≫ 

(VIDEO) Vučić zagrmeo posle oslobađanja Haradinaja: Ovo je sramota, šaljemo protestnu notu Francuskoj, ambasador se vraća za Beograd

Vučić navodi da je francuski Apelacioni sud utvrdio da bi izručenje moglo da ima teške posledice po Haradinaja, jer je u javnosti on već proglašen za zločinca

  • 79

Vlada Srbije održala je danas posebnu sednicu, povodom odluke suda u Francuskoj da ne izruči Ramuša Haradinaja Srbiji.

Sud prvo hteo da izruči Haradinaja, evo kako i zašto je ta odluka promenjena

Premijer Aleksandar Vučić danas se vanredno obratio javnosti nakon oslobađujuće presude bivšem kosovskom premijeru.

ZLOČINAC HARADINAJ NA SLOBODI: Sramotna odluka francuskog suda, skandiranje "UČK" ispred sudnice (FOTO) (VIDEO)

Premijer je na konferenciji predočio četiri tačke kojima se francuski sud rukovodio pri odluci:

To su:

1. Sud konstatuje da su u razmotranju zahteva od 6.1. 2017. ispunjeni svi uslovi, što znaci da je Srbija dostavila dokumenta potrebna za taj slučaj

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

2. Odbacuje se podnesak od 1. marta 2017. države podnosioca, tražen inače da bi se proverilo da li Srbija ima nove činjenice i iskaze, a ne samo one koje su već uzete u razmatranje prilikom presuđivanja Haskog ad hok tribunala.

3. Ramuš Haradinaj nije saglasan da bude izručen

4. Sud je utvrdio da izručenje Ramuša Haradinaja podnosiocu zahteva može da ima izuzetno teške posledice po njega.

Premijer je istakao da je ključna 4. tačka, koja je, kako je naveo sramna, protivpravna, apsolutno nepravična i pre svega politička.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prve reči Haradinaja posle skandaloznog oslobađanja nisu mogle da budu provokativnije

- Odlučujućom tačkom 4, francuski sud utvrđuje "da izručenje Ramuša Hradinaja može da ima izuzetno teške posledice po njega. Pa nismo ga zvali za čokolade i bombone, već za ratne zločine. Naš pravni tim je počeo sa analizom, imamo i pitanja za tačku 2., koju verovatno nikada nećemo dobiti - ovim rečima je počeo premijer vanrednu konferenciju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Mi smo brojčano mali, ali ponosan narod, ali nikome, pa ni Francuskoj neću dozvoliti da nas ponižava. Biće pozvana konstulacija ambasadora, uputićemo najoštriju protestnu notu republici Francuskoj. Ovde se radi o tome da li ćete da poštujete suverenitit jedne zemlje ili ne.

- Stupili smo u kontakt sa ambasadama više zemalja, ambasador Srbije u Francuskoj će biti pozvan na konsultacije u Beograd.

- Pozvao sam i ruskog premijera, Sergeja Lavrova na razgovor danas popodne u 16:30. Srbija od svojih odluka neće da odustane, a oni koji su mislili da će da pobede Srbiju su se prevarili - dodao je premijer.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na pitanje u kakvim odnosima će Srbija ubuduće biti sa Francuskom, premijer je odgvorio:

- Nećemo prekidati diplomatske odnose sa Frncuskom. Nama je važno da imamo dobre odnose sa njima, a njima je jasno da ovo ne utiče dobro na to. Ne želim da ugrožim stabilnost Srbije nekom ishitrenom odlukom. Ovo je najviši stepen otpora, i to smo pokazali time što smo otkazali gostovanje francuskog ambasadora Srbiji - rekao je Vučić

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ovo je veoma ozbiljna akcija pripremana nekoliko meseci, naveo je on.

- Danas srpski narod treba da bude još ponosniji na malu zemlju koja je spremna da se suprotstavi najvećim silama, ukoliko su oni spremni da pogaze najvažnija načela pravde i pravičnosti.

- Dobro je da su nam pokazali šta misle o našem narodu i dobro je da su nam pokazali kako to funkcioniše pravna država. Treba da se stide svojih odluka zasnovanih na politici, koje nikakve veze sa pravdom nemaju. To i nama ostavlja mogućnosti da recipročnim merama u budućnosti reagujemo - zaključio je premijer.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    27. april 2017 | 22:04

    Eto tolko od te francuske a mi njihovu zastavu stavljali svuda kad im se desio teroristicki napad,to nam je hvala.

  • loki

    27. april 2017 | 17:30

    Ovo je tužan dan za pravdu.

  • Ena

    27. april 2017 | 17:39

    Srbija nece dozvoliti ponizenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA