≫ 

Razgovori o novom premijeru od ponedeljka: Vučić najavio sa kim će se prvo konsultovati

Vučić se nada dolasku slovenačkog predsednika Boruta Pahora i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na njegovu inauguraciju

  • 50

Razgovore s predstavnicima svih izbornih lista o mandataru buduće vlade počinjem u ponedeljak, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Upitan da komentariše napise u medijima da će razgovore početi za vikend, on je rekao da je planirao da to radi od ponedeljka.

VUČIĆ SE PROVOZAO U VOJNOM "HAMVIJU": Prva predsednička akcija posle polaganja zakletve (FOTO)

VUČIĆEV PRVI RADNI DAN: Ovo je jutros odmah promenio u Predsedništvu

- Najpre ću razgovarati s predstavnicima izbornih lista, očekujem da ću to završiti u jednom danu, a zatim moram da razgovaram s koalicionim partnerima, i, naravno, s ljudima iz Srpske napredne stranke - rekao je Vučić.

On se nada dolasku slovenačkog predsednika Boruta Pahora i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na njegovu inauguraciju.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Vučić je danas Pančevu, gde je američki ambasador Kajl Skot uručio 19 HAMVI vozila koja su poklon vlade SAD Vojsci Srbije, rekao da su mu aktivnosti kao predsednika izuzetno brojne narednih dana, ali da mu je uvek prioritet region.

U tom je smislu pomenuo odlazak u Kranj, gde će biti svi predsednici iz regiona, a zatim, kako je rekao, ide u Kazahstan, gde će biti i predsednici Sji, Putin i drugi.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

- I sa (nemačkim predsednikom Valterom) Štajnmajerom imam zakazanu već bilateralu na brdu kod Kranja - naveo je, te ponovio da mu je region ipak prioritet.

Ne možemo da rešavamo nešto što je daleko od nas, dok ne završimo važne stvari u regionu, poručio je.

OD ILIĆA DO JANKOVIĆA, SVIMA SAM PREDSEDNIK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je on predsednik i Velji Iliću i Saši jankoviću i Borisu Tadiću i Bošku Obradoviću i drugim liderima stranaka.

- Sve su to građani Srbije i svima njima sam ja predsednik. Jedan i omiljeni, nadam se - dodao je on.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić se, odgovarajući na novinarska pitanja prilikom posete kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu, osvrnuo na jučerašnje skupove uoči polaganja zakletve i preuzimanaj dužnosti predsednika Srbije.

- Juče je samo jedan skup bio u skladu sa zakonom i nikakve tučnjave nije bilo. Policiji je samo prijavljeno da su nekakvi kriminalci stali na ulaz u podzemni prolaz na Terazijama, kada je stigla policija oni su se razbežali. Valda su neki kontramitingaši želeli da izazovu nerede, ali nisu uspeli - kazao je on.

VUČIĆ SE IZVINIO NOVINARIMA I OSUDIO NAPADE NA NJIH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je danas svaku vrstu napada na novinare i izvinio se svim novinarima koji su na jučerašnjim skupovima u Beogradu bili vređani ili napadnuti.

Vučić je u obraćanju novinarima u Pančevu, odgovarajući na pitanja, rekao da ne zna da li su neki novinari bili napadani i zamolio ih, ako jesu, da prime njegovo izvinjenje.

Kako je rekao izvinjava se u ime onih koji su provocirali na tim skupovima i posebno novinarima koji su hteli da te provokacije snime, "čak i onima koji su želeli da se sukobljavaju sa onima koji su tu bili zakonito a bili tu nezakonito."

Predsednik Srbije je rekao da treba objasniti i to da su svi koji su dolazili na skup da provociraju one koji su se zakonito prijavili krivi za svaki incident.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

On je naveo da je ukoliko je bilo ko od medijskih radnika napadnut, a u MUP-u ništa nije prijavljeno, to osuđuje i dodao:

- Svaku verbalnu osudu bilo kojeg novinara ja žestoko osuđujem - primite moje izvinjenje i nadam se da se nikada neće ponoviti - poručio je Vučić koji je psoebno osudio verbalnu napad na ženu koji po njegovim rečima nije i ne sme da se desi.

STAV SRBIJE O KOSOVU U SKLADU SA ONIM ŠTO TIŠTI NAROD

Vučić je ponovio danas da će inicirati širok društveni dijalog u vezi sa ključnim pitanjima naše zemlje, poput odnosa prema Kosovu i Metohiji i regionu, i naglasio da ako se ciljevi postave strateški, onda može da se nađe i put za njihovo ostvarivanje.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara u Pančevu da bliže pojasni svoju jučerašnju izjavu da je potrebno otvaranje unutrašnjeg dijaloga o KiM u kojem ćemo se osloboditi mitskog pristupa i olakog davanja onoga na šta imamo pravo, rekao da stav Srbije treba da bude usaglašen sa životnim problemima i onim što tišti naš narod na Kosovu i Metohiji, kao i sa onim što su prava naše države.

- Ali ne zaboravite na to da smo mi jedini koji o tome odlučujemo, da dobro znamo i kakva je uloga Albanaca. Potrebno je da stvari postavimo na racionalnu ravan, da na takav način razgovaramo - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Marina Maksimović Foto: Tanjug/Marina Maksimović

On je rekao da je svestan da će se opet pojaviti "neki geniji" koji će da mu drže tablu da je izdajnik, ali da ne brine o tome, jer, kako je naglasio, brine za budućnost Srbije.

- Poštujem ja svaku crkvu, svaku versku zajednicu. To je moj posao kao predsednika Republike, kao što je bio i kao predsednika Vlade. Ali ljudi, naš posao je da brinemo o zemaljskom životu, a o nekom nebeskom neka brine neko drugi - rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da će osim Kosova, regiona, biti otvoren dijalog i o promeni Ustava.

- Ako možemo da se dogovorimo, onda smo rešili nešto i uradili nešto za svoju zemlju. Ako ne možemo, onda je još jednom propala stvar, i pokazaće se da smo uvek više brinuli o zemlji svojih dedova, umesto o zemlji svoje dece - rekao je Vučić.

Na pitanje da bude konkretniji, Vučić je rekao da to ne može da učini, jer bi na taj način unapred izneo svoj stav pre bilo kakvog razgovora.

- A ja želim da otvorimo društveni dijalog koji će trajati tri meseca, šest meseci, o obe teme, i o našem odnosu prema KiM i našem odnosu prema regionu, da vidimo kakva nam je politika, gde vidimo Srbiju za 20 godina, da vidimo sadržaj te politike - rekao je Vučić.

On je podvukao da želi da u dijalogu učestvuju sve političke stranke i njihovi predstavnici, sve vereske zajednice, civilno društvo, da se čuje njihov glas gde vide Srbiju.

- Kada strateški postavite ciljeve, onda ćete moći da nađete put - zaključio je Vučić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sule

    1. jun 2017 | 14:04

    Mislim da ce Vucic da izabere Brnabicku za novog premijera Srbije. Verujem da bi ona bila pravi izbor.

  • Mirko

    1. jun 2017 | 14:03

    Verujem da ce odabrati pravog naslednika. Ne treba zuriti.

  • Milan

    1. jun 2017 | 19:20

    Vucic odlicno zna sta radi i nesumnjam da ce doneti pravu odluku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA