POSLANICI PITAJU VLADU o Fijatu, ubistvima žena, "umrlici" za Vučića, ali i koliko se radi u skupštinskom restoranu

Sednica Skupštine počela je postavljanjem poslaničkih pitanja Vladi Srbije

  • 0

Poslanici su danas postavljali pitanja članovima vlade i nadležnim organima, a interesovala ih je situacija u Fijatu, odgovornost za ubistva koja su se dešavala u blizini Centara za socijalni rad, kao i šta će nadležni preduzeti povodom umrlice na kojoj je lik predsednika Aleksandra Vučića.

Opozicija protiv Pašalića - JEDNU STAVKU iz biografije mu ne praštaju, vlast kaže da su svi bolji od Jankovića

Skupština raspravlja o izboru zaštitnika građana

Ðorđe Komlenski iz Pokreta socijalista pitao je MUP i ministarstvo pravde šta će preduzeti povodom umrlice koja se pojavila, a na kojoj je lik Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, dodajući da nije reč samo o varvarskom činu već i o krivičnom delu.

- Očekujem da ta dva ministarstva budu efikasna, ako se to dešava predsedniku, može da se desi svakom od nas, to je uznemriavajuće i preteće. Ako nismo u mogućnosti da zaštitimo predsednika, šta nama građanima preostaje - upitao je Komlenski.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov imala je pitanje za ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, a želela je da zna ko je osoba zadužena za protokole saradnje između centara za socijalni rad i MUP-a, kao i ko je odgovoran za to što protokoli nisu ispoštovani.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

-Dosta je bilo zajedničke odgovornosti i da se ministri zgražavaju nad tim što se desilo, kaže Jerkov, dodajući da je njihov posao da organizuju protkole uz podsećanje da su dve žene u prethodnih deset dana ubijene samo zato što su žene i pred očima onih čiji je posao da ih štite.

Ona je pitala Stefanovića, smatrajući da je dužan da odgovori građanima koje su njegove privatne, lične, poslovne prijateljske ili poltičke veze sa porodicom u kojoj je pre dve nedelje jedan bračni partner u centru za socijalni rad ubio majku troje dece.

Poslanika NPS-SDS Miroslav Aleksić interesovalo je šta je s izvozom Fijata u Rusiju, a poslanik SDPS Predrag Jelenković pitao je Ministarstvo građevinarstva kada će biti postavljene zaštitne ograde od buke na delu autoputa ka Sofiji, koji prolazi kroz Niš.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je pitao i kakve su mogućnosti da se realizacije železnički pravac Niš-Niška banja-Sićevačka klisura.

Poslanik Nove Srbije Goran Pekarski pitao je ministre poljoprivrede i zdravlja da li će preispitati propise u vezi sa kvalitetom namirnica koje se uvoze u Srbiju i uporede ih sa onima koje se koriste u EU, kao i o lečenju malignih oboljenja s ozbirom da je, navodi, ženama u Grockoj uskraćeno preventivno lečenje.

Poslanica D JB Branka Stamenković ponovo je negodovala zbog toga što poslanici te stranke ne dobijaju odgovore na pitanja koja postavljaju.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona je pitala predsednika Srbije Aleksandara Vučića kada će podneti ostavku na mesto predsednika SNS i izaći iz sukoba interesa jer, kaže, Ustav nalaže da bude predsednik svih građana, a ne članova SNS.

Stamenković je predsednicu parlamenta Maju Gojković pitala kada će odgovoriti na 15 pitanja koja su joj postavili poslanici D JB, i ponovo pitala kada će Gojković doneti plan rada Skupštine, kada će sazvati skupštinski kolegijum i kada će na dnevni red staviti predlog o njenoj smeni kao što je obećala.

Stamenković je od ministra zdravlja Zlatibora Lončara zatražila objašnjenje da li je tačno da godišnje "nestaje" milijarda evra iz zdravstvenog budžeta, a od ministra rada Zorana Ðorđevića da uloži autoritet i zastiti radnike koji rade u skupštinskom restoranu, a koji su tokom jesenjeg zasedanja prošle godine radili više nego što propisuje Zakon o radu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poslanik SNS Marko Atlagić pitao je nadležne da li ima elemenata krtivičnog dela u nastupima Vuka Jeremića za koga je rekao da ima antidržavne stavove i "blati Srbiju", relativizuje njen suverenitet na KiM, te da li će biti preduzete odgovorajuće mere.

Atlagić kaže da je Jeremić autorskim tekstom u "Vašington postu" još jednom pokazao da mu se sva politika svodi na mržnju prema Vučiću i Srbiji.

- Nedopustivo je i duboko nepatriotski čin da blati Srbiju i Vučića pred njegov susret sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom - kaže Atlagić i naveo da su "građani Srbije šokirani onim što govori Jeremić".

Poslanik SRS Milorad Mirčić pitao je ministra odbrane Aleksandra Vulina i predsednika Srbije Aleksandar Vučića o razlozima za upućivanje pripadnika Vojske Srbije na NATO vežbu koja će biti održana u Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj, kao i da li će biti promene politike s ozbirom da je Vučić za prvu posetu kao šef države izabrao SAD.

Mirčić je pitao čijim novcem je plaćeno 500.000 evra luksuzno blindirano putničko vozilo audio A8 za potrebe NBS, u trenutku kada štrajkuju radnici Fijata i Goše i kada vladaju beda i nemastina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA