Platinasti vuk "lovi" Slovensko bratstvo: 80 američkih gardista doletelo u Beograd, dok su srpski padobranci u Belorusiji (FOTO)

Činjenica je da jedino Srbija u ovom trenutku u Evropi može da svoje vojnike pošalje ili bude domaćin na vežbama u kojima učestvuju Amerikanci, Rusi i saveznici iz regiona i šire

  • 12

U Vojnoj bazi „Jug“ kod Bujanovca na jugu Srbije, danas je počela međunarodna vojna vežba „Platinasti vuk“, u kojoj Vojska Srbije učestvuje sa vojskama osam država, među kojima i nekoliko članica NATO. Istvoremeno, u Belorusiji je u toku još jedna antiteroristička vojna vežba pod imenom “Slovensko bratstvo”, u kojoj Srbija učestvuje uz Rusiju i zemlju domaćina. Ono što je indikativno, da nije prvi put da se poklapaju termini izvođenja vojnih vežbi u kojima srpski vojnici učestvuju sa vojskama suprostavljenih svetskih sila.

Evropska unija očekuje da Srbija odustane od Kosova: Nemačka poslanica otkriva i drugi veliki cilj Brisela

Evropski parlament sutra raspravlja o Srbiji: Šta je Mekalister napisao u Rezoluciji

Srbija nastavlja da vešto balansira na putu politike vojne neutralnosti. U bazi "Jug", gde se srpski vojnici pripremaju za učešće u međunarodnim misijama, počela je vežba koja će trajati od danas do 23. juna. Učestvovuje oko 450 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

Foto: mod.gov.rs Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane Zoran Ðorđević i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot dočekali su juče, na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, 80 pripadnika Nacionalne garde Ohaja, a tom prilikom Ðorđević je istakao da je „Platinasti vuk 17", veoma bitna vojna vežba za Srbiju jer će doprineti jačanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Foto: mod.gov.rs Foto: mod.gov.rs

Međutim, "Platinasti vuk" nije jedina vežba, koja treba da doprinese jačanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije. Naime, pre šest dana počele su zajedničke antiterorističke vojne vežbe Srbije, Rusije i Belorusije, pod nazivom "Slovensko bratstvo 2017." u blizini beloruskog grada Bresta.

Printksin: www.mod.gov.rs Printksin: www.mod.gov.rs

Planom vežbovnih aktivnosti predviđeno je uvežbavanje prevoženja borbenim vozilom uz savlađivanje vodene prepreke, padobranski desant, savlađivanje vodene prepreke desantnim čamcima, spuštanje po užetu iz helikoptera, kao i dnevna i noćna gađanja iz ličnog naoružanja.

Foto: vs.rs Foto: vs.rs

Prošle godine, trilateralna vežba „Slovensko bratstvo 2016" je izvedena na našoj teritoriji. Upravo tada je održana i NATO vežba u Crnoj Gori, gde su takođe bili zastupljeni pripadnici naših snaga, ovog puta iz Sektora za spasavanje MUP-a Srbije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na naše pitanje, upućeno Ministarstvu odbrane, da prokomentarišu to što se već drugi put u kratkom vremenskom razmaku dešava da kada pripadnici Vojske Srbije učestvuju na vežbi "Slovensko bratstvo" održava i vežba u kojoj učestvuju pripadnici vojski zemalja članica NATO, nadležni kažu da Vojska Srbije sarađuje sa više od 60 država u skladu sa principijelnom politikom vojne neutralnosti i sa ciljem povećanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti.

- Vežbe namenjene različitim sastavima VS se planiraju godišnjim planovima vojne saradnje, koji se najčešće izrađuju tokom prethodne za tekuću godinu. Dinamika planiranja može da bude i različita, u zavisnosti od toga da li se radi o bilateralnoj ili multilateralnoj vežbi. U svakom slučaju, datumi održavanja vežbi usaglašavaju se sa partnerima tokom pripremnih konferencija i zavise od brojnih činilaca, tako da bi i namera bilo kakvog „tempiranja“ njihovog održavanja bila nemoguća - piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Foto: mod.gov.rs Foto: mod.gov.rs

Kako nam je rečeno, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije posvećeni su svom osnovnom cilju – povećanju sposobnosti naših pripadnika i jedinica u celini, čemu vežbe za partnerima sa Istoka i Zapada doprinose u velikoj meri.

- Razmena iskustva, znanja i veština danas je imperativ u mnogim oblastima, pa je tako i kada je reč o oblasti bezbednosti i odbrane - dodaje se u saopštenju.

Politička pozicija Srbije koja se reflektuje i na vojnom planu jeste neobična, ali pokazuje da je Srbija između Istoka i Zapada, kaže za Telegraf.rs, Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

- Činjenica je da jedino Srbija u ovom trenutku u Evropi može da svoje vojnike pošalje ili bude domaćin na vežbama u kojima učestvuju Amerikanci, Rusi i saveznici iz regiona i šire - napominje Radić.

Ni Radić ne vidi političku poruku u istovremenom održavanju vojnih vežbi na jugu Srbije i Belorusiji, već puku slučajnost.

- Ne treba u tome uopšte tražiti tragove, simboliku niti amortizaciju javnosti. Vežbe se planiraju unapred na duži vremenski rok - zaključio je Radić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AСава

    12. jun 2017 | 19:42

    Nemoze na dve stolice sedeti

  • Lina♡☆♤♢♡

    13. jun 2017 | 06:54

    Људи дајте базу Русима

  • Omon

    13. jun 2017 | 00:31

    Teraj tu bagru napolje iz baze! A pa da ne moze oni su je i sagradili pa kad dodju nasa vojska mora da bude u spavaonama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA