Suzavac u Skupštini, neredi, vanredni izbori: Šta čeka Kosovo ove nedelje

Ako se ne dogovore Isa Mustafa i Kadri Veselji, i stvori se prostor, sasvim je izvesno da će biti novih demonstracija i time bi bio otvoren prostor da se u skupštini napravi novi cirkus - kaže potpredsednik kosovske vlade

  • 4

U Prištini dani odluke – čini se da je Kosovo na korak od vanrednih parlamentarnih izbora. Međutim, to što može doći do raspisivanja izbora i pada Vlade je u ovom trenutku možda i manji problem. Naime, opozicione stranke na Kosovu najavile su da će se oštro suprotstaviti vladinoj nameri da Skupštini preda na usvajanje predlog zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom. Podsećamo, metode njihovog suprostavljanja podrazumevaju bacanje suzavca i veoma nasilne demonstracije, koje prati razbijanje grada.

"Budno pratimo i dnevno procenjujemo stanje i stepen ugroženosti Srbije"

Francuska je napravila grešku kada je priznala nezavisnost Kosova - Le Pen: Ako Srbija ikada uđe u EU, izgubiće svoju dušu i sudbinu

Usvajanjem predloga zakona o demarkaciji otvorila bi se mogućnost da zemlje EU žiteljima Kosova odobre bezvizni režim.

Kosovska vlada računa da bi usvajanjem predloga stvorila osnovu da produži sebi mandat, jer je već u sredu čeka burna sednica o opozivu koju su inicirale opozicione partije pomognute nekolicinom poslanika vladajućih stranaka, uključujući i srpske poslanike.

Nije poznato ni da li bi svih 69 albanskih poslanika iz vladajuće garniture glasalo za predlog. Ukoliko vlada prosledi skupštini predlog, po urgentnom postupku može se očekivati sazivanje sednice skupštine već za danas popodne ili za sutra, svakako pre sednice na kojoj bi se raspravljalo o opozivu vlade.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Dve najveće opozicione partije, pokret "Samoopredeljenje" i Alijansa za budućnost Kosova, najavile su da će na toj sednici skupštine, kao i u ranijim slučajevima, pružiti otpor procesuiranju predloga zakona o demarkaciji, ne najavljujući međutim metode i načine suprotstavljanja.

Poslanik pokreta "Samoopredeljenje" Redžep Seljimi rekao je da neće da otkriva forme otpora, čekajući najpre da vlada otkrije svoj plan, i zbog toga što bi vlast mogla merama zaštite da suzbije otpor opozicije.

Mogu se očekivati scene koje su već viđane, kada je skupštinskom salom i drugim prostorijama dominirao suzavac i sukob poslanika vladajućih i opozicionih stranaka.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Šef parlamentarne grupe ABK Palj Ljekaj rekao je da premijer Isa Mustafa želi preko demarkacije da produži mandat sadašnjoj vladi.

- Mustafa takođe teži da destabilizuje zemlju, da spase svoje mesto. Zato kažemo Isi Mustafi da se ne igra sa građanima, jer nije tragedija sveta da Mustafa i ova vlada budu razrešeni dužnosti glasanjem poslanika, kada u tri godine nismo videli nikakav rezultat i jačanje Kosova u ekonomskom razvoju koji su obećali - kazao je Ljekaj.

U međuvremenu, sednica kosovske vlade na kojoj je danas trebalo da bude utvrđen i predložen Skupštini na razmatranje predlog zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom, odložena je za sredu, rekao je portparol kosovske vlade, Arban Abraši.

Demonstracije u Prištini. Foto: Tanjug/AP Demonstracije u Prištini. Foto: Tanjug/AP

Sednica je otkazana jer su na sednicu došli su samo ministri iz redova Demokratskog saveza Kosova, dok su članovi iz Demokratske partije Kosova (DPK) i drugih stranaka koalicionih partnera bili odsutni.

Iz Vlade je saopšteno da je na sastanku, kojem je prisustvovao i predstavnik Sjedinjenih Američkih Država, postignut dogovor da se sastanak Vlade, na kojem će se razmatrati Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma o granici između Kosova i Crne Gore, održi u sredu, nakon sednice Skupštine Kosova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Za sredu je zakazana vanredna sednica Skupštine Kosova na kojoj će se glasati o poverenju aktuelnoj Vladi Kosova na zahtev poslanika opozicionih partija.

Ambasadori SAD i Nemačke prethodnih dana izjasnili su se protiv održavanja prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović izjavio je nakon odlaganja sednice vlade da premijer Isa Mustafa i predsednik skupštine Kadri Veselji, istovremeno i predsednici najvećih stranaka na Kosovu, ne mogu da se dogovore o rešavanju trenutne političke situacije na Kosovu.

- Očigledno je da Kadri Veselji i Isa Mustafa ne mogu da se dogovore šta treba da se desi narednih dana - rekao je Stojanović RTS-u.

Dodao je da se Srpska lista ne meša u dogovore predsednika dve najveće albanske stranke.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Nas interesuju srpski interesi, odnosi između albanskih partija nas ne interesuju. Interesuje nas da se sprovede ono što smo se dogovorili koalicionim sporazumom, a sve ostale nesuglasice koje imaju – moraće sami da rešavaju - rekao je Stojanović.

On potencijal za proteste i nasilje opozicije vidi u odnosima vladajućih stranaka, jer od dogovora, odnosno nedogovora stranaka na vlasti, zavisi da li će opozicija dobiti prostor da deluje.

- Ako se ne dogovore Isa Mustafa i Kadri Veselji, i stvori se prostor, sasvim je izvesno da će biti novih demonstracija i time bi bio otvoren prostor da se u skupštini napravi novi cirkus - zaključio je Stojanović.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA