Dačić poručio Rikeru: Srbija nastavlja put ka EU

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, koji je u poseti Beogradu do 5. jula, sastao se sa mandatarom Ivicom Dačićem, kao i sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem

  • 1

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić izjavio je večeras da se SAD ne mešaju u formiranje vlade u Srbiji, ali da je potpuno razumljivo njihovo interesovanje za ciljeve i program na kojima će počivati ta vlada.

Dačić se posle razgovara sa patrijahom Irinejom, od koga je tražio blagoslov za sastavljanje buduće vlade, osvrnuo na prethodni razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom i rekao da uvažava stav SAD da je pitanje formiranja vlasti unutrašnja stvar Srbije i građana koji su glasali na izborima.

SAD, kako je dodao, očekuje da se upozna sa politikom buduće vlade, a on lično razume bojazan SAD da bi nova vlada, zbog promene politike mogla da dovede do nestabilnosti u regionu.

- Upoznao sam Rikera sa mojim i zajedničkim stavom SNS, koalicije SPS-PUPS-JS i URS da mi jesmo za evropske integracije, da ćemo nastaviti put ka EU, kao i razgovore u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije i da ćemo poštovati dogovre postignute u dijalogu - rekao je Dačić.

On je dodao da je Rikeru preneo da će nova vlada nastaviti da unapređuje politiku mira i bezbednosti, nastaviti borbu protiv kriminala i korupcije, i u ekonomskom smislu graditi sistem ekonomske stabilnosti.

Sastanak je počeo u 17 sati i trajao je oko sat i po vremena.

Dačić je rekao i da je tokom sastanka sa Rikerom "igrom slučaja" telefonom razgovarao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i da je Riker i lično mogao da se uvreri šta joj je rekao i kakav će stav nove vlade biti prema evrointegracijama.

- Nova vlada nova šansa za, rekao bih, još brže evropske integracije - rekao je Dačić, koji je naglasio da je strateško partnerstvo sa SAD veoma važno za Srbiju.

Dačić je takođe rekao i da se neće večeras ponovo sastati sa Rikerom na večeri

Sastanku je prisustvovao i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Dačićev koalicioni partner Jovan Krkobabić, koji je u Palatu Srbija došao sat vremena nakon početka sastanka.

Američki zvaničnik, koji je u poseti Beogradu do 5. jula, ranije danas je razgovarao sa predsednikom Ujedinjenih regiona Srbije Mlađanom Dinkićem i liderom Liberalno demokratske partije Čedomirom Jovanovićem, a sastao se i sa liderom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem.

Riker i Vučić sastali su se na ručku, koji je trajao više od sat vremena, rekao je funkcioner SNS Nebojša Stefanović.

Prema njegovim rečima, Vučić i Riker dogovorili su se da o detaljima sastanka ne obaveštavaju javnost.

Na pitanje da prokomentariše pisanja medija da je povod Rikereve posete lobiranje za veliku koaliciju SNS i DS, Stefanović je rekao da naprednjaci ne učestvuju u bilo kakvim medijskim spekulacijama.

- Inače smo imuni na pritiske - dodao je Stefanović.

Kako je ranije rečeno u američkoj ambasadi, Rikerova poseta je deo njegovih "redovnih poseta regionu", a on će u Beogradu razgovarati sa više zvaničnika srpske vlade, sa liderima političkih stranaka, kao što je bio slučaj i tokom njegovih ranijih poseta Srbiji.

U Beograd 8. i 9. jula dolazi i pomoćnik šefice američke diplomatije Filip Gordon. Riker je prethodno boravio u Beogradu krajem januara, a Gordon juna prošle godine.

Na napise u beogradskim medijima da američki emisari dolaze u Beograd kako bi ugovorili "veliku koaliciju" na republičkom nivou i u igru vratili DS kao partnera u budućoj vladi, a da, s druge strane, u sadašnjoj situaciji nisu zadovoljni, pre svega, Ivicom Dačićem kao mandatarom, reagovao je sam Dačić izjavom da "sigurno neće vratiti mandat samo zato što neko žali za velikom koalicijom".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • strikla

    3. jul 2012 | 19:19

    I oda dodje Canak-svinja pa kaze; Dosta je bilo mesanja "rusa" u unutrasnje poslove Srbije. Na sta se Ceda-prasak nadoveza; Ko, sta ... Riker !? Jel se igle delite besplatno kao saveti za Vladu Srbije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA