Greh je porediti Šantića i Budaka: Vučić u kući u kojoj je preminuo slavni pesnik (FOTO)

Vučić je rekao da bi voleo da ovaj književnik i, pre svega, čovek koji je nosio slobodarsku misao, dobije zasluženu pažnju i pravo mesto, ne samo u Mostaru, već i u Srbiji

  • 27

Premijer Aleksandar Vučić obišao je jutros u Mostaru rodnu kuću književnika Svetozara Ćorovića, u kojoj je preminuo Aleksa Šantić i rekao da bi voleo da ovaj književnik i, pre svega, čovek koji je nosio slobodarsku misao, dobije zasluženu pažnju i pravo mesto, ne samo u Mostaru, već i u Srbiji.

Aleksa Šantić: Otkako sam bolje upoznao ovaj pošteni srpski narod u Nevesinju, verujem u vaskrs domovine!

Vučić se u Mostaru prvo sastao sa Vujanovićem

- Voleo bih da neke škole koje su nosile ime Alekse Šantića ponovo nose to ime. Posebno mi je žao što je deo ulice Alekse Šantić preimenovan u ulicu Mile Budaka. Porediti Šantića i Budaka prosto je greh, sam po sebi - rekao je Vučić.

Veruje, dodao je, da će taj, ne samo veličanstveni pesnik s kraja 19. i početka 20. veka, već i čovek koji je unosio slobodarsku misao kroz časopis "Zora" i na sve druge moguće načine, u naš narod i sve druge narode, dobiti zasluženu pažnju i pravo mesto i u Mostaru i u Beogradu i na svakom drugom mestu.

Vučić je najavio da će Vlada Srbije dalje pomagati srpske organizacije u Mostaru, kao i izgradnju Sabornog hrama, ali i ljude koji organizuju "Šantićeve svečanosti" da to mogu da učine na bolji i primereniji način.

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

- Verujem da će u Vladi Srbije za to biti razumevanja i u budućnosti - istakao je Vučić.

Vučića je kroz "Kuću Ćorovića", u čijoj neposrednoj blizini se nalazi i spomenik Aleksi Šantiću, proveo generalni sekretar SPKD "Prosvjeta" u Mostaru Goran Kosanić.

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

On je premijera Vučića upoznao sa radom muzeja, u kojem su galerija, soba pesnika Šantića, biblioteka.

Zamolio je za pomoć u organizovanju Međunarodnog Šantićevog festivala dece pesnika.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VESKO

    4. april 2017 | 12:41

    Veliki pesnik koji je ostavio ogroman umetnički trag za sobom.

  • Aranđel

    4. april 2017 | 12:31

    Mora se negovati srpska kultura i tradicija.

  • Predrag

    4. april 2017 | 12:29

    Aleksa Šantić je najznačajiniji srpski pesnik ipisac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA