mart 2017 | 23:47

    To je plan Amera tj CIA to bi bilo leglo terorista bice belaja nece dugo potrajati dok ne izbije nesto veliko evropa je vec sad puna terorista mozemo da se zahvalimo Merkelovoj za sve ovo i naravno Amerima veliko hvala ali docice i vama kraj kad tad!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA