PRAVDA ZA SRPSKE ŽRTVE: Tužilaštvo za ratne zločine OVK podiže optužnicu protiv Dauta Haradinaja

Osim za zločine koje je počinio u uniformi OVK, brat Ramuša Haradinaja mogao bi da odgovara i za veze sa Al Kaidom i ISIS-om

  • 5

Na prvoj optužnici Specijalnog suda za zločine bivše OVK biće ime Dauta Haradinaja, brata mandatara za sastav kosovske vlade Ramuša Haradinaja, saznaje Sputnjik iz pouzdanih izvora. Daut Haradinaj biće optužen za zločine počinjene u Glođanima 1998. godine, kada je jedinica koju je on predvodio kao jedan od komandanata OVK napala policijsku stanicu i ubila srpskog policajca Miodraga Otovića.

JAK VUČIĆ- SLABO KOSOVO: Nemačka ambasadorka otkrila čega se najviše plaše albanski političari

Zukorlić: Ako se Republika Srpska uključi u dijalog o Kosovu otvara se i pitanje Sandžaka

Osim toga, grupa koju je Daut predvodio odgovorna je i za zastrašivanje i ubistva Srba i Albanaca lojalnih srpskim vlastima u istom periodu u okolnim mestima kao što su Đakovica i izbeglički kampovi u Juniku i Babalolju.

Foto: Profimedia/AFP

Stejt department SAD 26. juna 2001. godine stavio je Dauta Haradinaja na crnu listu zbog sumnji da je te godine učestvovao u sukobima Albanaca sa vojskom i policijom u Makedoniji, a poslednji put je proveravan 2015. godine. Njegovo ime je i dalje na crnoj listi, jer je u međuvremenu povezan i sa Al Kaidom.

Naime, CIA je objavila dokaze da se u Albaniji sastao sa pokojnim vođom Al Kaide Osamom bin Ladenom, kada je ovaj bio gost tadašnjeg albanskog predsednika Salija Beriše.

Osama bin Laden. Foto: Tanjug/AP

Ima naznaka da je posle tog susreta oformljeno više džihadističkih ćelija u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji i u Albaniji. Prema istim izvorima, Daut Haradinaj je ispred komande Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) bio zadužen za koordinaciju rada prvo sa Al Kaidom, a zatim sa pripadnicima ISIS-a.

(Telegraf.rs/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata Kole

    9. avgust 2017 | 18:39

    Zamazivanje očiju Srbima....Dobiće još i novčanu odštetu ...

  • Bata Kole

    9. avgust 2017 | 17:56

    Ovo izgleda kao da žrtvuje brate umesto da se on osudi...neće faliti dlaka ni sa obrva,a kamoli glave nikome.

  • ZAKI

    9. avgust 2017 | 16:26

    Provaliti smesno vì mislite da se zakovcavamo pozadi da nas vicete za nos sram vas bilo zločinci i jedan i drugi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA