Brnabić u Banja Luci: Srbija podržala Fond Republike Srpske za lečenje dece sa 250.000 evra (FOTO)

Prema njenim rečima lečenje SMS porukama i humanitarnim fondovima nisu rešenje, ali jesu deo rešenja

  • 6

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras u Banja Luci da je Vlada Srbije, za novoosnovani Fond solidarnosti Republike Srpske za dijagnostiku i lečenje oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu, namenila 250 hiljada evra. Brnabić je naglasila da Srbija to čini pre svega što dva naroda povezuje veliko prijateljstvo i solidarnost.

Brnabić za regionalnu saradnju: Što se tiče Hrvatske, Srbija će ostati fleksibilna, tolerantna i otvorena za dijalog (FOTO)

Brnabić je, na donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima", kao dobar primer ukazala na veliku humanitarnu akciju "Bitka za bebe", koja se pre nekoliko godina prelila iz Srbije u Republiku Srpsku kada je 33 inkubatora za prevremeno rođene bebe razmešteno od Banja Luke, preko Sarajeva i Brčkog, do Trebinja i Prijedora.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

- Građani Srbije i Republike Srpske do sada su mnogo puta pokazali humanost i da razumeju probleme drugih i verujem da će Fond solidarnosti Republike Srpske za lečenje obolele dece u inostranstvu biti jednako uspešan kao Budžetski fond Republike Srbije za lečenje oboljenja koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji - rekla je Brnabić.

Kako je objasnila, od osnivanja Budžetskog fonda u Srbiji 2014. do danas je utrošeno skoro četiri miliona evra za lečenje i preglede 68 dece u inostranstvu, za 134 dijagnostike, kao i za dolazak stranih stručnjaka koji su na našim klinikama operisali 17 pacijenata.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

- U toku je odlazak desetoro dece obolele od cerebralne paralize u zdravstvenu ustanovu u Istanbul, dok na Univerzitetskoj dečjoj klinici trenutno boravi ekspert iz Rusije koji će operisati troje dece - podvukla je Brnabić.

Prema njenim rečima lečenje SMS porukama i humanitarnim fondovima nisu rešenje, ali jesu deo rešenja.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

- Sigurna sam da ova naša dva fonda mogu uspešno da sarađuju u budućnosti. Na nama ostaje da ukazujemo na potrebu obnove dobročinstava, da odajemo priznanja onima koji nastoje, na najbolje moguće načine, da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Svakoga dana moramo da činimo sve da spašavamo svaki život koji je ugrožen bolešću - zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Na donatorskoj večeri, koje se održava od 2010. godine, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika učestvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Oni su, zajedno sa predsednikom i premijerkom Republike Srpske, Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović i ministrima iz Vlade Republike Srpske, razgovarali sa građanima koji su svoj doprinos akciji dali pozivanjem humanitarnog telefonskog broja.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Prikupljena sredstva namenjena su za Fond solidarnosti za dijagnostiku i lečenje oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu, a čija je svrha da omogući lečenje oboleloj deci koja su državljani Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i koja za to nemaju uslove u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

Uoči donatorske večeri, predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

U razgovoru je zaključeno da su politički i ekonomski odnosi između Beograda i Banja Luke na visokom nivou i da će se, u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srbije i Republike Srpske, dalje razvijati.

Brnabić je ponovila da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali uz uvažavanje interesa Republike Srpske i jasno poštovanje odredbi Dejtonskog sporazuma.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

- To je osnovni uslov stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i stabilnosti šireg regiona, jer bez te stabilnosti niko od nas neće moći da napreduje ka modernom i razvijenom društvu - rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije dodala je i da je za stabilnost u regionu ključno jačanje ekonomskih veza i poboljšanje kvaliteta života svih građana.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RS

    27. decembar 2017 | 22:29

    "...Dva naroda..."pa valjda smo jedan narod i Srbi u Srbiji i Srbi u R.Srpskoj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA