0

Haški osuđenici da služe kazne u Srbiji: Dačić najavio da će Guteres i Vučić razgovarati sledeće nedelje

Tema će biti regionalna stabilnost, rekao je šef srpske diplomatije, najavljujući telefonski razgovor Guteresa i Vučića

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš najavio je da će sledeće nedelje telefonom razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a tema će biti regionalna stabilnost, rekao je u Njujorku, posle susreta sa prvim čovekom UN, šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić u Savetu bezbednosti UN: U Prištini danas živi 100 PUTA MANJE Srba nego pre 30 godina

Balkanska utakmica: Amerika povela 1:0, Rusija u kontranapadu, Kina i Turska nadiru s krila, EU na golu

- To je još jedna potvrda koliko veliki značaj Ujedinjene nacije, kao i Srbija, pridaju našim međusobnim odnosima - rekao je Dačić, koji je juče učestvovao na sednici SB UN o Kosovu.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je veoma važno da se tema Kosova i Metohije zadrži u fokusu Ujedinjenih nacija, odnosno Saveta bezbednosti.

- Videli ste da je na ovoj sednici Saveta bezbednosti nekoliko velikih sila, a ne samo Priština, tražilo da se ova tema skine sa dnevnog reda da se prorede sastanci tj. da ne budu na svaka tri meseca nego na šest meseci, ali ono što je još zanimljivije jeste da su neke velike sile po prvi put iznele zahtev da se ukine misija UNMIK-a na Kosovu i Metohiji - istakao je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP

Međutim, kao što smo i mi sami rekli, u skladu s Rezolucijom 1244, ova tema mora da se nalazi na dnevnom redu, naveo je on.

- Jednostavno rečeno, ne postoji saglasnost drugih velikih zemalja, pre svega Rusije i Kine, da se ova tema skine s dnevnog reda i da se ukine misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, odnosno da se ukine Rezolucija 1244 - ističe Dačić.

Printksin: RTS

On je dodao da je u tom svetlu i protekao razgovor s novim generalnim sekretarem Ujedinjenih nacija Guterešom.

- Razgovarali smo i o Kosovu i Metohiji. Najavio je da će doći u Beograd povodom našeg projekta otvaranja UN kuće, to znači da je ceo UN tim smešten na jednom mestu odlukom Vlade Republike Srbije. Takođe, razgovarali smo i da ćemo nastaviti s učešćem naših vojnika i policajaca u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija širom sveta - rekao je on.

Foto: Wikimedia/Silje Bergum Kinsten

Ono što je bila nova tema jeste da smo mi tražili da zatvorenici koji su osuđeni pred Haškim tribunalom, a srpski su državljani, služe kaznu u našoj zemlji uzimajući u obzir nehumane uslove koji oni imaju, a naročito se u tome ističe Estonija gde jednostavno ne samo da je zatvorska kazna kazna sama po sebi, nego su i uslovi odsluživanja zatvorske kazne takvi da moramo tražiti i tražili smo da se ukine ta praksa da se jedino Srbiji ne dozvoljava da naši zatvorenici, naši državljani, služe u našoj zemlji.

- Ako se dozvolilo Demokratskoj Republici Kongo zašto ne bi i Srbiji - rekao je on.

Foto: Wikimedia/ICTY staff

Dačić je, osvrćići se na sednicu o Kosovu, rekao da je za nas važno da se međunarodna zajednica drži u fokusu sa svim problemima koji postoje na Kosovu i Metohiji.

- Zato je ova sednica, iako je bila veoma burna, za nas bila veoma značajna jer smo, po ko zna koji put, ponovili da Priština ne ispunjava ono što je njen zadatak na osnovu Rezolucije 1244 i na osnovu Briselskog dijaloga, kao i da Priština ne implementira Briselski dijalog - naglasi je on.

Kako je rekao, izneo je podatke koji ne smeju da budu zaboravljeni, jer bez obzira na to što postoje čitave tirade napada od strane Vljore Čitaku na ovim sednicama Saveta bezbednosti, Srbi jesu najveće žrtve genocida i etničkog čišćenja, jer ne samo da imamo više od 200. 000 proteranih Srba, od kojih se svega samo 1,9 odsto vratilo, nego je i desetine hiljada Srba nekada živelo u Prištini, Uroševcu, Peći, Podujevu, a danas se njihov broj meri ne samo manje od hiljadu, nego negde čak manje od stotinu.

Foto: Profimedia/AFP

- Sve to govori kroz šta je prošao srpski narod. Mi želimo kompromisno rešenje, želimo dijalog i u tome se i sastoji inicijativa predsednika Vučića i nastavićemo s takvom politikom. Mi nećemo dopustiti da neko kaže da je problem Kosova i Metohije rešen, jer on nije rešen zato što jednostrani akt ne predstavlja rešenje. Može se rešiti samo dogovorom, odnosno rešenjem koje će biti u obostranom interesu i Srba i Albanaca -zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Antonio Guteres, Haški osuđenik, Ivica Dačić, Kosovo i Metohija, Ministar spoljnih poslova, Ujedinjene nacije, UN, UNMIK

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Šta se krije iza formiranja "Vojske Kosova"? Jelena Milić poručuje: Namera im je da Beograd isključe iz dijaloga sa Prištinom

Beograd i Priština će morati da preduzmu politički teške stvari, iz SAD poslata poruka: Obe strane moraju imati u vidu da je stvar hitna

2.700 socijalista će birati organe stranke na 10. Kongresu SPS: Odluka pada 22. decembra (FOTO)

Oni koji su narušili granice Srbije sada govore o teritorijalnom integritetu: Dačić upozorio na štetne poteze Prištine

Objavljeno sa koliko novca Priština pokušava da kupi mesto u Interpolu: Spremili evre za lobiranje

Oni umesto politike nude pretnje i nasilje, smeta im što se borim za Kosovo: Vučić odgovorio na napade opozicije

Rampa za "Vojsku Kosova" i prijem u Interpol iz Austrije! Vicekancelar Štrahe poručio: To je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244

Pokušavamo da zatvorimo Pandorinu kutiju otvorenu proglašenjem nezavisnosti Kosova: Brnabić na panelu "Ka bolje povezanom regionu" (FOTO)

Pitam SAD na osnovu čega smatra da je pravno moguće stvaranje "Vojske Kosova"? Vučić poručio: Ako se to dogodi bićemo saterani u ćošak

"Vojska Kosova" i formalno od 28. novembra? Srpska lista: Zamislite šta će Tači raditi kada bude imao 5.000 do zuba naoružanih vojnika?

Beograd i Priština su pred istorijskom šansom, zvaničnik Stejt departmenta poručio: Rešenje za KiM mora biti "vin-vin" za obe strane

Palma krivi NATO za pad nataliteta u Srbiji i traži tužbu: Veliki broj tadašnjih devojčica, danas supruga, ne mogu da rađaju (FOTO) (VIDEO)

Zbog čega su finske kompanije zainteresovane za ulaganje u Srbiju: Sastanak Vučića i zvaničnika iz Helsinkija (FOTO)

Čeda objavio jezivu fotografiju na Instagramu: Nećete verovati u kakvom stanju su negova kolena (FOTO)

UNMIK se povlači sa Kosova? Gutereš razmatra američko pismo

Zahvalnost predsedniku Srbije na podršci koju pruža SPC: Patrijarsi antiohijski Jovan i srpski Irinej na sastanku sa Vučićem (FOTO)

Krim nije Kosovo: Putin poručio da Rusi nisu oteli ovo poluostrvo

Ko iz SNS-a traži hitne izbore od Vučića?

Danas razgovor sa KFOR-om zbog formiranja oružanih snaga Kosova: Ko može da zaustavi stvaranje nove vojske?

Formirao vojsku, a poziva na mir: Tači za rešavanje zamrznutog konflikta

Provokacije Albanaca se ne smiruju posle usvajanja zakona o transformaciji KBS u vojsku: To što Đurić govori nije ništa bitno!

Rama provokativnom porukom i fotografijom zlikovačke UČK podržao formiranje "Vojske Kosova": Evo šta je napisao na Tviteru (FOTO)

Brnabić i Palmer razgovarali, akcenat na Kosovu: Mir i stabilnost u regionu od ključne važnosti (FOTO)

Završetak skupštinske rasprave: 10 predloga zakona o saobraćaju i građevinarstvu i dalje na čekanju

Vojska Kosova se stvara da bi pretila Srbima i Srbiji! Vulin: To je prilika da nekažnjeni teroristi ponove svoje zločine

Kako NATO, SAD i Brisel vide pokušaj Prištine da formira kosovsku armiju? Nik Dučić odbio da odgovori

Albanci spremili 170 miliona evra za naoružavanje "Vojske Kosova": Skoro duplo će povećati i broj pripadnika!

Na korak od otvaranja Poglavlja 11: Vlada Srbije ispunila dva preduslova za uređenje oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja

Srđan Nogo se ne kaje: Ostaje pri svojim skandaloznim pretnjama

Panelisti Beogradskog bezbednosnog foruma otkrili ko pravi najviše problema na Balkanu: Ni Rusi ne vole Putina

Što ne želite za vas, ne želite ni drugima: Đurić u lice Nemcima na "Beogradskom bezbednosnom forumu"

Patrijarh Irinej: SPC ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji

Prvo dijalog, pa onda međunarodne organizacije: Dačić iz Strazbura prkosi Prištini

Da li će se Srđan Nogo posle skandalozne pretnje premijerki i predsedniku Srbije pozvati na poslanički imunitet u postupku tužilaštva?

Najvažnija vest iz Vašingtona stigla nam je sinoć! Trampov čovek za Balkan prelomio u vezi korekcije granica

Toma konačno odgovorio na navode da osniva novu stranku

Haradinaj likuje: Ovo je jedan od najvažnijih dana za Kosovo

Stefanović predstavio argumente Srbije zašto Kosovo ne sme u Interpol: Urgencija kod francuskog ambasadora Mondolonija (FOTO)

Albanci se nikad brže nisu složili: Za dva sata usvojili zakone o formiranju "Vojske Kosova"

Japan ulaže 500.000 evra u projekat uklanjanja protivpešadijskih mina: Brnabić zahvalila na prijateljstvu, donacijama i saradnji (FOTO)

Boško Obradović se ogradio od Noga, ali ga ne smenjuje

Vučić i Van der Belen položili vence na Srpsku kosturnicu i spomenik braniocima Beograda (FOTO) (VIDEO)