≫ 

Vučić se u Mostaru prvo sastao sa Vujanovićem

Vučić će se kasnije danas u Mostaru sastati sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem, domaćinom Međunarodnog sajma privrede

  • 25

Sastankom sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, premijer Srbije i izabrani predsednik Aleksandar Vučić u Mostaru je započeo brojne bilateralne susrete koje će imati danas i sutra. Vučić je danas poručio da Zapadni Balkan može biti glavna mašina razvoja Evropske unije.

Kad će Vučić preuzeti novu dužnost, a kada će Skupština izabrati novog premijera

Razgovori o premijeru krajem maja

- Mi možemo da budemo glavna mašina razvoja EU. Ovde će biti daleko veći rast od EU. To ne znači da smo bogatiji, ali ako imate toliki rast onda niko ne može to da ignoriše -  uveren je Vučić.

On takođe veruje da su ljudi u celom regionu siti svađa, rasprava, pogleda u prošlost i da sve više i češće razmišljaju šta možemo da napravimo.

U razgovoru sa novinarima on je rekao da to shvata i EU i da razume da zemlje regiona ne mogu biti u čekaonici više decenija.

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

Na pitanje novinara da prokomentariše to što ga u regionalnim medijima pedstavljaju kao regionalnog lidera, nakon pobede na izborima za predsednika Srbije, Vučić kaže da sebe ne smatra regionalnim liderom, već čovekom koji je dobio poverenje građana Srbije.

Kako je dodao, poštuje svoje kolege i regionalno partnerstvo koje se zasniva na poštovanju, a ne postavljanju bilo koga za lidera.

- Mi smo tu da razgovaramo i saradnju da unapređujemo. Nalazimo se na evropskom putu i verujem da zajedno možemo taj put da ubrzamo. Mi imamo čist mandat, nama je možda lakše nego nekim drugima. Verujem u tu vrstu saradnje - poručuje on.

Dodao je i da je ponosan što je sa Balkana, Zapadnog Balkana i da se ne stidi te činjenice, kao neki drugi.

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

Srpski premijer kaže i da je za Srbiju veoma važno da bude predstavljena na Mostarskom sajmu, ali i da sa ostalima u regionu unapređuje ekonomije kroz saradnju i zajedničko tržište.

- Važno je da izađemo sa jednom novom inicijativom za Komorski investicioni forum. Verujem da to može da bude još jedna nova ideja za unapređenje saradnje naših zemalja i omogući lakši i bolji život za grajdane Srbije, i zemalja regiona - istakao je Vučić.

Vučić je rekao i da su Mostar i sajam dobro mesto za razgovor o postojećim problemima i uspostavljanje bliskijeg kontakta sa kolegama iz regiona.

On je najavio da će se sastati i sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem sa kojim će razgovarati o bilateralnlim odnosima, ali i o situaciji u vezi sa "Agrokorom".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Siguran sam da Plenkovcića boli glava oko te teme, ali imamo mi svojih problema u vezi s tim. Izvesno je da ćemo o Agrokoru da prozborimo i vidimo možemo li da zaštitimo poslovanje u Srbiji - rekao je Vučić.

Upitan da li će razgovarati i sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem Vučić objašnjava da je predviđeno da ima sastanak sa Denisom Zvizdićem, a da će se sastati i sa Izetbegovićem - ako dođe.

- Razgovaraćemo o svemu kroz šta smo prošli. Morate da razgovarete. Nekada jednom nije lako, nekada drugom. Meni je važno da unapređujemo srpsko-bošnjačke odnose. Ponosan sam na ogroman broj galsova koji smo dobili i ostvarili ubedljivu pobedu u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici jer to pokazuje da građani žele da čuju šta možemo da uradimo po pitanju srpsko-bošnjačkih odnosa - ocenio je on.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Vučić je ponovio da je uvek spreman za razgovor jer je "svaki razgovor neki boljitak, početak boljeg odnosa za obične ljude koji ne treba da se gledaju preko nišana".

- Najvažnije je da srpski i bošnjački narod žive u miru i da mogu dobro da sarađuju i razmišljaju o budućnosti koja je zajednička, kao što i sa Hrvatskom moramo da razgovaramo o popravljanju odnosa - poručuje Vučić.

Sa predsednikom Crne Gore, kako kaže, razgovaraće o bilateralnim odnosima koji su dobri i koji mogu biti još bolji.

Foto: Marko Todorović, Tanjug/Rade Prelić Foto: Marko Todorović, Tanjug/Rade Prelić

Vučić ukazuje da dve zemlje imaju zajedničke projekte, da se radi na infrastrukturnom povezivanju, kao i da obe zemlje imaju razne ponude za izgradnju autoputa.

- Ovakvi sajmovi su izvanredna prilika da na jednom mestu razgovarate sa svima. Stigao sam pre pola sata u Mostar, sastao sam se sa predsednikom Crne Gore, sastaću se sa članom predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem, kao i predsednikom RS Miloradom Dodikom, a potom i na večeri sa Plenkovićem. Sutra ću kratko biti na sajmu i vraćam se odmah nazad - sumirao je on.

Foto: Tanjug/FENA Foto: Tanjug/FENA

Srpski premijer inače u Mostar stiže samo dan nakon pobede na predsedničkim izborima, što svakako podiže interesovanjeza sastanke zvaničnika.

Kako je najavljeno na zvaničnoj internet stranici Sajma, prisutnima će se obratiti direktorka Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i predsednik Vlade Hrvatske - zemlje partnera Andrej Plenković, koji će sajam proglasiti otvorenim.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nakon svečanog otvaranja, zvaničnici će obići sajamski izložbeni prostor, a na štandu Inicijative "16+1" prisutnima će se obratiti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i zamenik ministra poljoprivrede NR Kine Ću Dongju.

Zamenik ministra poljoprivrede NR Kine imaće niz bilateralnih i multilateralnih susreta u okviru mehanizma "16+1" s ciljem unapređenja saradnje u oblasti trgovine poljoprivrednim proizvodima, konkretizacije investicija u sektor poljoprivrede, kao i poljoprivrednih oprema i mašina.

Mostarski sajam se održava na 400 kvadratnih metara prostora, a izlagači će biti svetski renomirane kineske firme, kao što su telekomunikacijski giganti Huawei i Zhong Xing Telecommunication - ZTE, proizvođač bele tehnike Gree Electric i svetski vodeći proizvođač građevinskih i rudarskih mašina LiuGong.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U okviru Mostarskog sajma biće održan Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina "16+1".

Mehanizam "16+1" pokrenule su 2012. godine vlasti NR Kine zajedno sa vlastima 16 država Centralne i Istočne Evrope, uključujući i BiH, a s ciljem poboljšanja bilateralnih i multilateralnih projekata.

Ideja o ovom događaju u okviru Sajma nastala je na prošlogodišnjem Samitu u Rigi.

Pored izaslanstava iz NR Kine i države domaćina, Sajmu poljoprivrednih proizvoda i vina 16+1 prisustvovaće i delegacije Mađarske, Makedonije, Bugarske i Slovenije.

S kineske strane u Mostar dolaze delegacije nekoliko vinarija, ali i proizvođač jedne od najčudotvornijih biljaka na svetu, godzi bobica, iz Autononomne regije Ningxia. Pokrovitelj Sajma vina i poljoprivrednih proizvoda "16+1", u okviru Mostarskog sajma je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (MVTEO).

Sajam će trajati do 8. aprila.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    3. april 2017 | 20:22

    Posle ubedljive pobede, nema odmora, mora i dalje da se radi

  • mile

    3. april 2017 | 20:00

    Bilateralni odnosi su potrebni da se odrzi mir i stabilnost,kako bi se stvorili uslovi za razvoj Zapadnog Balkana.

  • liki

    3. april 2017 | 19:45

    Neophodno je da sve države regiona brže napreduju ka Evropskoj uniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA