Vanredna sednica Skupštine: Rasprava o strancima u poljoprivredi

Izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu predložene su da se donesu po hitnom postupku zbog ispunjenja međunarodnih obaveza i usklađivanja sa propisima EU, a to je i jedina tačka dnevnog reda sednice

  • 1

Skupština Srbije počela je danas vanredno zasedanje, a početak rada poslanici koriste da postave pitanja i traže obaveštenja od državnih organa. Poslanici posle toga treba da počnu raspravu o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Teška godina za srpsku poljoprivredu: Kako će država pomoći, i da li će suša uticati na cene - odgovara ministar Nedimović (VIDEO) (FOTO)

ODLUKA JE PALA! Najviše do 2 hektara zemlje za strance

Izmenama tog zakona predviđeno je da državljani članica Evropske unije mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji, ali pod uslovom da najmanje 10 godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemljište, da najmanje tri godine obrađuju zemljište koje je predmet kupovine, i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju.

Srbija se tim zakonom obavezuje i da će u naredne četiri godine postepeno usklađivati svoje zakonodavstvo o sticanju svojine nad nepokretnostima kako bi izjednačila građane Srbije i EU, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu predložene su da se donesu po hitnom postupku zbog ispunjenja međunarodnih obaveza i usklađivanja sa propisima EU, a to je i jedina tačka dnevnog reda sednice.

Poslanici su pre početka rada minutom ćutanja odali poštu preminulom poslaniku iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije Miroljubu Stankoviću.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA