Nesuđeni poljubac koji bi mogao skupo da košta Sašu Jankovića: Kako je "slobodni građanin Srbije" dao sebi previše slobode

U politiku je ušao sa objašnjenjem da želi da vrati građanima Srbije osmeh na lice. Posle njegovog odgovara "mogu da vam kažem, ali onda moram da vas poljubim" na pitanje koje mu je postavila novinarka N1 Minja Miletić u vezi imena Pokreta čiji je osnivač, Saša Janković je verovatno jedini koji je imao osmeh na licu

  • 52

Nadam se da će biti učinjeno sve što je potrebno i da se ničije dostojanstvo ne sme ugroziti, a posebno ne od strane predstavnika državnih organa, rekao je početkom decembra 2015. godine, tada zaštitnik građana Saša Janković, na pitanje novinara da prokomentariše neprimereno obraćanje tadašnjeg ministra odbrane Bratislav Gašića novinarki B 92 Zlatiji Labović. Godinu i po dana kasnije, baš u vreme, kada se Gašić, koji je bio primoran da ode sa državne funkcije vraća na značajnu poziciju, čovek koji se bori za dođe na najvišu državnu funkciju, obraća takođe neprimerenim rečnikom novinarki N1 Minji Miletić.

Živković i Tepić okreću leđa Jankoviću? Bivši ombudsman bez poslaničkog kluba

U politiku je ušao sa objašnjenjem da želi da vrati građanima Srbije osmeh na lice. Posle njegovog odgovara "mogu da vam kažem, ali onda moram da vas poljubim" na pitanje koje mu je postavila novinarka N1 Minja Miletić u vezi imena Pokreta čiji je osnivač, Saša Janković je verovatno jedini koji je imao osmeh na licu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Da li iz potrebe da ispadne duhovit i dopadne se građanima (biračima) u Srbiji ili zbog nepripremljenosti za gostovanje pred kamerama, kako bilo Janković je načinio ozbiljan gaf, koji je može protumačiti i kao seksistički i kao prostački.

Neko ko pretenduje da u jednoj zemlji postane nosilac najviše državne funkcije, ovom izjavom sebe ozbiljno kvalifikuje da bude diskvalifikovan za učešće na bilo kakvim izborima. Naravno, u Srbiji ne postoji nikakvo telo, koje može takvu meru izreći, ali postoji moralna odgovornost. Bar bi trebalo da postoji.

Pogotovo, ako neko izjavi da se "neke ružne stvari ne bi dogodile da je njegova preporuka za smenu ministra Gašića ranije uvažena".

Da li to znači da se neke ružne stvari neće dogoditi, ako neko ne bude izabran uopšte?

No, odluku o svojoj političkoj karijeri doneće Janković. U međuvremenu se, kako je napisao na tviteru, pokajao zbog nespretne šale.

Da li se izvinio novinarki, to ne znamo, jer nije želela da bila šta prokomentariše u vezi ovog slučaja. Sa druge strane, njena kuća je najoštrije osudila Jankovićevo obraćanje Miletićki.

Foto: Promo Foto: Promo

- Odgovor bivšeg ombudsmana je novi primer da političke elite u Srbiji, nezavisno od toga da li su vladajuće ili opozicione i novinare i medije tretiraju na neprihvatljiv način - saopštio je između ostalog N1.

Ako već želi da donese novi pristup u srpsku politiku, već na početku svoje političke karijere napravio je ozbiljan prestup, i nastavio u duhu minulih vremena. Svedoci smo bili ranijih godina napada na novinare, pretnji i neumesnih komentara.

Da li bi Janković isti odgovor uputio i nekom novinaru muškog pola ili bi u tom slučaju upotrebio idiom u originalnom obliku?

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA