• 0

VELIKO PRIZNANJE: Gradski urbanista Folić dobitnik nagrade Najevropljanin

Folić je ovo priznanje dobio za oblast metropolitenskog urbanizma

  • 0

Glavni gradski urbanista Milutin Folić, na svečanosti „Evropsko veče u Beogradu”, koja je upriličena u zdanju Starog dvora, dobio je nagradu Najvropljanin koju dodeljuje Prva evropska kuća u Beogradu. Folić je ovo priznanje zaslužio za oblast metropolitenskog urbanizma, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež za oblast ekonomije i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković za razvoj lokalne samouprave.

Srbija na evropskom putu: Otvorena dva nova poglavlja u Briselu

Milutin Folić je, po dobijanju nagrade, rekao da je u pitanju tradicionalna nagrada koja se dodeljuje za zasluge u određenoj oblasti, ali je istovremeno i stimulacija za budući rad.

U Beogradu smo započeli humanizaciju grada, želja nam je da sa „trona” konačno skinemo automobil, a da prioritet dobiju pešaci, biciklisti i javni gradski prevoz. Želimo da javne gradske površine uređujemo, širimo pešačke zone, pravimo biciklističke staze, uređujemo priobalja i spuštamo grad na reku, ali i izmeštamo industrijske zone iz centra grada. Na takvim mestima se grade naselja, kao što je Beograd na vodi, kao što će biti Blok 18 i drugi. To je pravac u kome se grad razvija – istakao je Folić.

Foto: Promo

Kako je naveo, nagrada pokazuje da je sve ono što je do sada urađeno, rađeno kako treba, ali da tako treba i da se nastavi.

Potpredsednica predstavništva Prve evropske kuće i predsednica Organizacionog odbora Gordana Mladenović istakla je da brojnost i kvalitet onih koji prate rad ove institucije predstavljaju ohrabrenje i satisfakciju za one koji to rade iz uverenja da je to dobro za društvenu zajednicu.

Jedan od najvažnijih ciljeva evropskih večeri je da afirmišu pojedinačne i kolektivne ljudske vrednosti, postignuća, evropske ideje, standarde i norme – naglasila je ona.

Nagrada Najevropljanin se osamnaesti put po redu dodeljuje za politiku, ekonomiju i privredu, kulturu i umetnost, program i projekat, preduzetništvo i menadžment.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Među ovogodišnjim dobitnicima su i direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Mirjana Čizmarov za oblast evropskih integracija, generalni direktor Simensa u Srbiji Udo Ajhlinger kao strani državljanin u oblasti privrede, sekretarka Sektora za preduzetništvo PKS-a Branislava Simanić za preduzetništvo, Miloš Nenezić za oblast menadžmenta i Nenad Đorđević za program razvoja ESENSE.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima