≫ 

Radoslav Milojčić potrošio opštinski budžet, a drugi treba da vraćaju njegove dugove: Sada se ponaša kao da se ništa nije desilo

Izveštaj o bankrotu koji je Kenina ekipa ostavila iza sebe u opštini poslat je na mnoge adrese i s pravom se očekuje reakcija nadležnih državnih organa

  • 6

Kada je pre skoro dve godine promenjena vlast u Smederevskoj Palanci ni pojma nisu imali u kakve su se finansijske nevolje uvalili, odnosno da im je odlazeći predsednik opštine, Radoslav Milojičić Kena ostavio više od dve milijarde dinara dugova, navodi sajt "Embargo".

Napadnut predsednik opštine Smederevska Palanka: Na njega nasrnuo član Demokratske stranke

Cifra je u međuvremenu znatno veća i preti da dostigne 4 milijarde dinara, ako se uzmu u obzir sve zatezne kamate, sudski troškovi i troškovi izvršitelja. Izveštaj o bankrotu koji je Kenina ekipa ostavila iza sebe u opštini navodno je poslat na mnoge adrese i s pravom se očekuje reakcija nadležnih državnih organa.

A, dok se to i ne ostvari, sadašnjim čelnicima ove siromašne srpske opštine na vrata kucaju izvršitelji.

- U toku je postupak izvršenja po pravosnažnoj sudskoj presudi po dugu od 149.000 evra koje opština duguje Direkciji za imovinu po osnovu kupovine Doma vojske u centru Palanke iz 2011.godine - tvrdi sagovornik "Embarga".

- Stiglo je za naplatu nešto što je do današnjeg dana ostala misterija zbog čega je to kupljeno!? Opštinski budžet je oštećen za oko 14 miliona dinara! Umešani su čelnici opštine, pa i gospodin Radoslav Milojičić Kena, iako se danas pravda da je bio "samo" pomoćnik predsednika opštine za infrastrukturne i komunalno-stambene poslove. Palančani tvrde, da i vrapci na grani znaju da je Kena bio siva eminencija ovog posla, mada je on to nekoliko puta negirao!

- Logistiku za ovaj posao su dali ondašnji ministar odbrane, Dragan Šutanovac, čelnici iz Direkcije za imovinu Republike Srbije i Predrag Bubalo, kao predstavnik belgijske firme Deleze. Širok krug poznatih javnih ličnosti je uradio nešto zbog čega danas ispašta naša sirotinja raja. Umesto da investiramo, eto mi danas moramo da vraćamo dugove, da plaćamo, a para nemamo - istakao je on.

Foto: cik.co.rs Foto: cik.co.rs

Priča o tome kako se državno kupuje jefitno i onda preprodaje, uz ko zna sve kakve dilove i provizije, navodno je započela idejom čelnika opštine Smederevska Palanka da traže prava prenosa korišćenja od Direkcije za imovinu - za Dom vojske u centru Palanke!

Kako se navodi, realizacija dobro osmišljene "prevare" počela je 7. marta 2011. odlukom Opštinskog veće da preuzme prava prenosa za Dom vojske u ovom gradu od Republike Srbije, odnosno Ministarstva odbrane. Nikome nije bilo jasno šta ova formulacija praktično znači, piše sajt, jer je nepoznata ustaljenoj pravnoj terminologiji kad su u pitanju imovinski odnosi, ali je očigledno poslužila konačnom cilju: pravljenju profita ili nekih drugih ličnih interesa.

U ovoj odluci piše da je, prema proceni Ministarstva finansija, vrednost objekta oko 21 milion dinara, što je bilo nešto više od 200.000 evra, ali je kasnije, prlikom poptisivanja ugovora, navedeno iz Ministarstva finansija da objekat vredi 294.677 evra. Za samo tri meseca cena je narasla za oko 90.000 evra. Ko se za tu razliku ugradio?

Ugovor je ispred opštine potpisao predsednik opštine Živko Petrović, ali se svi kunu, da je već tada "glavni bio Kena", a kao dokaz spominju člinjenicu da je već 2012. godine postao predsednik opštine.

Kako se navodi, ceo posao bi propao da na ključnom mestu nije bilo Šuleta, Keninog dobrog drugara, navodi "Embargo". Da bi se ugovor potpisao između opštine i Direkcije za imovinu Republike Srbije, bila je neophodna saglasnost Ministarstva odbrane, što je ondašnji ministar Dragan Šutanovac "lakonski" učinio, potvrđujući da taj objekat nije potreban više Vojsci Srbije.

Šutanovac nikada za javnost nije hteo da komentariše ovaj svoj potez, ali je najavljivao tužbu protiv novinara koji su ga spominjali u okviru svoje priče ovoga slučaja.

 Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Iako je opštinska kasa bila prazna, uspeli su 21. i 22. novembra da uplate polovinu novca od ukupne cene. Navodi se da je zbog neplaćanja druge polovine Direkcija prvo raskinula ugovor, pa je zatim u aprilu 2012. podnela tužbu protiv opštine za naplatu duga i Viši sud u Smederevu donosi presudu u njihovu korist i to zbog propuštanja.

U ugovoru fali ključni detalj dobro organizovane grupe "profitera", a to je, zbog čega je opštini bio potreban takav jedan objekat? U oduci Opštinskog veća nema ni reči o razlogu kupovine, piše sajt.

- U tom grmi i leži zec koga su "ulovili Kena i ekipa", jer nije bilo nikakve argumentacije zbog čega se kupuje Dom vojske, za koji je kasnije baš Kena pričao "da je bio dotrajao, ruiniran, da su plafoni otpadali", pa zašto je onda kupljen? - rešava misteriju sagovornik Embarga.

- Odgovor je stigao ubrzo. Nepunih deset dana kasnije, opština donsi odluku da kupljenu zgradu sruši, a razlog je sasvim banalan. Utvrđeno je da objekat nema građevinsku dozvolu. Niko nije smeo da pita opštinske čelnike, pa zašto dadoste skoro 300.000 evra za nešto što sada rušite? Ali, igra je morala da se odigra do kraja. U oktobru iste godine, opet zaseda Opštinsko veće i donosi odluku da proda zemljište na kome se nalazi Dom vojske i to kompaniji Delez Srbija, koju je u ovom postupku zastupao bivši ministar trgovine Predrag Bubalo. Delez je bio najpovoljniji nakon otvaranja ponuda i za 26,5 miliona dinara kupio je 21 ar zemljišta.

- Svima je sada bilo jasno zbog čega je opština kupila Dom vojske i da se on definitivno mora ukloniti sa zemljišta koje su kupili Belgijanci - tvrdi sagovornik "Embarga".

- Objekat je porušen u martu naredne godine, iako je rešenje bilo doneto još u julu 2011. godine. Niko ne zna zbog čega se toliko čekalo. Angažovana je beogardska firma "Termomont" da ukloni objekat i za to je plaćena fantastičnih 43 miliona dinara, što je nenormalna cifra za ovu vrstu posla. Na tom mestu podignut je montažni objekat "Maksi". Time je ova priča završena. Na zadovoljstvo aktera a na štetu državne kase!

Nevoljama za opštinsku kasu tu nije kraj. Naime, u postupku restitucije, bivšim vlasnicima pomenutog zemljišta od 21 ara isplaćeno je 2.198.000 dinara! I to je "leglo" na teret raje i sirotinje.  Oni drugi, glavni glumci ove "prevare" zadovoljno trljaju ruke.

Mada, reče Kena novinarima: "Neko mora u zatvor!"

Postavlja se pitanje zašto je baš siguran da među njima neće biti i on, pita se sajt "Embargo".

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Embargo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA