Ugričić se sad kaje zbog podrške Nikolaidisu

Posle zahteva za njegovom smenom od strane Ivice Dačića, direktor Narodne biblioteke poručio da su mu podmetnuli

  • 2

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić zatražio je smenu direktora Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića, jer je  podržao savetnika predsednika Skupštine Crne Gore Andreja Nikolaidisa.

Nikolaidis je, komentarišući dve decenije postojanja Republike Srpske, napisao da bi bio "civilizacijski iskorak" da je aktiviran eksploziv u banjalučkoj dvorani "Borik" u vreme proslave tog jubileja.

- Može on da pozdravlja, ali iz zatvora, a ne iz biblioteke. Takve izjave imaju veze sa bezobrazlukom i ne mogu da shvatim kako neko žali što neko nije ubijen. To je podrška terorizmu - poručio je Dačić i dodao da bi u Americi svako ko na takav način izrazi podršku terorističkom aktu bio uhapšen "za dva minuta".

Ugričić prvo zgrožen, pa mu žao

Zanimljivo je da je Ugričić u toku dana dva puta reagovao. Najpre je poslao saopštenje u kome kaže da je zgrožen bezobzirnošću medija, koji su mu na šokantan način pripisali stavove sa kojima se nikada ne bi mogao složiti.

- Kao upravnik nacionalne biblioteke, kao pisac i javna ličnost, svoje konstruktivne i kritičke stavove uvek sam iznosio u cilju napretka i razvoja i srpske kulture i celog našeg društva. S gnušanjem odbacujem insinuacije medija - poručio je Ugričić.

Ipak, u popodnevnim satima poslao je još jedno saopštenje, u kome dodaje da se s mnogim stavovima iznetim u spornom tekstu Nikolaidisa ne slaže i da je inicijativu pisaca potpisao u znak podrške slobodi mišljenja i izražavanja.

Podmetnuti su mi stavovi koji su upravo suprotni svemu za šta se zalažem. Svi koji me poznaju mogu da potvrde da se gnušam i terorizma i nasilja. Neoprezno sam potpisao inicijativu kolega pisaca kao podršku slobodi izražavanja - rekao je Ugričić.

Pisac Filip Davic, jedan od potpisnika saopštenja Foruma pisaca koji je podržao Nikolaidisa, istakao je da je dominantna reakcija medija u predizbornoj groznici da se Sreten Ugričić prikaže kao neko ko podržava terorizam. "Ponovo je u pitanju spinovanje i selektivno citiranje", kazao je David.

Borka i Prokić i dalje uz Nikolaidisa

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević rekla je za Telegraf.rs da se preko medija sprovodi kampanja protiv Nikolaidisa.

- Njegov tekst govori o klasi, bedi, ljudima koji su opustošeni u nacionalnim izlivima. Pitala bih i ja nešto zvaničnike. Gde je Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Narodna biblioteka? Šta je s tim što oni nama duguju? Bolje bi im bilo da o tome razmišljaju - istakla je Pavićevićeva.

Pisac Nenad Prokić optužio je Dačića da svojim izjavama vraća Srbiju u devedesete godine.

- Ministar policije sigurno mora mnogo više da pazi šta govori od upravnika Biblioteke - poručuje Prokić, poslanik LDP.

Ceo slučaj došao je na dnevni red sednice Vlade Srbije. Ministar kulture Predrag Marković sutra će Vladi dostaviti izveštaj o "slučaju Ugričić".

 

(N. Stojić,  agencije / Foto: Medija centar)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Николае

    21. januar 2012 | 22:29

    Хоће она Борка да подметне, нарочито када изује ципелу и почне да луфтира табан. Она је стара подметачица.

  • harvi_yu

    21. januar 2012 | 20:49

    Баш делује детињасто, зато му ваљда и подмећу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA