Katanac na više od 10 konzulata Srbije, ali i otvaranje novih predstavništva: Reforma diplomatske mreže

Najverovatnije će biti zadržan broj ambasada (Srbija ih trenutno ima 69) i konzulata (23), ali bi značajno mogao da bude promenjen spisak destinacija

  • 18

Na dnevnom red Vlade Srbije uskoro bi moglo da se nađe pitanje reforme naše diplomatsko-konzularne mreže, koja bi obuhvatila zatvaranje više od 10 ambasada i konzulata, ali i otvaranje novih "filijala" koji postaju značajni centri u međunarodnoj areni, pišu "Novosti".

Moj predlog o Kosovu izazvao veliku nervozu na mnogim stranama: Dačić najavio razgovor sa Vučićem o detaljima plana

Srbija otvara još jednu ambasadu?

U Ministarstvu spoljnih poslova napravljena je radna grupa koja već duže analizira ekonomsku i političku opravdanost naših DKP. Među najvažnijim kriterijumima biće veličina naše dijaspore u tim zemljama i privredni potencijali novih tržišta.

Šef diplomatije Ivica Dačić potvrdio je za "Novosti" da će se u narednom periodu razmatrati reforma DKP mreže:

- Cilj je da se pojača prisustvo Srbije u nekim važnim regionima, poput Azije i Afrike, gde jača građevinska industrija, što je naša šansa, ali i da se redukuju troškovi kroz smanjenje broja naših ambasada u drugim regionima.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Najverovatnije će biti zadržan broj ambasada (Srbija ih trenutno ima 69) i konzulata (23), ali bi značajno mogao da bude promenjen spisak destinacija.

Tako bi u okviru reforme mogle da budu otvorene ambasade u Gani i u Palestini, kao i konzulat u Los Anđelesu, jer u tom delu SAD poslednjih decenija raste broj naših državljana. S druge strane, nije isključeno da budu zatvoreni neki od konzulata u regionu, kojih trenutno ima pet.

Ključ u bravu mogao bi da bude stavljen u ispostave u Mostaru, Herceg Novom i Rijeci. Biće razmotreno i da li Srbija treba da zadrži čak pet konzulata u Nemačkoj.

"Katanac" bi mogao da bude stavljen i na naša predstavništva u Siriji, Libiji, Iraku i Tunisu zbog nebezbedne situacije. Jedan od predloga je i da se u skandinavskim zemljama "instalira" jedna ambasada, koja bi pokrivala Dansku, Švedsku i Norvešku, a moguće i Finsku. Biće odrađena i revizija našeg diplomatskog prisustva u Latinskoj Americi.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zane

    11. avgust 2017 | 21:29

    Pametno nema šta, otvoriti ambasadu u Gani a smanjiti diplomatiju u Skandinaviji.

  • Pera

    11. avgust 2017 | 16:35

    Gde ce sada propali politicari i bliski prijatelji.

  • SAŠA FRANKFURT

    12. avgust 2017 | 14:48

    Pazi koja razmišljanja opravdano u Gani i Palestini, a preispitati neophodnost u Nemačkoj?!! Da nije smešno bilo bi žalosno!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA