Nemačkom vicekancelaru smeta JEDAN BILBORD u Beogradu

Ne razumem na primer zašto nekoga na putu od aerodroma ka centru Beograda pozdravlja veliki bilbord posvećen rusko-srpskom prijateljstvu, dok su žuta i plava Evropske unije potpuno nevidljive - rekao je Gabrijel

  • 48

Ministar spoljnih poslova Nemačke izjavio da ne može da veruje da većina stanovništva u Srbiji još uvek veruje da Rusija pruža najveću finansijsku pomoć Srbiji, preneo je Dojče vele. Glavni problemi na zapadnom Balkanu su domaćeg porekla: zastoj u reformama, korupcija, ekonomska stagnacija i politička nestabilnost. Takođe uočavamo da se strahovi i stare traume koriste da se skrene pažnja sa tih problema. To su interni problemi regiona, kazao je Zigmar Gabrijel.

NATO najsnažniji garant bezbednosti Srba na Kosovu

Migovi iz Rusije dolaze baš na vreme

- Međutim, moramo biti svesni toga da Zapadni Balkan nije imun na ono što se dešava u Evropi i u svetu - dodao je on, govoreći na "VIII ASPEN Konferenciji ministara spoljnih poslova Jugoistočne Evrope".

Gabrijel je izrazio zabrinutost zbog toga što, kako je rekao, "neke zemlje van regiona pokušavaju ponovo da uspostave sfere uticaja i pritom u regionu uzbunjuju susede jedne protiv drugih – i protiv EU. Ti faktori koji ne potiču iz regiona, ali na njega utiču – još više smanjuju dinamiku reformi i jačaju snage koje su zainteresovane za opstanak lošeg statusa-kvo".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

NAŠA PONUDA JOŠ UVEK STOJI

- Uveren sam - rekao je nemački šef diplomatije, "da je u interesu Zapadnog Balkana i EU da se ponovo zauzmu pravi kurs. A glavni kurs je jasan od samita u Solunu – i zbog toga bi hteo da ga potvrdim: članstvo šest zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji – to je cilj".

- Ali iskrena analiza mora da sadrži i gorku istinu: perspektiva članstva u EU poslednjih godina na Zapadnom Balkanu izgubila je deo svoje privlačnosti. Javnost je uvek bila razočarana kada bi shvatila da je taj proces pun iskušenja i da dugo traje. Zbog toga se mora promeniti retorika u EU, a i u regionu. Umesto da se EU krivi za sve što krene naopako, odgovorni političari trebalo bi da ohrabruju svoje građane na putu ka EU – jer naša ponuda još uvek stoji - rekao je Gabrijel.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

AKO NE ULOŽIMO SADA, KASNIJE ĆE BITI SKUPLJE

On je dodao i da bi opsežnu pomoć koju EU već pruža regionu trebalo mnogo više učiniti vidljivom.

- Ne može biti da, na primer u Srbiji, velika većina stanovništva još uvek veruje da je Rusija ta koja pruža najveću finansijsku pomoć. Ne razumem na primer zašto nekoga na putu od aerodroma ka centru Beograda pozdravlja veliki bilbord posvećen rusko-srpskom prijateljstvu, dok su žuta i plava Evropske unije potpuno nevidljive - rekao je Gabrijel.

Foto: football.sport-express.ru/Александр БОБРОВ Foto: football.sport-express.ru/Александр БОБРОВ

- Moramo ubrzati velike infastrukturne projekte koji su ekonomski od vitalnog značaja i imaju snažnu simboliku – kao što je autoput između Srbije, Kosova i Albanije.

Nemački ministar spoljnih poslova zato je, radi finansiranja tih projekata, predložio osnivanje dodatnog specijalnog fonda. Članice EU, EFTA i EEA mogle bi da budu donatori.

- Isti tako - zaključio je, "trebalo bi osnovati fond za dulano obrazovanje: Da to sve mnogo košta – ali ako ne uložimo novac sada – posledice će biti još mnogo skuplje", preneo je Dojče vele.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Dojče vele)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1999

    2. jun 2017 | 11:32

    Evo da objasnim gospodinu Gabrijelu zbog čega 80% SRBA je za Rusiju.Poštovani g. treba da se vratite 1999.g. I malo pogledate dokumentarce koji pokazuju kako se NATO iživljava nad jadnim Srbima i nemilosrdno ubija našu DECU i ZAUVEK truje SRBIJU osiromašenim uranijumom od koga na hiljade SRBA svakodnevno umire od raka....Treba da znate i ovo da nikada Rusija neće izaći iz srca svakog srpskog patriote dok prema svim koji su nas bombardovali vlada ogromna mržnja i žeđ da Vam se osvetimo kad tad za svaku bačenu bombu.....ŽIVELA SRBIJA I RUSIJA !!!

  • GdK

    2. jun 2017 | 11:47

    .. a ZASTO je "od vitalnog znacaja auto put izmedju Srbije i KOSOVA u sastavu iste..i albanije"..?? ..i KOME je TO od vitalnog znacaja, Srbiji svakako nije. Umesto da Srbiju spajamo sa EU devastiranim autoputem (koji SAMO treba "umiti")preko 'rvatske, slovenije i Austrije, MI se po nalogu zapada "SPAJAMO sa albanijom..??? SAMO SA Evropom obnoviti stare puteve i nasim radnicime (tkzvanim gastarbajterima) omoguciti sto laksi kontakt sa maticom Srbijom, a ne albancima !!!

  • Goran

    2. jun 2017 | 11:28

    Objasnite coveku da nije sve u parama,a i da je licno nasa stvar kakav ce bilbord biti pored puta. To kao kada bi mi zamerili njemu zasto fasisti setaju nemackim ulicama.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA