≫ 

VAŽNA AKCIJA VLADE: Krkobabić u SANU, spas srpskog sela - prioritet

U Srpskoj Akademiji Nauka i Umetnosti u organizaciji Akademijskog odbora za selo, održan naučno-stručni skup na temu „Obnovljivo korišćenje prirodnih resursa u seoskim područjima Srbije“ kome su, pored ministra Krkobabića prisustvovali predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić i drugi eminentni stručnjaci iz ove oblasti

  • 5

U Srpskoj Akademiji Nauka i Umetnosti u organizaciji Akademijskog odbora za selo, održan je danas naučno-stručni skup na temu „Obnovljivo korišćenje prirodnih resursa u seoskim područjima Srbije“ kome su prisustvovali predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, predsednik Akademijskog odbora za selo akademik Dragan Škorić, članovi Srpske akademije Nauka i Umetnosti i drugi eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

Foto: Kabinet ministra bez portfelja Milana Krkobabića

Milan Krkobabić, ministar U Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća je na svečanom otvaranju ovog dvodnevnog skupa izjavio da je ova tema od izuzetnog značaja za čitavu naciju jer je potpuno izvesno da će kroz nekoliko decenija za razgovor o njoj biti kasno. „Fenomen puste zemlje je opak usud koji nas prati vekovima“ rekao je ministar i podsetio da su prazna sela na jugu Srbije otvorena vrata za sve nepozvane i nedobronamerne goste.

Krkobabić je zahvalio Akademskom odboru za selo Srpske Akademije Nauka i Umetnosti na podršci Projektu Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“ koji nastoji da formiranjem zadruga udahne ponovo život svim srpskim selima i od njih stvori poželjna mesta za život.

Foto: Kabinet ministra bez portfelja Milana Krkobabića

- Optimizam kojim odiše činjenica da je za nekoliko meseci ove godine formirano čak 70 novih zadruga ukazuje na to da smo uspeli da prevaziđemo nepoverenje između zadrugara i iznova razbuktamo veru u njihovu sposobnost da mogu da budu zajedno i da rešavaju probleme.

Akademik Dragan Škorić je s druge strane zahvalio ministru Krkobabiću na energiji i nesebičnom zalaganju u ovom projektu i naglasio da su do ove inicijative za oživljavanje sela, svi napori Odbora za selo SANU da ukažu na kompleksnu problematiku srpskog sela danas i predlozi za moguća rešenja bili bez ikakvog efekta.

Akademik Vladimir Kostić je istakao da je Akademijski odbor za selo najbolji odbor SANU i da će Akademija, dok je on na čelu, uvek biti otvorena za sve njegove napore. „Vreme je da u tom smeru krenemo svi zajedno“ reči su akademika Kostića.

Cilj ovog skupa je da na osnovu opštepoznatih prirodnih resursa u seoskim područjima definiše nove tehnologije proizvodnje i prerade, koje će obezbediti racionalno, obnovljivo i ekonomično upravljanje resursima, kako bi se proizvođačima poboljšao kvalitet života na selu i kako bi se mladima pružila šansa za ostanak

Foto: Telegraf

Ministar za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić obišao je juče i unutrašnjost Srbije i izjavio je u Kruševcu da Vlada Srbija razmišlja o povećanju podsticajnih sredstava za zadruge do iznosa od dva do pet miliona evra.

Ministarstvo poljoprivrede se oglasilo povodom navoda da je ograničen izvoz voća u Rusiju

Spas za poljoprivrednike: U oktobru počinje rešavanje problema posledica suše

- Rešili smo da oživimo nešto što je bilo eminentno našem mentalitetu i što je predstavljalo način života u Srbiji, ali ne po starim već po novim principima, principima evropskog zadrugarstva - rekao je ministar i naglasio da na prvo mesto sada stavljamo transfer znanja i tehnologije i tako pravimo adekvatan privredni subjekat koji je u stanju da se pozicionira na tržištu.

Ključno je da na čelu zadruga budu mladi, stručni ljudi, a još jedan podsticaj Vlade je da njihova zarada u prvim godinama bude na teretu budžeta Republike Srbije.

Pravimo specijalizovane zadruge u koje proizvođači ne unose svoju zemlju ili mehanizaciju već samo svoje proizvode koje tako pretvaraju u robu, a to je, prema rečima Krkobabića, naš cilj.

Foto: Promo/Kabinet ministra bez portfelјa

Ministar se osvrnuo i na to da nas je fenomen praznih sela doveo do onoga što danas nazivamo rešavanjem kosovsko-metohijskog pitanja, jer od 4700 sela u Srbiji njih 1200 je gotovo nestalo, a od toga 980 sela ima manje od 100 stanovnika.

Sa činjenicom da oživljavanjem zadrugarstva rešavamo ključna nacionalna pitanja, složio se i Branislav Gulan, član Akademijskog odbora za selo SANU koji je ukazao na poražavajuće činjenice da trenutno u 150.000 seoskih kuća niko ne živi a da čak 50.000 nema ni vlasnika.

Gulan je viđenja da je zadruga srž svakog sela i veoma je optimističan u proceni ovog projekta Vlade Republike Srbije.

- U Srbiji se do sada godišnje gasilo 100 zadruga a za ovih nekoliko meseci osnovano je čak 70 novih - rekao je ovaj eminentni stručnjak.

Gradonačelnik grada Kruševca Dragi Nestorović zahvalio je ministru na poseti i ocenio kako je teritorija opštine Kruševac poznata po voćarstvu, povrtarstvu, gajenju sadnog materijala i kalemova, stočarstvu i da su joj potrebni podsticaji u razvoju i udruživanju, pa će grad nastaviti da uvećava i modifikuje, za to već 2002. godine odvojen namesnki fond, u cilju poboljšanja kvaliteta života seoskog stanovništva.

Foto: Promo/Kabinet ministra bez portfelјa

Nakon sastanka ministar je obišao zemljoradničku zadrugu „Euro–Duo Kalem“ u mestu Lazarevac, 25 km od Kruševca koja se bavi gajenjem sadnog materijala i uspešno posluje već 11 godina. Ima čak 54 kooperanta (sa teritorije opština Kruševac, Trstenik i Varvarin), a godišnje proizvede skoro milion voćnih sadnica i 500 tona svežeg voća (jabuka, krušaka, šljiva, trešanja...) namenjenih uglavnom izvozu u Rusiju, Gruziju, Kazahstan, Tadžikistan, Uzbekistan i Kirgistan.

Zadrugari zajedno obrađuju 210 hektara zemlje. Finansijski obim proizvodnje zadruge u 2016. godini bio je 222.241.000 dinara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    26. septembar 2017 | 20:45

    A gde su obećane subvencije.

  • Nn

    26. septembar 2017 | 23:53

    Povecsti penziju seljacima. Mislim daje zaista ponizavajuca, jel nad oni hrane.

  • Toni

    27. septembar 2017 | 03:44

    Jedina zadruga koja radi punom parom je na Pinku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA