≫ 

Tači predočio šta će se desiti ukoliko Srbi budu "unedogled" blokirali formiranje vojske Kosova

Tači je, međutim, rekao da su zakonske izmene ponovo realna mogućnost, ukoliko Srbi budu u nedogled blokirali transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku

  • 28

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da su institucije Kosova spremne da s predstavnicima kosovskih Srba razgovaraju o ustavnim promenama. Te promene su preduslov za formiranje Vojske Kosova.

Otkrivene reči Vučića koje je izgovorio kada je čuo za formiranje vojske Kosova (FOTO)

HAŠIM TAČI: Ubediću Srbe da glasaju za formiranje Vojske Kosova

Tači je, međutim, rekao da su zakonske izmene ponovo realna mogućnost, ukoliko Srbi budu u nedogled blokirali transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku.

Tači je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da ideja o formiranju Oružanih snaga Kosova nije današnja, već je deo projekta bezbednosnog sektora Kosova.

- Za formiranje Oružanih snaga Kosova, mi kao Kosovo imamo potpunu saglasnost SAD i NATO još od početka 2014. Ja sam se sastao sa (zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom) Hojtom Jiom i ambasadorom (SAD na Kosovu Gregom) Delavijem, i ono što je važno jeste da imamo isti cilj - da Kosovo ima svoje oružane snage, da to bude postepeni, sveobuhvatni proces, uz prisustvo svih zajednica, uključujući i Srbe - kazao je Tači.

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

Kosovski predsednik je rekao da su Srbi i drugi pripadnici manjina i sada deo Bezbednosnih snaga Kosova, ali da je potrebna veća aktivnost da bi Kosovo imalo multietničke oružane snage, zasnovane na NATO standardima.

- U potpunosti smo saglasni da se taj proces obavi putem ustavnih promena. Preostalo vreme je nova mogućnost, naročito nakon povratka Srpske liste u institucije Kosova, da sa njima razgovaramo i da ponovo čujemo njihove zabrinutosti što ozbiljnije, kao i njihovu volju, a kako bi svi bili deo ovog procesa unutar zemlje, u partnerstvu s međunarodnom zajednicom, posebno sa SAD i NATO - kazao je Tači i dodao da su institucije spremne da se ovo pitanje reši izmenama Ustava Kosova.

Foto-montaža: Profimedia/AFP, Tanjug/AP, Wikimedia Foto-montaža: Profimedia/AFP, Tanjug/AP, Wikimedia

- Narednih dana i nedelja razgovaraćemo sa srpskom zajednicom, sa Srpskom listom, ali i sa svim ostalim zajednicama, kako bi to bio dobro organizovan i koordinisan proces. Ne verujem da iko može u nedogled da se buni protiv prava kosovskih institucija da osnuju vojsku, ili da pokuša da stavi veto, jer niko nema pravo na veto - kazao je Tači.

Tači je rekao da želi vojsku kako bi Kosovo bilo integrisano u NATO, a ne izolovano.

On je rekao da do sada nije dobio informacije o razlozima zbog kojih se kosovski Srbi protive pretvaranju BSK u Oružane snage Kosova.

- Srbi, realno, do sada nisu predstavili neku platformu na osnovu koje bi mogli da se uključe u ovaj proces, ili dali neku ideju, osim odbijanja koje je bilo ubrzano, ohrabreno i naručeno iz Beograda - rekao je Tači.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je rekao da "ne želi da veruje da će sada, nakon povratka u institucije (Srbi) i dalje odbacivati ovo pitanje. Shvatiće da formiranje Oružanih snaga Kosova nije upereno protiv bilo koga, već će biti na usluzi svih građana, bez etničkih razlika".

- Narednih dana i nedelja očekujem sastanak s njima kako bismo iskreno i odgovorno razgovarali da u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima krenemo napred - kazao je kosovski predsednik.

Tači je rekao da će Kosovo biti "veoma ozbiljno" u tom procesu, koji će se uspešno okončati i da će se Vojska Kosova "sigurno formirati, uz očuvanje partnerstva s međunarodnom zajednicom".

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Жељко ☦

    31. mart 2017 | 00:20

    Косово и Метохија има своју војску само је потребно да се она поново размести у своје касарне. Приштински корпус ће се врло брзо вратити на своје место.

  • Kize

    31. mart 2017 | 00:52

    Dobit ce te vi vojsku ali srpsku

  • К-10

    30. mart 2017 | 21:59

    Змијо, не чачкај мечку, у овом народу је много нагомиланог беса, ако вам дамо по "гасу" нећете се зауставити до Тиране !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA