ČIJI LJUDI SADA SEDE U SKUPŠTINI: Janković i Jeremić do poslanika bez izbora?

Trećeplasirani na predsedničkim izborima Luka Maksimović neće, prema dosadašnjim informacijama, imati svoje poslanike, ali će u skladu sa njegovim aliasom ipak biti "preletačevića", tako da će Janković i Jeremić doći do poslanika bez izbora

  • 79

Skupština Srbije nastaviće sutra sa radom posle više od mesec i po dana pauze, koju je 1. marta odredila predsednica Maja Gojković, a pred poslanicima će se naći više međunarodnih sporazuma. Međutim, ono što je zanimljivije od samog dnevnog reda jeste kako će koji poslanici delovati u Skupštini i čije će stavove zastupati. Naime, uzimajući u obzir podršku koju su pojedini narodni predstavnici dali određenim predsedničkim kandidatima, postavlja se pitanje da li će kandidati grupa građana, Vuk Jeremić i Saša Janković, od ovog proleća imati svoje poslanike, do kojih su došli bez parlamentarnih izbora.

Vučić o kandidatima za premijera: Sužen krug na dva-tri imena

Jovanović oštro po Obradoviću: Kritikovati uslove po završetku izbora je licemerno

Vladajuća većina je svojevremeno "okrnjena" odlaskom Dijane Vukomanović iz SPS, kao i nedavnim izdvajanjem dva poslanika Nove Srbije u novi poslanički klub, međutim njihovi glasovi neće uticati na apsolutnu podršku koju Vlada uživa.

Ono što je daleko nepredvidivije jeste stanje na opozicionom polu. Teško je prognozirati kako će izgledati sutrašnji nastavak sednice, imajući u vidu izborne rezultate i promene snaga na nezvaničnom mestu lidera opozicije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kao drugoplasirani na izborima, tu titulu je poneo Saša Janković, koji je nastupao kao nezavisni kandidat, ali uz podršku Demokratske stranke i Nove stranke, čiji su poslanici sa iste liste ušli u skupštinske klupe.

Ipak, te dve parlamentarne stranke neće nastaviti istim putem, niti će demokrate zajedno sa Jankovićem, sudeći prema njegovoj najavi.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Međutim, izvesno je da će podršku Jankoviću pružiti lider Nove stranke Zoran Živković, kao i bivša poslanica LSV Marinika Tepić, koja je u međuvremenu postala deo Jankovićevog političkog saveta.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Takođe, pretpostavlja se da će se njegovom formalnom ili neformalnom poslaničkom klubu pridružiti i bar neko od troje sada već bivših poslanika pokreta "Dosta je bilo" Sonja Pavlović, Aleksandra Čabraja i Jovan Jovanović.

Upravo, to što ga je napustilo troje pomenutih poslanika, uz katastrofalan rezultata na predsedničkim izborima, gde je osvojio samo 1,41 odsto glasova, "svrgli" su lidera DJB Sašu Radulovića sa mesta lidera opozicije u Skupštini, za koju se izborio na prethodnim parlamentarnim izborima.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Odavno se spekuluiše, da će Vuk Jeremić imati svoj poslanički klub. Iako su poslanici kluba "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" demantovali da su "Jeremićev klub", većinom su podržali Jeremićevu kandidaturu.

Na čelu tog kluba je bivša predsednica DSS Sanda Rašković Ivić, a tu su i bivša visoka funkcionerka SPS Dijana Vukomanović, Đorđe Vukadinović, kao i bivši poslanici Ilićeve Nove Srbije Miroslav Markićević i Goran Pekarski. Deo kluba bi trebalo da postane i Slaviša Ristić iz DSS.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Jeremić je tokom kampanje imao i podršku članova SDS, ali i poslanika i lidera Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića, inače koalicionog partnera Borisa Tadića. Takođe, u Jeremićevom taboru već su "viđeni" i poslanici koji su trenutno u klubu demokrata - Dušan Petrović i Veroljub Stevanović.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Mada, trećeplasirani na predsedničkim izborima Luka Maksimović neće, makar prema dosadašnjim informacijama, imati svoje poslanike, izgleda da će u skladu sa njegovim aliasom ipak biti "preletačevića".

Iako 2. aprila nisu održani parlamentarni već predsednički izbori, sudeći po podršci koja je upućena Jankoviću i Jeremiću tokom kampanje, sasvim je moguće očekivati da bi pomenuti poslanici, ubuduće mogli da i u parlamentu, sprovode njihovu politiku, a ne lista na kojima su izabrani.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    18. april 2017 | 14:49

    Sve koji prelecu sa liste na kojoj su izabrani kod onih koji nisu ucestvovali na parlamentarnim izborima narod zna kako da ih kazni.

  • bojan

    18. april 2017 | 14:48

    Dzaba njima to kad ne mogu da uticu na nista na taj nacin.

  • jana

    18. april 2017 | 14:21

    Gledam ih tako, sve gore od goreg.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA