≫ 

ZLOČINAC HARADINAJ NA SLOBODI: Sramotna odluka francuskog suda, skandiranje "UČK" ispred sudnice (FOTO) (VIDEO)

Francuski sud odbio zahtev Srbije za izručenje Haradinaja

  • 83

Apelacioni sud u Kolmaru, nakon dva odlaganja, na javnoj sednici odbio je zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja. Haradinaja srpsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih.

Paljevine automobila, prebijanje na ulici - uvod u crni scenario! Šta spremaju Albanci u narednih 48 sati

Da li albanski pasoš štiti Haradinaja od izručenja Srbiji?

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahteva srpskih vlasti za njegovo izručenje, navodi se u saopštenju Apelaciong suda u Kolmaru. Dodaje se da francuski javni tužilac ima pravo da u roku od pet dana da uloži Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.

Ovako je tekao sled događaja u Kolmaru, a nešto pre 10 časova Vlada Srbije je zakazala hitnu senicu povodom ovog slučaja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

14.10 - Četiri tačke obrazloženja sramne odluke suda u Kolmaru

U obrazloženju odluke francuskog suda navedene su četiri tačke kojima se sud rukovodio u odluci da ne izruči Ramuša haradinaja Srbiji, a saopštio ih je na pres konferenciji premijer Aleksandar Vučić.

To su:

1. Sud konstatuje da su u razmotranju zahteva od 6.1. 2017. ispunjeni svi uslovi, što znaci da je Srbija dostavila dokumenta potrebna za taj slučaj

2. Odbacuje se podnesak od 1. marta 2017. države podnosioca, tražen inače da bi se proverilo da li Srbija ima nove činjenice i iskaze, a ne samo one koje su već uzete u razmatranje prilikom presuđivanja Haskog ad hok tribunala.

3. Ramuš Haradinaj nije saglasan da bude izručen

4. Sud je utvrdio da izručenje Ramuša Haradinaja podnosiocu zahteva može da ima izuzetno teške posledice po njega.

Premijer je istakao da je ključna 4. tačka, koja je, kako je naveo sramna, protivpravna, apsolutno nepravična i pre svega politička.

13.55 - Aleksandra Joksimović: Haradinaju i dalje može da sudi sud na Kosovu

13.50 - Vučić zagrmeo posle oslobađanja Haradinaja: Ovo je sramota, šaljemo protestnu notu Francuskoj, ambasador se vraća za Beograd

Foto: Tanjug/Dejan Simičević Foto: Tanjug/Dejan Simičević

13.45 - Oliver Ivanović: Nismo imali iluzije

- Nismo imali iluzije da će Ramuš Haradinaj biti izručen Srbiji i ovim je samo potvrđeno nepoverenje koje Srbi s Kosova i Metohije imaju u međunarodnu pravdu - izjavio je lider građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović.

On za Tanjug kaže da tom odlukom nisu iznenađeni ni Srbi sa KiM, jer, kako navodi, niko nije verovao da će se suditi po pravdi.

13.40 - Antonijević: Dokaze sad predati Sudu za OVK

Direktor Komiteta za ljudska prava Milan Antonijević smatra da oslobađanje Ramuša Haradinaja nije iznenađujuća odluka, i očekuje da se dokazi koji su predati Francuskom sudu sada predaju specijalnom tužiocu za zločine OVK na Kosovu i Metohiji.

- Verujem da će to biti put Srbije da na taj način dođemo do istine i same presude - rekao je Antonijević.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

13.35 - Kandić: Srbija ponovo kompromitovana

- Ovako je Srbija ponovo kompromitovana. Politici koja se zasniva na vrednostima koji ne mogu da dovedu do poštovanja ljudskih prava niti boljih odnosa u regionu, niti da doprinosu poverenju, neko mora da kaže da prestane - rekla je Nataša Kandić, osnivač Fonda za humanitarno pravo.

13.30 - Sud prvo hteo da izruči Haradinaja, evo kako i zašto je ta odluka promenjena

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

13.15 - Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na КiM: Pogodila nas je odluka suda

- Zašto nas je pogodila odluka francuskog suda? Pa oni su samo uzeli 'model oslobađanja' Apelacionog suda u Beogradu koji je oslobodio albanske zločince, pripadnike 'Gnjilanske grupe' i ako su u višem sudu osuđeni na 120 godina, zbog monstruoznih zločina i silovanja Srpkinja - navedeno je u saopštenju povodom oslobađajuće presude Haradinaju.

13.10 - Popov: Francuska "delegirala" slučaj Sudu za OVK

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je odluka suda u Kolmaru o neizručenju Ramuša Haradinaja Srbiji politička i da Francuska nije htela da ulazi u odnose između Srbije i Kosova, te je slučaj praktično "delegirala" Sudu za OVK.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

12.30 - Predsednik skupšinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da je odluka francuskog suda kojom se odbija izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji politička, a ne pravna, te da će kao takva ohrabriti ekstremiste među Albancima na KIM.

- Uprkos neoborivim dokazima koje je Srbija podnela, sud je doneo oslobađajuću oduku. Evidentno je da je sve sa pravnog otišlo na politički teren i to je krajnje neprihvatljivo, nije dobro i potpuno je pogrešna odluka - rekao je Drecun Tanjugu.

12.20 - SNP: Odluka suda je poruka teroristima da neće odgovarati

- Ovakav stav francuskih vlasti predstavlja duboko nepoštovanje Srbije i njenih institucija, ali i nepoštovanje svih srpskih žrtava teroriste Ramuša Haradinaja - poručuju u toj stranci.

12.03 - PALMA: Sada je jasno da sudovi postoje samo zbog Srba

10.14 - ZADOVOLJNI OSMEH KRVNIKA: Haradinaj na putu za Prištinu

09.44 - Prve reči Haradinaja posle skandaloznog oslobađanja nisu mogle da budu provokativnije

09.40 - HITNA SEDNICA Vlade zbog oslobađanja Haradinaja

09.20 - Haradinaj je ušao u crnu "bmw" limuzinu i odvezao se

Pristalice su ostale ispred zgrade suda i skandiraju "UČK" i "Ramuš".

09:16 - Praćen ovacijama Haradinaj je izašao iz suda, gde je u toku njegovo obraćanje medijima

Pristalice skandiraju.

Foto: Facebook/IndeksOnline Foto: Facebook/IndeksOnline

09:10 - Ubrzo po početku sednice, sudije su objavile odluku da odbijaju srpski zahtev za izručenje Haradinaja.

09:05 - Članovi sudskog veća ušli su u sudnicu, počela je sednica.

09:00 - Očekuje se početak sednice na kojoj će biti doneta konačna odluka o izručenju Haradinaja. On je vidno bio raspoložen prilikom ulaska u sudnicu, gde se pozdravio sa svojim pristalicama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

08:57 - Haradinaj ušao u sudnicu u Kolmaru. Sednicu prati veliki broj novinarskih ekipa.

08.47 - Nekoliko desetina građana se okupilo ispred suda. U sudnicu su ušli oni koji su se nalazili na spisku, koji je na albanskom pročitao član Haradinajeve odbrane.

08.44 - Ispred suda u Kolmaru raspoređene su specijalne snage francuske policije.

Printskrin: Facebook/RTV21portali Printskrin: Facebook/RTV21portali

08:40 - Početak sednice je zakazan za 9 sati.

U slučaju pozitivnog mišljenja Istražnog veća suda, odnosno saglasnosti sa zahtevom Srbije, Haradinaj bi imao pravo da uloži žalbu na tu odluku Vrhovonom kasacionom sudu Francuske, dok konačnu odluku o izručenju donosi francuska vlada, rekla je za Tanjug portparol suda u Kolmaru Sandra di Rosa.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće, dodala je Di Rosa.

U tom slučaju Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

U međuvremenu, predsednik Albanije Bujar Nišani potpisao je ukaz kojim je dodelio državljanstvo Haradinaju i njegovoj supruzi Aniti.

Haradinaj ne može biti prosleđen Albaniji samo zbog toga što je dobio državljanstvo te zemlje, jer ono nije osnov za traženje ekstradicije, kažu u Ministarstvu pravde.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mm

    27. april 2017 | 09:22

    Svaka cast Francuska... Ide Vam na sact sva krv srpskih zrtava na njegovim rukama. A ti Evropo putuj putrm koji si izabrala a Srbija nikada u Evrposku uniju uci nece. Svako ko je patriota i ima i malo ljudskosti u sebi bice od danas nepokolebivo protiv ulaska srbije u ovakvu evropsku uniju... SRAMOTA

  • Milutin topalovic

    27. april 2017 | 07:55

    Ode on kući danas

  • Top

    27. april 2017 | 09:44

    Svim snagama za Le Penovu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA