NATO zabrinut posle izjave Edija Rame: Ipak, poručuju da region sam rešava svoje probleme

- Odlučni smo u nameri da pomognemo zemljama u regionu da sprovedu reforme u cilju boljeg života svojih građana, bez obzira da li one žele da se priključe NATO ili ne. Mi poštujemo njihov izbor, šta god on bio - poručio je neimenovani zvaničnik NATO

  • 24

Dan posle reči Edija Rame o mogućoj destabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu ako izostane perspektiva EU, u NATO kažu da ih zabrinjava pogoršanje situacije i da apeluju na dijalog.

SREBRNA SABLJA NAD KOSOVOM: Iznenadna vežba KFOR-a posle pretnje Haradinaja Srbima (FOTO)

Protest Albanaca zbog povratka 13 srpskih porodica na Kosovo

- Ohrabrujemo lidere na Zapadnom Balkanu da se drže svojih obaveza i da nastave putem dijaloga i pomirenja. NATO i ostatak međunarodne zajednice imaju ulogu da pomognu, ali se konačno rešenje za probleme regiona mora naći u samom regionu - navodi se u odgovoru neimenovanovanog zvaničnika NATO na pitanje da prokomentariše Raminu izjavu.

U NATO navode i da budućnost Zapadnog Balkana vide u okvirima evro-atlantske saradnje.

- NATO, budućnost Zapadnog Balkana vidi u okvirima evro-atlantske saradnje i integracija, a lidere zemalja regiona poziva da nastave putem dijaloga i pomirenja - navodi se u odgovoru.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na molbu da iznesu ocenu o trenutnoj situaciji u regionu i stavu albanskog premijera Edija Rame koji ne isključuje i mogućnost ujedinjenja Kosova i Albanije, u sedištu NATO naglašavaju svoju zabrinutost zbog "pogoršanja situacije u poslednje vreme".

Iz Alijanse poručuju i da je Zapadni Balkan od strateškog interesa i za EU i za NATO.

Stabilnost i bezbednost ovog regiona doprinosi stabilnosti i bezbednosti Evrope. NATO će zadržati svoje prisustvo, pažnju i angažman na Zapadnom Balkanu, uključujući i nastavak misije KFOR.

- KFOR će nastaviti da ima svoju ulogu u podršci svih građana na Kosovu, u skladu sa mandatom UN - rečeno je Tanjugu u sedištu NATO u Briselu.

Visoki zvaničnik NATO naglašava da Severnoatlantska alijansa podržava evroatlantske aspiracije zemalja regiona i ponavlja da su "demokratija, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi neophodni za saradnju i stabilnost regiona".

- Mi budućnost regiona vidimo u okvirima evro-atlantske saradnje i integracija za one zemlje koje to žele. To će biti od koristi za građane, za te zemlje, kao i za celu evro-atlantsku porodicu. Odlučni smo u nameri da pomognemo zemljama u regionu da sprovedu reforme u cilju boljeg života svojih građana, bez obzira da li one žele da se priključe NATO ili ne. Mi poštujemo njihov izbor, šta god on bio - poručio je taj zvaničnik.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    20. april 2017 | 12:49

    Sta kazete,na - to.?... (Ne zurimo,jer ima vremena,nek se tuku,balkanska - plemena.)...

  • Nbg

    19. april 2017 | 21:19

    A Republika Srpska znači može da se ujedini sa Srbijom

  • s3rbsDG

    20. april 2017 | 11:08

    Rešićemo mi to za 7 dana, nemojte opet posle Srbi agresori bla bla bla....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA