≫ 

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji: SRPSKA LISTA PROGLASILA POBEDU, Vučić čestitao (VIDEO)

Od 21 kandidata za gradonačelnike, koliko ih se prijavilo za predsednike opština sa srpskom većinom, najviše ih je sa Srpske liste

  • 37

Na Kosovu i Metohiji se održavaju lokalni izbori, a 1,9 miliona građana moći će da glasa za predsednike i odbornike u 38 opština.

Sutra lokalni izbori na Kosovu i Metohiji: Prvi test za vladu Ramuša Haradinaja

Glasačka mesta širom Kosova otvorena su od sedam časova.

Uhapšena dvojica aktivista Srpske liste u Pasjanu

22.52 Kosovom se večeras orilo "Aco, Srbine"! Predsednik Srbije čestitao Srpskoj listi na pobedi, a oni mu skandirali

22.46 - Biće drugog kruga, ali za četiri godine - rekao je Rakić, koji je ubedljivo pobedio i na izborima za gradonačelnika Kosovske Mitrovice. Rakić je istakao da je taj rezultat jasan pokazatelj koliko narod na KiM veruje svojoj državi, svojoj vladi, predsedniku Aleksandru Vučiću.

Foto: Tanjug/CEDOMIR PETARIC

22.16 Kandidat Srpske liste Srđan Popović pobedio je na današnjim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji u Gračanici. Popović je proglasio pobedu za gradonačelnika i rekao da mu je čast i obaveza da već od sutra krene sa radom u korist građana Gračanice. Zahvalio se svima koji su vredno radili, pratili kampanju i ostali dosledni do kraja.

On je, prema preliminarnim rezultatima, kako je saopšteno u Izbornom štabu Srpske liste, osvojio 87,2 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat dobio svega 12,8 procenata.

21.17 Srpska lista proglasila je večeras pobedu na lokalnim izborima u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je im je pobedu.

Foto: Tanjug/CEDOMIR PETARIC

Vučić se javio telefonom u Izborni štab Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici i čestitao im pobedu, a slušali su ga preko spikerfona pristalice i okupljeni građani.

20.32 Izlaznost birača na današnjim lokalnim izborima u srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji veća je u većini opština nego na parlamentarnim izborima, održanim u junu, ukazuju podaci Izbornog štaba Srpske liste.

20.16 Kako Telegraf.rs nezvanično saznaje, Goran Rakić, predsednik Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, osvojio je na današnjim izborima 78 odsto glasova izašlih birača.

Foto: Tanjug/CEDOMIR PETARIC

20.09 Lider Srpske liste Goran Rakić, kako je rečeno, prema aktuelnim preliminarnim rezultatima ubedljivo pobedio u trci za gradonačelnika severne kosovske Mitrovice. Konferencija za štampu, na kojoj će Srpska lista saopštiti rezultate, biće, kako je najavljeno, održana oko 21 čas.

19.35 Centralna izborna komisija izašla je sa preliminarnim rezultatima lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, po kojima je odziv u severnoj Kosovskoj Mitrovici bio 37,94 odsto, odnosno 8.269 od 21.797 upisanih glasača. U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom najviši procenat bio je u Klokotu gde je izašlo 61,92 odsto upisanih, dok je u Partešu bila 56,46, Leposaviću 47,27, Štrpcu 55,71 odsto od upisanih.

19.05 Biračka mesta na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji zatvorena su večeras u 19 časova. Prema rezultatima koji se mogu naći na sajtu CIK, nešto pre 19 časova, izlaznost na KiM je blizu 44 odsto.

Foto: Tanjug/Boki

18.12 Dva člana biračkog odbora u klokotu - Miloš Perić i Nebojša Lazić, puštena su nakon što ih je privela kosovska policija. Jedan od njih je iz Srpske liste, predsednik biračkog odbora, koji je pokušao da zaštiti biračku kutiju od napada predstavnika jedne od građanskih inicijativa.

17.48 Tenzije rastu, izbori na Kosovu se bliže kraju: Na Jarinju uhapšeno troje, pronađene ručne bombe sa detonatorima u autobusu

16.51: Saobraćaj na administrativnom prelazu Jarinje normalizovan je i odvija se u oba pravca, potvrđeno je Tanjugu u kosovskoj policiji. Administrativni prelaz Jarinje bio je zatvoren za saobraćaj od 12 časova, tako da vozila iz pravca Raške nisu mogla da uđu na Kosovo i Metohiju.

Foto: Tanjug/AP

16.00: U Ranilugu, jednoj od najvećih opština u Kosovskom Pomoravlju gde žive Srbi, do 15 sati glasalo je 40 odsto upisanih birača.

15.55: Centralna izborna komisija saopštila je da je do 15 časova na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji izašlo 29,06 birača, odnosno 515.657 od 1.890.952 upisana glasača.

15.30: Akcije Prištine na administrativnim prelazima očigledan su pokušaj da se interno raseljena lica iz centralne Srbije spreče da glasaju na KiM, kažu u Srpskoj listi i poručuju da neće prihvatiti rezultate izbora ukoliko se ne obezbede regularni uslovi za glasanje svima koji to pravo imaju.

- Ovim Priština pruža direktnu podršku onim ''kvazisrpskim'' strankama kojima ne odgovara da se interno raseljena lica, koristeći svoje pravo, izjasne za čvrste instucionalne veze Srba sa KiM sa državom Srbijom - saopštila je Srpska lista.

14.45: Administrativni prelaz Jarinje zatvoren je za saobraćaj oko 12 časova, tako da vozila iz pravca Raške ne mogu da uđu na KiM.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

13.20: Regularni izbori, nekoliko nepravilnosti

Prema oceni CIK, lokalni izbori protiču regularno, ali ima informacija iz lokala da je bilo nekih incidenata ili nepravilnosti.

Kako javljaju mediji, u Gračanici su privedene dve osobe zbog međusobnog fizičkog obračuna i remećenja toka glasanja.

U Opštini Gora, javlja RTS, na biračkim mestima su zamenjeni iznenada članovi biračkih odbora iz Jedinstvene goranske partije, a koja je u koaliciji sa Srpskom listom u kosovskom parlamentu, i kako kažu iz Jedinstvene goranske partije, ta ciljana rotacija dovela je u konfuziju oko 3.000 birača Goranaca.

Foto: Tanjug/AP

11.00: Izlaznost veća od 10 odsto

Predsednica kosovske Centralne izborne komisije Valdete Daka izjavila je danas da je na kosovske loklane izbore do 11:00 časova izašlo 10,05 odsto građana.

Ona je navela da je izlaznost nešto manja u odnosu na odziv birača na prošlim lokalnim izborima, održanim 2013. godine, kada je izlaznost iznosila 12 procenata, preneli su kosovski mediji.

Daka je rekla da se izborni proces odvija glatko i bez ikakvih nepravilnosti.

U Kosovskoj Mitrovivi do 11 sata izašlo 14,64 odsto birača

Centralna izborna komisija saopštila je prve rezultate lokalnih izbora u opštinama na Kosovu i Metohiji po kojima je do 11 časova u Kosovskoj Mitrovici glasalo 2.212 od 21.797 upisanih birača, odnosno 14,64 odsto.

Foto-ilustracija: Tanjug/Edib Tahirović

Od opština sa većinski srpskim stanovništvom u Štrpcu je, od 13.781 upisanih glasalo 2.128 odnosno 15,44 odsto, u Gračanici od 21.163 u biračkom spisku izašlo je 2.140 glasača što je 10,11 odsto...

Klokot, od opština naseljenih većinom srpskim stanovništvom, ima najvišu izlaznost te je tamo od 3.742 upisana već glasalo 21,25 odsto, a sledi Leposavić sa 19,41 odsto izašlih na lokalne izbore od ukupno upisanih 17.747 osoba sa pravom glasa.

Inače u najvećem gradu na Kosovu i Metohiji - Prištini do 11. časova po podacima CIK-a od 188.341 upisanih na birališta je izašlo njih 21.585, što je 13,06 odsto.

Najviša izlaznost prema tim podacima je u Mamuši, većinski naseljena Albancima, gde je glasalo 23,48 odsto birača od 3.935 upisanih, a najmanja je u Srbici, gde većinu takođe čine Albanci, u kojoj je od 54.970 upisanih izašlo svega 3.217 odnosno 6,08 odsto.

10.40: Glasao kosovski premijer Ramuš Haradinaj

On je svoju dužnost obavio u Prištini, te pozvao građane da iskoriste svoje biračko pravo, prenose kosovski mediji.

- Danas sam obavio svoju građansku obavezu, glasao sam za izbor gradonačelnika - naveo je Haradinaj u saopštenju i pozvao građane da izađu na glasanje istakavši da Kosovo očekuje puno posla, a da se neki od važnih poslova odvijaju u opštinama.

Foto: Tanjug/AP

9.30: Pritvor od 48 sati za aktiviste Srpske liste

Aktivistima Srpske liste Momčilu Jančiću i Novici Šošiću iz Pasjana, koji su uhapšeni u Gnjilanu, posle saslušanja određen je pritvor do 48 sati, prenosi RTS.

Iz Srpske liste osudili su hapšenja i pritiske na njihove članove, partiju i simpatizere pred današnje izbore.

Uhapšena dvojica aktivista Srpske liste u Pasjanu

9:00:  Ministar za zajednice i povratak Davor Jevtić rekao je da očekuje da danas na lokalnim kosovskim izborima protekne sve u najboljem redu i da se pre svega nada stabilnosti.

- Ono što pre svega jeste naš cilj je da Srbi daju glas za opstanak - poručio je Jevtić.

Foto: Tanjug/Cedomir Petarcic

9.15: Kosovska policija garantuje bezbednost

8.45: Predsednik Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Goran Rakić glasao je jutros u izbornom mestu u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici, poručivši da očekuje pobedu u prvom krugu.

8.15:  Lomi se sudbina u srpskim opštinama na KiM

Foto: Tanjug/Cedomir Petarcic

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić istakao je da od ovih izbora mnogo zavisi, te da se na današnji dan lomi sudbina 10 opština sa srpskom većinom na KiM.

Hoće li one biti u političkom smislu bliže Beogradu ili Prištini, pita se Đurić.

- Srbi na KiM treba da ostanu jedinstveni uz svoju državu, uz Republiku Srbiju. Smatram da je jako važno da svi oni koji imaju biračko pravo danas to pravo i iskoriste, podrže državnu politiku Srbije, da ostanemo svi zajedno. Neka se dele oni drugi, neka se oni među sobom svađaju, mi moramo da budemo prema Prištini jedinstveni - rekao je Ðurić za Tanjug.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na lokalnim izborima, trećim od proglašenja nezavisnosti Kosova, učestvuje i 18 stranaka kosovsko-metohijskih Srba, ali podršku Beograda ima samo Srpska lista, koja je po oceni predstavnika Vlade Srbije jedina sposobna da očuva srpsko jedinstvo i veze sa Srbijom.

Od 21 kandidata za gradonačelnike, koliko ih se prijavilo za predsednike opština sa srpskom većinom, najviše ih je sa Srpske liste.

Srbi će glasati u 21 opštini, od kojih u 10 imaju većinu. Na severu su to Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, a južno od Ibra Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Ranilug, Parteš i Štrpce.

Foto-ilustracija: Tanjug/Dejan Simicevic

Za opštine Štrpce, Ranilug, Novo Brdo, Zubin Potok, Zvečan i Severnu Mitrovicu kandidati Srpske liste su dosadašnji gradonačelnici – Bratislav Nikolić, Gradimir Mikić, Svetislav Ivanović, Stevan Vulović, Vučina Janković i Goran Rakić.

Jedan od kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice je i lider Građanske inicijative Srbija, demokratija pravda Oliver Ivanović.

Srđan Popović, poslanik Srpske u prethodnom skupštinskom sazivu kandidat je za gradonačelnika Gračanice. Zoran Todić je kandidat za opštinu Leposavić, dok je za Parteš prijavljen Dragan Petković, a za Klokot Strahinja Spasić.

Kosovska policija napravila je poseban operativni plan za izbore. Na severu Kosova tokom izbornog dana biće angažovano oko 400 policajaca.

Izbore će pratiti više od 30.000 posmatrača.

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sonja

    22. oktobar 2017 | 09:37

    Srbi svi na glasanje. Pokazite da ste slozni, da mozete da odlucijete o svojim pravima."Srpska lista do pobede".

  • Boki

    22. oktobar 2017 | 09:28

    Srećno bilo braćo Srbi

  • Aleksa

    22. oktobar 2017 | 09:28

    Glasaće Srbi na KIM u velikom broju, odlučuju o budućnosti. Neće pogrešiti, poznaju stanje na Kosovu, znaju ko je iskren, a ko je pod uticajem bilo zapada ili Prištine. U manjim sredinama sve se zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA