ZAPAD DISCIPLINUJE TAČIJA I HARADINAJA: Odbacite pomisao o ukidanju Specijalnog suda

Mi osuđujemo takav potez i svako ko to podržava će odbaciti partnerstvo Kosova sa našim zemljama - navodi se u zajedničkom saopštenju

  • 4

Države članice Kvinte ponovo su izrazile zabrinutost zbog pokušaja ukidanja Specijalnog suda za zločine OVK i pozvale zvaničnike, lidere stranaka i poslanike da napuste pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu zakona o specijalizovanim većima.

Haradinaj protiv formiranja Specijalnog suda, ZSO i demarkacije granice s Crnom Gorom

- Duboko smo zabrinuti zbog tekućih napora da se naruši rad Specijalizovanih veća, kao i predsedničkim pomilovanjima od 29. decembra za tri osobe osuđene za ubistvo u slučaju poznatog kao slučaj ''porodice Hajra'' - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ambasade SAD u Prištini.

Kako se dodaje, Specijalizovana veća su naročito važan deo posvećenosti vladavini prava i angažovanja Prištine na rešavanju zločina počinjenih na Kosovu, prenosi RTK2.

Foto: Facebook/kosovo.usembassy

- Zemlje Kvinte su dugogodišnji i istinski prijatelji Kosova, uključujući i u najtežim vremenima. Počevši od naše podrške NATO intervenciji, požrtvovanju naših vojnika na Kosovu, pa sve do našeg ranog priznavanja kosovske nezavisnosti i našoj stalnoj podršci vašem razvoju, trudili smo se da podržimo vašu zemlju. Vaš uspeh je u našem interesu - navodi se u saopštenju.

Međutim, dodaje se, zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) će uvek insistirati da se na Kosovu podrži pravda.

- Nema razloga da se zaustavi rad Specijalizovanih veća i pozivamo svakog rukovodioca institucionalnih organa, lidere stranaka, ili poslanike skupštine da napuste svaku pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o specijalizovanim većima - navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP

Takav potez, kako se dodaje, stavlja pod znak pitanja posvećenost Prištine vladavini prava, rizikuje sve ono što je postigla i postavlja interese određenih pojedinaca iznad interesa društva.

- Mi osuđujemo takav potez i svako ko to podržava će odbaciti partnerstvo Kosova sa našim zemljama - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Oni navode da podstiču sve kosovske lidere i članove Skupštine da se izjasne protiv ove inicijative i da iskreno obaveste građane o "oštrim negativnim posledicama", uključujući i posledice, kako kažu, po međunarodnu i evroatlansku integraciju ukoliko "Kosovo nastavi u ovom pravcu".

Istovremeno, kako se dodaje, zemlje Kvinte očekuju od svih država da krivično gone ili da u potpunosti sarađuju u krivičnom gonjenju navodnih zločina počinjenih na Kosovu.

Foto: Tanjug/Dejan Simičević

Ističe se da je formiranje Specijalizovanih veća bio jedini način da Priština pokaže svoju posvećenost pravdi i vladavini prava i da nastavi da dobija međunarodnu podršku.

U saopštenju se navodi da je odluka Skupštine 2015. godine da formira Specijalizovana veća bio jasan znak da je Priština odbacila kulturu nekažnjivosti.

- Nije bilo pogodbe između Međunarodne zajednice i Kosova u vezi sa formiranjem Specijalizovanih veća - zaključuje se u saopštenju članica Kvinte.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    5. januar 2018 | 17:53

    Hahaha šiptari i amerikanci o vladavini prava da pričaju

  • Dia

    5. januar 2018 | 18:26

    Ponašajte se kAo da ste ljudi, i kao da ste Normalni!!! PonŠajte se bre, Indijanci jel. Ste naučili Američki zakon?

  • zora

    5. januar 2018 | 20:42

    Nikada vi niste bili prijatelji Ni Kosovskog, a ni nekog drugog naroda.Sve sto ste radili bilo je iskljucivo za vasu "njusku".Imperijalisti kao vi nista ne rade besplatno.Poznato je da prvo unistite pa onda implantirate vase firme koje popravljaju.Otmete sve sto se moze oteti,a kad zavrsite s tim onda stavite ljude koji ce voditi zemlju kao vasi vazali.Ja se drzim one stare da nicija nije gorela do zore.Nazire vam se kraj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA