≫ 

Svaka promena formata dijaloga sa Prištinom zahteva odgovor i pristanak Beograda

Haradinaj je inače poručio da Priština ne može da nastavi sa dijalogom ako Amerika nije za stolom

  • 6

Posredovanje Amerike u dijalogu između Beograda i Prištine, koje najavljuje prištinska strana, ne mora da bude loše po Srbiju, te SAD može da izvrši dodatni pritisak da se ispune sve obaveze iz Briselskog dogovora, a posebno onaj koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština, poručuju sagovornici Telegrafa.

Izrevoltirani izjavom Ane Brnabić o objektivnom izveštavanju - novinari pozivaju premijerku Srbije na dijalog

Beograd je spreman da razgovara o trajnom rešenju: Dačić o Vučićevom pozivu za unutrašnji dijalog o Kosovu

Da se dalje neće pregovarati sve dok se i SAD ne nađe za stolom u Briselu, sve glasnije se čuje iz Prištine, a kosovski premijer Ramuš Haradinaj najavio je nedavno da se trenutno radi na izradi nove platfore za pregovore, a koja će se direktno oslanjati na pomoć Amerike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na taj zahtev Prištine odgovorio je da svaka promena formata dijaloga zahteva odgovor i pristanak Beograda, a sagovornici Telegrafa, u toj eventualnoj promeni, ne vide, bar za sada, ništa loše.

Foto: www.mc.rs

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov podseća za Telegraf da je upravo Amerika uspela da spreči stvaranje oružanih snaga Kosova, te da učešće SAD u dijalogu dve strane može da utiče na njegovo skorije okončavanje i potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma.

- Ulazi se u završnicu dijaloga i očigledno da su predstavnicima Beograda i Prištine dati rokovi u kojima se ovaj proces mora završiti i to potpisivanjem pravno obavezujućeg dokumenta. Međutim, očito se kasni i to značajno sa sprovođenjem Briselskog dogovora. a posebno u delu koji se tiče osnivanja Zajednice srpskih opština - istakao je Popov i ukazao da će morati da se, ako je namera da se taj document potpiše do kraja sledeće godine, izvrši pritisak da sve što je potpisano Briselskim sporazumom, u kratkom roku bude i ispunjeno.

Brisel, ocenjuje Popov, pokazao je da nije toliko efikasan u pritisku na Prištinu da implementira sve što je do sada dogovoreno Briselskim sporazumom, a pokazao se da je "Amerika itekako uticajna na Kosovu".

- Kosovo gleda na Ameriku kao na zaštitnika... Amerika zna isto tako i da se okrene na drugu stranu i da pokaže da neće baš blagonaklono da gleda na odugovlačenje u realizaciji onoga što je dogovoreno u Briselu. Uloga Amerike može se posmatrati tako u pozitivnom kontekstu, jer može da izvrši jedan pozitivan pritisak na Prištinu da ispuni svoj deo obaveza - podvukao je Popov.

Foto: Medija centar Beograd

Politički analitičar Dušan Janjić ne očekuje da će dijalog biti nastavljen sve do sledeće jeseni, a na pitanje da li je to dovoljno vremena Prištini da lobira za uključivanje SAD za pregovarački sto i da li bi to bilo loše po Srbiju, odgovara:

- Uključivanje Amerike za nas direktno nije opasno. Više je opasno kako ste spremljeni ili niste. Do 2015. Vučić i Dačić su uspeli da naprave proboj sa okvirnim sporazumom. Od 2015. godine na terenu se vodi jedna politika blokade primene sporazuma. To naravno radi Priština - istakao je Janjić.

Foto: Tanjug/AP

Haradinaj je inače poručio da Priština ne može da nastavi sa dijalogom ako Amerika nije za stolom. O ulozi Amerike u dijalogu nedavno je govorio i predsednik Kosova Hašim Tači koji je rekao da je od potpredsednika SAD Majka Pensa dobio uveravanje da će se to zaista i desiti.

Daljinac

(B. Gigović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vaske

    29. oktobar 2017 | 10:19

    Па и 1999. године смо преговарали, а главни аргументи америма у преговорима са нама су биле бомбе са гратис Уранијумом.

  • crni bombarder

    29. oktobar 2017 | 14:25

    Ako pristanemo na razgovor sa ubicom koji je ubijo Srbe i Srpsku decu. Onda nema nam leka.

  • Svasta

    29. oktobar 2017 | 11:15

    Sto se tice BG -a ima sigurno dat blanko pristanak na sve ! Prema tome pristana je bez brige !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA