ŠTA ČEKA VUČIĆA U SARAJEVU: Srbija ima 4 zahteva u vezi granice sa BiH, o dva Izetbegović odbija da razgovara

Granica između Srbije i BiH je 97 odsto utvrđena, a preostala tri odsto odnose se na četiri mesta

  • 41

Posle šest godina, jedan predsednik Srbije dolazi u zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini. Aleksandar Vučić će u četvrtak započeti dvodnevnu posetu Sarajevu. To će biti prilika da sa članovima Predsedništva BiH razgovara o otvorenim pitanjima. Na stolu će se naći i pitanje granice između dve države, na kojoj su četiri tačke sporne, međutim bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović odbacuje svaki razgovor o dve tačke graničnog spora.

Detaljan plan posete predsednika Vučića Bosni i Hercegovini

STRAHOVITO UPOZORENJE IZ BRISELA: Ako Balkan ne uđe u EU, konflikti su NEIZBEŽNI, a granice postaju PITANJE PREŽIVLJAVANJA

U procesu evrointegracija neophodno je da svaka zemlja-kandidat ima jasno definisane svoje državne granice. Stabilne i jasno definisane granice su preduslov za mir i stabilnost Balkana.

Granica između Srbije i BiH je 97 odsto utvrđena, a preostala tri odsto odnose se na četiri mesta:

1. kod hidroelektrane "Zvornik";

2. kod hidroelektrane Bajina Bašta" na Drini (ovi objekti pripadaju Repblici Srbiji, ali ih preseca državna granica koja vodi koritom Drine);

2. selo Štrpci u opštini Rudo (železnička pruga Beograd-Bar na dužini od 12 km prolazi kroz teritoriju BiH);

4. sela Međurečje i Sastavci, između opština Priboj u Srbiji i Rudo u BiH (teritorija površine oko 400 ha koja pripada BiH, ali je sa svih strana okružena teritorijom Srbije).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušaće sa zvaničnicima BiH u naredna dva dana da dogovore nastavak razgovora oko rešavanja problema granice dve države. O tome je govorio i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Foto: Tanjug/FENA

- Mislim da ćemo konačno otvoriti tu priču da vidimo gde BiH i Srbija imaju interes za razmenu teritorija kako bi se ispravile neke nelogičnosti oko granice - rekao je Ivanić.

Međutim, sa druge strane bošnjački član kolektivnog šefa susedne države, iako je za dijalog, o dve tačke ne želi da razgovara.

- Četiri zahteva ima Srbija, ali dva nisu ni za diskusiju. Jedan od njih je da se prelazi na ovu stranu Drine i da se deo bh. teritorija kod dve hidroelektrane preda Srbiji. To je nemoguće. Imamo i pitanje prolaza pruge koja ide prema Baru i neke nejasne pozicije na Limu kod Rudog, o tome se može razgovarati, ali uz kompenzaciju. Videćemo šta traže, šta nude, pa da se eventualno na dva od četiri zahteva pokuša iznaći neko rešenje - izjavio je Bakir Izetbegović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ipak, ono što može predstaviti nadu u rešenje spornih pitanje jeste Izetbegovićeva izjava, da Vučića vidi kao političara koji će pomoći da se stvari na Balkanu popravljaju.

U tom smislu, značajna je i poruka koju je predsednik Srbije uputio uoči današnjeg puta u Sarajevo.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Važno je i dobro, i za Srbiju i za BiH, da se češće viđamo. Ljudi pitaju kakvi su konkretni rezultati tih viđanja. Moj odgovor je uvek: Da nikad ništa ne postignemo - veoma je važno da razgovaramo. I za naše države, i za naše narode. Važno je da te odnose pravimo što je moguće boljim. I uvek se potrudimo da napravimo nešto konkretno - rekao je Vučić.

Zato u narednom periodu treba očekivati i nastavak rada posebne mešovite komisije, koja se bavi utvrđivanjem granice dve zemlje. Naime, ona se do sada sastajala 15 puta, ali od 2010. do danas nije održana nijedna sednica.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mara

    7. septembar 2017 | 13:05

    Obe strane moraju biti spremne da naprave odredjene ustupke jer samo se tako moze doci do resenja.

  • mala

    8. septembar 2017 | 08:15

    Verujem da ce doci do dogovora oko svega..

  • sahbaz

    7. septembar 2017 | 13:04

    Verujem da ce se pokazati kao dobri domacini. Kao sto smo mi bili njima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA