≫ 

ONI MOGU DA ZAPALE BALKAN, teroristi na vratima Srbije: Džihadisti - pritajeno zlo koje vreba

Balkan islamistima "nastavlja da bude neka vrsta centra za regrutovanje boraca i utočište onim borcima koji se vraćaju sa poprišta bliskoistočnih kriza"

  • 47

Evropu čeka sumorna budućnost zbog terorizma, dok Balkan, za sada, nije prioritet džihadistima, osim ako ne dobiju instrukcije da počnu sa napadima, ovako je nedavno prokomentarisao situaciju sa povratnicima sa ratišta na Bliskom istoku, profesor na Fakultetu za bezbednost Milan Mijalkovski. Da opasnost od terorista nije nimalo bezazlena potvrdio je i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot. On je upozorio da su države Zapadnog Balkana meta za regrutaciju i ključna ruta za ulazak ekstremista.

Rusija ne da Srbiju Evropskoj uniji, ali i OVE SILE vrebaju iz senke

ZABRINUTI SMO ZA SRBE NA KOSOVU, radimo na tome da se ne ponovi "OLUJA"

Gubitak teritorije sa kojim se suočava Islamska država vraća borce iz inostranstva koji su se ratovali za nju natrag u Evropu i sve je više signala koji ukazuju da se ostaci snaga islamista kreću preko Balkana, piše rimska "Republika".

List je već prenosio upozorenja italijanskih obaveštaca o Balkanu kao o opasnosti koja je "pred vratima".

Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

Navodi se da su od prošlog leta značajno smanjeni odlasci džihadista ka Bliskom istoku, pošto je granica sa Turskom zatvorena, pa je kalifat pozvao pristalice da ostanu gde su i "seju smrt na Zapadu".

"Republika" je u članku objavljenom pre tri nedelje pisala o upozorenju iznetom u izveštaju koji su Vladi Italije tada predstavili premijer Paolo Ðentiloni i šef italijanskih obaveštajaca Alesandro Pansa, a u kojem je navedeno da Balkan islamistima "nastavlja da bude neka vrsta centra za regrutovanje boraca i utočište onim borcima koji se vraćaju sa poprišta bliskoistočnih kriza".

Profesor Mijalkovski nedavno je upozorio da su džihadisti u regionu davno označili "balkanski kalifat".

Printskin: Youtube/  Al Jazeera Balkans Printskin: Youtube/Al Jazeera Balkans

Oni su uputili par pretnji, čime su praktično dali instrukcije svojim članovima koji su se vratili sa ratišta na koji način treba da izvode terorističke napade.

- Možda će neko od njih samostalno odlučiti da to čini, ali je verovatnije da čekaju instrukcije i tek tada će početi terorističke napade - precizira on.

Mijalkovski upozorava da se prema nekim podacima, u BiH, odnosno, pre svega, u Federaciju BiH i na Kosovo, vratilo najmanje par stotina ratnika, a u Evropu 1.700 od kada su počeli da trpe poraz na Bliskom istoku.

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

Inače, privremene vlasti u Prištini su takođe nedavno saopštile da je oko 316 osoba sa Kosova učestvovalo u konfliktima na Bliskom istoku, među kojima 44 žene i dvadeset sedmoro dece. Veruje se da se u ratnim zonama još nalazi 140 osoba, a da se na Kosovo vratilo njih 117.

Na Kosovu se trenutno vodi istraga protiv 237 osobe zbog sumnje da su saučesnici u organizovanju i izvršenju terorističkih dela, regrutovanju i finansiranju terorizma. Od 2013. do danas uhapšeno je 127 osoba.

Međutim, proces regutovanja još uvek traje. Posebno po kosovskim zatvorima.

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

Oko 40 osuđenika koji služe kaznu u devet kosovskih zatvora zbog veza sa terorističkom organizacijom ISil, svoje vreme „provode“ vrbujući ostale zatvorenike za ideju islamskog radikalizma ovog pokreta. U tome im pomažu imami sumnjivog porekla, koji bez znanja zvanične Islamske zajednice na Kosovu.

Zbog širenja ovakvih poruka početkom marta na Kosovu je podignuta optužnica i protiv Šefćeta Krasnićija, imama velike džamije Mehmet Fatih u Prištini, koji se, između ostalog, sumnjiči da je podsticao na izvršenje terorističkih dela i izazivanje mržnje, nacionalnog, rasnog, verskog i etničkog razdora u periodu od 2013. do 2014. godine.

Prizren danas. U prvom planu je Kameni most iznad Prizrenske Bistrice, u drugom Sinan-pašina džamija. Nema mnogo sprskih srednjevekovnih građevina koje su preživele osmanlijsko ropstvo. Foto: Wikimedia Commons/Tobias Klenze Prizren danas. U prvom planu je Kameni most iznad Prizrenske Bistrice, u drugom Sinan-pašina džamija. Nema mnogo sprskih srednjevekovnih građevina koje su preživele osmanlijsko ropstvo. Foto: Wikimedia Commons/Tobias Klenze

Kosovo, inače, broji oko 800 džamija i oko 2.000 zaposlenih u Islamskoj zajednici, za koje se tvrdi da su pod kontrolom regularne Islamske zajednice Kosova.

O problemu regrutovanja potencijalnih terorista je danas govorio i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot. On kaže da Islamska država ima propagandnu strategiju za Balkan i da u njoj koristi jezik regiona i društvene mreže u cilju regrutacije.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

- Treba da razmislimo kako da priđemo mladim ljudima, da kritički promišljaju o onome o čemu čitaju i slušaju - rekao je Skot.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je takođe da se 28 državljana Srbije nalaze u Siriji i Iraku i istakao da je cilj ministarstva smanjivanje i propagiranje radikalnih idelogodija.

- MUP je uložio značajne napore u prethodnom periodu da se rano otkrivaju osobe koje mogu da učestvuju u radikalizaciji - rekao je Stefanović.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

On je objasnio da je jedan od predloga Srbije Evropskoj uniji bio da se osnuje regionalni centar za deradikalizaciju, a to, kaže, znači da novac treba ulagati u rad sa mladim ljudima.

Kaže da Srbija želi da bude partner drugim zemljama, pa i većim i snažnijim u borbi protiv ekstremizma i poručio da neće odustati od borbe.

- Samo ujedinjeni možemo doći do rezultata - istakao je on.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug/Sputnjik/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    20. mart 2017 | 20:54

    Sad se prave kao opasnost od ekstremista ...pa devedesetih ste ih podrzavali dok su Srbe klali...na nas ljagu bacali...sad se samo trebamo izmaknuti u stranu i pustiti ih da slobodo senluce po Evropi....

  • Pera Kojot # 1

    20. mart 2017 | 19:33

    Sve je to zapadna namestaljka da nam zakuvaju na balkanu! Neznam da li postoji neko ko veruje jos u ove price ovog ambasadora, oni nama smestaju vec odavno, a Kosovo im je sabirni centar terora za Balkan, a ovako kao oni nesto zabrinuti! Pihhh!

  • sale

    20. mart 2017 | 20:55

    kosovo je srbija, ova mapa ne postoji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA