RADOVAN KARADŽIĆ OTVORENO: Ovo je jedini pravi razlog zbog koga je počeo rat u bivšoj Jugi (FOTO)

- Tragajući za korenima žalosno srpsko-hrvatskih odnosa, lako sam zaključio da na to nisu uticali ni Karađorđevići ni Obrenovići, ni Miloševići, a najmanje Karadžići, jer je osnovu mržnje prema Srbima postavio Ante Starčević mnogo ranije - ispričao je haški osuđenik

  • 32

Iako je Radovan Karadžić prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora, trenutno se nada da će sudsko veće Haškog tribunala po drugostepenoj presudi detaljno razmotriti prigovore njegovih advokata i doneti presudu da nije kriv!

Prvi intervju sa Radovanom Karadžićem: Ovo je prava istina o svemu što se događalo dok sam živeo kao dr Dragan David Dabić (FOTO)

On u drugom delu intervjua datog Večernjim novostima priča o političkim previranjima u Evropi danas, raspadu SFRJ, kravarenju Bosne i njegovom značaju za srpstvo u Republici Srpskoj.

Koje okolnosti su, po vašem mišljenju, dovele do razaranja SFRJ i kako ocenjujete svoju ulogu u tim događajima?

- Klica raspada Jugoslavije postojala je od početka, u samom semenu iz koga je iznikla. Kod svih južnoslovenskih naroda postojale su i panslovenske i jugoslovenske ideje, ali, izgleda, s različitim nadama i očekivanjima. Tragajući za korenima žalosno srpsko-hrvatskih odnosa, lako sam zaključio da na to nisu uticali ni Karađorđevići ni Obrenovići, ni Miloševići, a najmanje Karadžići, jer je osnovu mržnje prema Srbima postavio Ante Starčević mnogo ranije.

Foto: Profimedia/Ferrari Foto: Profimedia/Ferrari

- Iako od srpske majke, Starčević je predlagao najbestijalnije postupke protiv Srba, i oni su se zaista i desili. Zašto? Otkud tolika mržnja prema ujčevini? Da li su se tetke potajno borile za njegovu dušu, pa je pritom zagadila neshvatljivom mržnjom? Koreni leže u činjenici da je Krajina bila austrijska (kasnije austro-ugarska) teritorija, a nikad hrvatska!

Mnogi vas u RS smatraju čovekom koji je sačuvao Srpstvo...

- Šta je sačuvalo Srbe, da se svi ne isturče i ne nestanu kao biće? Bez sumnje, to su bile vera i kultura, sačuvane uz gusle i u narodnoj epici. Veru su čuvale žene, majke i bake, a kulturu junaci o kojima se moglo pevati uz gusle. Zajedno, sačuvali su biće srpskog naroda do današnjih dana.

Dan rođenja RS 9. januar 1992. godine i danas pali vatre u Bosni?

- Za nas je najveće iznenađenje predsrtavljalo formiranje SRJ bez dogovora sa nama i bez našeg znanja. Savezna država i njeni organi su bili dužni da nas zaštite, jer mi nismo hteli da napustimo Jugoslaviju, ali nakon te njihove odluke morao sam da predložim narodu sledeću prihvatljivu varijantu.

* Ceo intervju možete pročitati u današnjem izdanju Večernjh Novosti!

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milka

    4. maj 2017 | 15:22

    Gos. Karadzicu zelim da vas puste jer vi ste heroj a ne ubica ... a podelu i rat nikad Srbi nisu hteli ..ali smo okrivljeni od agresora i nepravdom eriji?!ste vi tamo kao i ostali nasi h

  • Milan

    4. maj 2017 | 10:19

    Nikada posle onih dogadjaja u drugom sv ratu nismo opet smeli sa tim zlotvorima u istu drzavu

  • Zoki

    4. maj 2017 | 22:20

    Yugu je unistio Regan i Evropski fasisti kojim nije pasalo sto je bila razvijena u svim sferama, 4 po standardu i 3 po naoruzanju. Pri razlazu SSSRa i Yuga im je bila trn u oku, zato sad zivimo kao sluge na svome i krpimo kraj sa krajem.Smrt fasistima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA