≫ 

Zoran Pašalić izabran za zaštitnika građana

Skupština Srbije izabrala je i članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kao i članove Fiskalnog saveta

  • 69

Zoran Pašalić izabran je danas u Skupštini Srbije za Zaštitnika građana. Za njegov izbor glasala su 142 poslanika, dok je protiv bilo 20 poslanika.

Gojković pozvala Šabića da podnese ostavku

POSLANICI PITAJU VLADU o Fijatu, ubistvima žena, "umrlici" za Vučića, ali i koliko se radi u skupštinskom restoranu

Pašalića, predsednika Prekršajnog apelacionog suda, za ombudsmana su predložile sve stranke vladajuće koalicije, a taj predlog utvrdio je skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Pašalić će stupiti na dužnost polaganjem zakletve pred Skupštinom Srbije koja glasi:

- Zaklinjem se da ću svoju dužnost obavljati odgovorno, nepristrasno i nezavisno, u skladu sa Ustavom i zakonom i da ću savesno raditi na zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda.

Pašalić je od marta 2003. radio kao sudija za prekršaje u Beogradu, a od decembra 2008. imenovan je za starešinu Gradskog sudije za prekršaje grada Beograda.

U januaru 2010. imenovan je za vršioca funkcije predsednika Višeg prekršajnog suda, a od oktobra 2013. godine je predsednik Prekršajnog apelacionog suda.

Rođen je 1958. u Beogradu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Skupština Srbije je danas ponovo za predsednika Fiskalnog saveta izabrala Pavla Petrovića i članove tog saveta. Petrović je izabran na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a za članove su izabrani Vladimir Vučković na predlog guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković i Nikola Altiparmakov na predlog ministra finansija Dušana Vujovića.

Oni su i u prethodnom mandatu saveta bili na tim mestima.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Fiskalni savet ustanovljen je 2011. godine Zakonom o budžetskom sistemu. Fiskalni savet ima tri člana, a mandat im traje šest godina.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poslanici si izabrali i četiri člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, dok predloženi kandidat Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević nije izabran.

Na predlog predsednik Srbije Aleksandra Vučića, Skupština je za člana Odbora izabrala docenta na Pravnom fakultetu u Beogradu Miloša Stankovića.

Na predlog Vrhovnog kasacionog suda izabran je sudija Vrhovnog suda u penziji Slobodan Gazivoda.

Docentkinja na Ekonomskom fakultetu u Nišu Jelena Stanković izabrana je na predlog Državne revizorske institucije, a na predlog Socijalno-ekonomskog saveta izabran je Ivan Kovačević.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA