Nela Kuburović zagrmela posle ubistava žena u centrima za socijalni rad: Naši zakoni su strogi, ali sudovi su blagi

- Sudovi su ti koji kreiraju blagu kaznenu politiku, a ne odredbe zakona koje predviđaju strožu kaznenu politiku. Naš krivični zakonik spada u jedan od strožih u Evropi - rekla je Kuburović gostujući na RTS

  • 39

Sudovi imaju blagu kaznenu politiku što se tiče nasilja u porodici, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović i navela da se nastavlja sa radom na izmenama Krivičnog zakona, te da će se razmotriti izmene koje se tiču nasilje u porodici.

Najnovija odluka: Formiran Savet za suzbijanje nasilja u porodici!

- Sudovi su ti koji kreiraju blagu kaznenu politiku, a ne odredbe zakona koje predviđaju strožu kaznenu politiku. Naš krivični zakonik spada u jedan od strožih u Evropi - rekla je Kuburović gostujući na RTS.

Kako kaže, analizirajući poslednje tri godine došlo se do podatka da od ukupnog broja osuđujućih presuda više od 60 odsto su bile uslovne osude, a u slučajevima gde se izrekne kazna zatvora, to je kazna do šest meseci.

Moguće je reagovati, pojašnjava ona, jedino da se daju odgovarajuća preporuka Visokom savetu sudstva i Pravosudnoj akademije koje sprovode obuke policije, tužilaca i svih drugih u lancu.

Govoreći o novoformiranom Savetu za sprečavanje nasilje u porodici ona kaže da je Savet predviđen Zakonom o borbi protiv nasilja u porodici i da je njegov zadatak da prati implementaciju zakona, da se blagovremeno reaguje i preduzimaju određeni koraci ukoliko se jave nedioumice u primeni zakona.

Foto: Facebook/Maja Đorđević, Telegraf, Srpski telegraf

- Glavni cilj je bolja koordinacija svih organa koje treba da postupaju i primenjuju ovaj zakon. Zakon je donet jer nismo imali dobru multisektiorsku saradnju institucija u sprečavanju nasilja u porodici. On treba da poveća odgovorniost kako pojedinca tako i ustanova - pojasnila je ministarka.

Savet će prvi sastanak imati tokom sledeće nedelje, a koliki značaj vlada pridaje ovom problemu, kako kaže, govori podatak da su članovi saveta četiri ministra.

Govoreći o dva ubistva ispred centara za socijlni rad i da li je tu zakazala saradnja institucija, ona je rekla slučajevi na koje se nisu primenjivale odredbe novog zakona, jer su predmeti vođeni ranije.

- Zakon o sprečavanju nasilja u porodici nije mogao da se primeni u konkretnom slučaju, ali ono što je bitno da će nadležni organi da ispitaju da li je bilo propusta - zaključila je ona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA