HAG NE ODUSTAJE OD RADIKALA: Evo šta će biti sa slučajem Radete i Jojića

Ađijus je takođe konstatovao da obustavljanje postupka protiv njih ne bi zadovoljilo pravdu i podsetio da je u više navrata obaveštavao Savet bezbednosti UN kako Srbija ne želi da ih izruči tribunalu

  • 19

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus odlučio je danas da slučaj protiv dvoje radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, bude prebačen u mehanizam, koji će nastaviti sa procesuiranjem optuženih pred Tribunalom koji je danas okončao svoj rad.

Otrov vezao za penis: Šešelj otkrio jedini način kako je Praljak uneo bočicu u sudnicu

U odluci Ađijus je napomenuo da je u interesu pravde da slučaj protiv Jojića i Radete pređe u mehanizam, koji će naposletku sam odlučiti da li je nadležan za njihovo procesuiranje.

Ađijus je takođe konstatovao da obustavljanje postupka protiv njih ne bi zadovoljilo pravdu i podsetio da je u više navrata obaveštavao Savet bezbednosti UN kako Srbija ne želi da ih izruči tribunalu.

Radeta i Jojić optuženi su za krivično delo nepoštovanja suda, odnosno, jer su navodno zastrašivali svedoke u slučaju protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja, koji je pred Tribunalom prvostepeno oslobođen.

Foto: AP/Tanjug

Pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut SBUN o radu Tribunala, kao ni srpski zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđa to krivično delo, Srbija nije postupila po nalozima Tribunala za njihovo hapšenje i izručenje.

Za Jojićem i Radetom, po nalogu Trinunala, raspisane su crvene Interpolove poternice sa nalogom za hapšenje.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djurdja

    1. decembar 2017 | 08:39

    Нема изручења јер нема више оптужених за ратне злочине, а ова два радикала нису оптужена за ратне злочине! Стоп хашкој тиранији!

  • Brineta

    1. decembar 2017 | 09:14

    Ovima iz Haga izgleda treba nesto nacrtati, a to im je Seselj cesto nudio.

  • Дућа

    1. decembar 2017 | 09:11

    Представници хашког трибунала могу само да пољубе врата од Земунског Магистрата..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA