• 0

VELIKO PRIZNANJE: Gradski urbanista Folić dobitnik nagrade Najevropljanin

Folić je ovo priznanje dobio za oblast metropolitenskog urbanizma

  • 0

Glavni gradski urbanista Milutin Folić, na svečanosti „Evropsko veče u Beogradu”, koja je upriličena u zdanju Starog dvora, dobio je nagradu Najvropljanin koju dodeljuje Prva evropska kuća u Beogradu. Folić je ovo priznanje zaslužio za oblast metropolitenskog urbanizma, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež za oblast ekonomije i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković za razvoj lokalne samouprave.

Srbija na evropskom putu: Otvorena dva nova poglavlja u Briselu

Milutin Folić je, po dobijanju nagrade, rekao da je u pitanju tradicionalna nagrada koja se dodeljuje za zasluge u određenoj oblasti, ali je istovremeno i stimulacija za budući rad.

U Beogradu smo započeli humanizaciju grada, želja nam je da sa „trona” konačno skinemo automobil, a da prioritet dobiju pešaci, biciklisti i javni gradski prevoz. Želimo da javne gradske površine uređujemo, širimo pešačke zone, pravimo biciklističke staze, uređujemo priobalja i spuštamo grad na reku, ali i izmeštamo industrijske zone iz centra grada. Na takvim mestima se grade naselja, kao što je Beograd na vodi, kao što će biti Blok 18 i drugi. To je pravac u kome se grad razvija – istakao je Folić.

Foto: Promo

Kako je naveo, nagrada pokazuje da je sve ono što je do sada urađeno, rađeno kako treba, ali da tako treba i da se nastavi.

Potpredsednica predstavništva Prve evropske kuće i predsednica Organizacionog odbora Gordana Mladenović istakla je da brojnost i kvalitet onih koji prate rad ove institucije predstavljaju ohrabrenje i satisfakciju za one koji to rade iz uverenja da je to dobro za društvenu zajednicu.

Jedan od najvažnijih ciljeva evropskih večeri je da afirmišu pojedinačne i kolektivne ljudske vrednosti, postignuća, evropske ideje, standarde i norme – naglasila je ona.

Nagrada Najevropljanin se osamnaesti put po redu dodeljuje za politiku, ekonomiju i privredu, kulturu i umetnost, program i projekat, preduzetništvo i menadžment.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Među ovogodišnjim dobitnicima su i direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Mirjana Čizmarov za oblast evropskih integracija, generalni direktor Simensa u Srbiji Udo Ajhlinger kao strani državljanin u oblasti privrede, sekretarka Sektora za preduzetništvo PKS-a Branislava Simanić za preduzetništvo, Miloš Nenezić za oblast menadžmenta i Nenad Đorđević za program razvoja ESENSE.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima