≫ 

Zastave Srbije, Vučićeve slike, cveće na svečanom dočeku premijera i srpske delegacije u Železari "Hestil" u Kini (FOTO)

Projekat „Jedan pojas, jedan put“ nije više san i sreća samo kineskog naroda, već sreća svih koji se na tom putu nalaze i Srbija će učiniti sve da doprinese razvoju inicijative "Jedan pojas, jedan put", rekao je Vučić ovom prilikom

  • 53

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u kineskoj provinciji Hbei razgovarao sa guvernerom Su Ćinom i poručio da je Srbija iskreni prijatelj Kine uz zahvalnost i toj provinciji i Kini na onome što su učinile za Smederevo i Srbiju, a guverner Su podvukao da je Srbija strateški partner Kine koji se nalazi se na putu svile.

Vučić otkrio o čemu je razgovarao sa Putinom i najavio za sutra NAJVAŽNIJI sastanak u Pekingu

Vučić predložio da sledeći Forum "Jedan pojas - jedan put" bude održan u Srbiji

Vučić i delegacija Srbije vozom su doputovali u Tangšan, mesto udaljeno od Pekinga oko 180 kilometara, za oko sat vremena, gde su ih na Železničkoj stanici u tom mestu dočekali zamenik guvernera provincije Hebei Vang Sjaodung i gradonačelnik Tangšana Ding Siufeng.

ALEKSANDAR VUCIC Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Premijer je svečano dočekan i u Hestil - Tangstil železari gde je obišao to postrojenje, a zatim je u Nanhu državnoj rezidenciji imao sastanak sa delegacijom Hebei provincije koju predvodi guverner Su Ćin i Hestil grupe na čelu sa predsednikom te Grupe Ju Jongom.

U njegovu čast guverner Su i predsednik Hestila Ju priredili su i svečani ručak.

DOBRODOSLICA PREMIJJU SRBIJE ALEKSANDRU VUCICU Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Vučić je u toku posete imao razgovare sa čelnim ljudima provincije Hbei i obišao je železaru Hestil - Tangstil Tangšan.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

On je guvernera Hbei provincije Su China pozvao da dođe u Srbiju i predložio povezivanje te provincije sa Vojvodinom.

- Srbija je iskreni prijatelj Narodne Republike Kine. Dugujemo veliku zahvalnost za ono što su provincija Hbei i kompanija Hestil učinile za Železaru Smederevo i za Srbiju -  rekao je premijer Vučić.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

 

Citirajući predsednika Sija, premijer Vučić je istakao da projekat „Jedan pojas, jedan put“ nije više san i sreća samo kineskog naroda, već sreća svih koji se na tom putu nalaze i Srbija će učiniti sve da doprinese razvoju inicijative "Jedan pojas, jedan put".

Guverner provincije Hbei je zahvalio premijeru Vučiću na podršci koju srpska vlada pruža kompanijama iz Kine koje posluju u Srbiji.

- Kao Vlada provincije Hbei mi sledimo cilj koji je predsednik Si promovisao u incijativi Jedan pojas, jedan put, a to je povezanost i globalna saradnja sa našim prijateljima. Srbija je sveobuhvatni strateški partner Kine i nalazi se na putu svile. To je dobar okvir za saradnju naše zemlje i provincije Hbei sa Srbijom“, istakao je guverner Su.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

On je naglasio da ga raduje uspešna saradnja Železare Hestil i Železare Smederevo.

- Taj projekat je dobar temelj naše još bolje buduće saradnje - zaključio je guverner Su Ći.

U delegaciji Srbije nalazi se i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. Ona će danas prisustvovati i sastanku sa predsednikom i premijerom Kine, oko 13 sati po našem vremenu. Tom prilikom, ona će u ime Vlade Srbije, potpisati jos dva sporazuma, jedan sa Eksim Bankom o zajmu za finasiranje pruge Beograd-Budimpešta i drugi o saradnji Srbije i Kine u oblasti infrastrukture.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

U provinciji Hbei živi 74 miliona stanovnika, ima dugogodišnju istoriju, dobar industrijski sistem i bruto domaći proizvodom od 500 milijardi dolara, a grad Tangšan ima oko 1.700.000 stanovnika.

Kineski Hestil od prošle godine preuzeo je Železaru Smederevo, a tada je najavljeno da će investirati najmanje 300 miliona evra i da će biti zadržano svih oko 5.000 radnika.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Hestil je u 2016. godini već uložio 120 miliona dolara u Železaru i očekuje u Smederevu proizvodnju od dva miliona tona u 2017.

Predsednik Hestila Ju Jong je krajem 2016. najavio da će grupacija Hestil u Železaru Smederevo investirati još 120 miliona dolara u 2017. u obnovu i nabavku opreme i tehnologije, kao i da će ove godine ostvariti profit od 20 miliona evra.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona, a prihodi Grupe u 2015. godini iznosili su 43,7 milijarde dolara.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Nakon sastanka u Hbei provinciji premijer i delegacija Srbije se takođe vozom vrtila u Peking, a Vučić će posetu Kini, tokom koje je učestvovao na Forumu "Pojas i put za međunarodnu saradnju", završiti bilateralnim susretima sa premijerom Li Kećiangom a zatim i predsednikom Kine Si Ðinpingom.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    16. maj 2017 | 18:04

    Divne slike koje pokazuju postovanje i prijateljstvo.

  • Malina

    16. maj 2017 | 17:12

    Svakako velika cast i dokaz koliko Kineski narod ceni i postuje Vucica, a i zemlju Srbiju.

  • Kondor

    16. maj 2017 | 17:49

    Kinezi su izuzetno predusetljivi domaćini , pogotovo kada imaju izuzetno drgog gosta!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA