OKORELI EKSTREMISTA BLIZU FOTELJE KOSOVSKOG PREMIJERA: Kurti pozvao Mustafu i Pacolija na razgovore

Pojedinačno najviše glasova na kosovskim izborima osvojio je okret Samopredeljenje, najesktremnija politička opcija na Kosovu, poznata po izazivanju nemira na prištinskim ulicama i u parlamentu, ali i po zalaganju za prekid svih razgovora sa Beogradom

  • 6

Kandidat pokreta Samoopredeljenje za kosovskog premijera Aljbin Kurti pozvao je političke partije okupljene oko koalicije Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe, Alijanse za novo Kosovo (ANK) i inicijativa "Alternativa" da započnu razgovore sa Samoopredeljenjem, kako bi formirali novu Vladu Kosova, preneo je RTK.

TAJNI SUSRET U PRIŠTINI: Najbogatiji Albanac pravi pakt sa okorelim ekstremistom

PREOKRET! Zločinac Haradinaj ostaje bez fotelje? Ni drugi kandidat nije ništa bolji za Srbe

Na konferenciji za medije, Kurti je rekao da su izbori 11. juna pokazali da građani žele promene, kako je rekao, onemogućivši pobednickoj koaliciji Tačijeve Demokratske partije Kosova, Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Inicijative za Kosovo (IK) stvaranje nove vlade.

On je dodao da je Samoopredeljenje prema njegovom mišljenju najglasanija partija i da je spremno da vodi Vladu.

Foto: Profimedia/ Zuma Press - News Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

Inače, pojedinačno najviše glasova na kosovskim izborima osvojio je upravo pokret Samopredeljenje, najesktremnija politička opcija na Kosovu, poznata po izazivanju nemira na prištinskim ulicama i u parlamentu, ali i po zalaganju za prekid svih razgovora sa Beogradom. Veliki su protivnici formiranja Zajednice srpskih opština, kao i davanja posebnih prava nacionalnim manjinama.

Zaslužni su i za gotovo ratne scene iz Prištine: sukobi sa policijom, upotreba vodenih topova i suzavaca na njihovim protestima su redovna pojava, a slične metode koriste i u parlamentu.

Naime, poslanici Samoopredeljenja su u više navrata bacali suzavac u Skupštini Kosova, kako bi prekinuli rasprave o demarkaciji granica sa Crnom Gorom i formiranju Zajednice srpskih opština.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Prema recima Kurtija, nova Vlada treba da bude Vlada promena. On je pozvao Demokratski Savez Kosova, Alijansu za novo Kosovo i Alternativu da razgovaraju sa Samoopredeljenjem oko formiranja nove Vlade.

Kurti je dodao da su političke partije koje mogu da se pridruže ovoj postizbornoj koaliciji i IK, manjinske partije i poslanici zasebno.

Inače, Kurti se uoči ovog poziva, dva puta tajno sasatao sa liderom Alijanse za novo Kosovo i najbogatijim Albancem Bedžetom Pacolijem.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    14. jun 2017 | 08:44

    Sve njih čeka Hag, pa neka vide kako će dalje...

  • Joca

    14. jun 2017 | 15:28

    Sta nas interesuje ko ja na vlasti svejedno je svi bi želeli isto da Srbija bude zavisna od šiptara.Malo morgen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA