≫ 

VUČIĆ ODGOVORIO NA POZIV GRABAR KITAROVIĆ: Dolazim 12. februara (FOTO)

Prema najavama, u fokusu razgovora je proces evrointegracija Srbije i reforme koje Srbija u tom cilju sprovodi

  • 74

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović za posetu Hrvatskoj i saopštio da će poseta biti 12. i 13. februara. Vučić je to rekao posle sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta Antonijem Tajanijem u zdanju na Andrićevom vencu.

U Beograd stigla PORUKA EU: Saopštena je u Skupštini Srbije (FOTO)

Istakao je da ne očekuje lake i prijatne razgovore, da je mnogo otvorenih pitanja, ali da u Hrvatsku ide sa željom da uradimo nešto dobro za našu decu i za budućnost.

- Kakav će rezultat biti... Nadam se da ćemo malo stvari pomeriti unapred, ali lošije da bude od trenutnog stanja, mislim da ne možemo ni da očekujemo, niti bi trebalo toga da se plašimo - rekao je Vučić.

- Smatram da je za našu zemlju važno što smo dobili poziv Kolinde Grabar Kitarović. Razgovaraću sa svim hrvatskim zvaničnicima i razgovaraću sa predstavnicima srpskog naroda. Gledaću da posetim obične ljude, Srbe koji žve u Hrvatskoj - rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa predsednikom EP Antonijom Tajanijem.

Kako je istakao, nije trenutak u kojem bi Srbi i Hrvati trebalo da se "nadgornjavaju" u težini reči koje će jedni protiv drugih da izgovore, da razmišljaju kako će srpska i hrvatska javnost dobro da reaguju ako se izgovori više teških reči ili uvreda.

Foto: Tanjug

Važno je, naznačio je, da razgovaramo i rešavamo probleme koji postoje između dve države, i to ne samo po pitanju prošlosti i različitog viđenja te prošlosti, već da razgovaramo o tome šta možemo da uradimo.

- Mislim da možemo mnogo zajedničkih projekata u budućnosti da imamo i da mi pomognemo Srbima u Hrvatskoj, a siguran sam da će to pozdraviti i hrvatska manjina u Srbiji. Mi se ne stidimo, već se ponosimo onim što učinimo za pripadnike hrvatske manjine - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da će zatražiti pomoć hrvatskih vlasti za oživljavanje srpskih sela u toj zemlji, omogućavanje elementarnih uslova u nekim delovima gde žive Srbi, da mogu da žive i prežive, kao i rešavanje problema nestalih, imovine...

- Mnogo je drugih pitanja, da razgovaramo otvoreno. Svakako da razgovori neće biti laki, ni prijatni, ali sam uveren da će biti veoma korisni i za Srbiju i za Hrvatsku - podvukao je Vučić.

Kako je rekao, u posetu Hrvatskoj ići će sa željom da uradimo nešto dobro za "našu decu i našu budućnost".

EU OČEKUJE PRAVNO OBAVEZUJUĆI DOKUMENT SA PRIŠTINOM

Predsednik Srbije je rekao da EU očekuje od Srbije pravno obavezujući dokument sa Prištinom, posle kojeg bi mogli da postanemo članica EU.

Vučić je preneo da mu je to i danas rekao predsednik Evropskog parlamenta Antonijo Tajani, sa kojim se sastao u Beogradu, i dodao da su razgovarali o mnogim pitanjima, između ostalog i o regionalnoj stabilnosti, pitanju vladavine prava...

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Tajani je to potvrdio na zajedničkoj pres konferenciji i precizirao da sporazum treba da bude potpisan pred formalno učlanjenje Srbije u EU.

DA JE VIŠE TAJANIJA , GDE BISMO SADA BILI

Vučić je zahvalio Tajaniju, na poštovanju Srbije i srpskog naroda i što je dobro upoznao i Srbiju i Zapadni Balkan.

- Da je Evropska unija imala više takvih ljudi, koji na taj način poštuju srpski narod, uveren sam da bismo i mi bili mnogo vredniji i imali bolje rezultate - rekao je Vučić na pres konsferenciji nakon susreta i razgovora s Tajanijem.

Kako je naveo, lično je počasastvovan zbog posete Tajanija, "čoveka koji na svakom mestu pokazuje izuzetno znanje ne samo o Srbiji, već i o Zapadnom Balkanu i uopšte Balkanu".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Hvala i za podršku Srbiji na njenom putu ka EU, dodao je Vučić.

- Visoko cenimo činjenicu da EP, kao direktno izabrano zakonodavno telo koje pedstavlja 400 miliona ljudi, prepoznaje važnost proširenja EU na Zapadni Balkan - rekao je Vučić.

ISTRAGA UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA TREBA DA BUDE SNAŽNIJA

Predsednik Srbije izjavio je da istraga ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici mora da bude snažnija i da ubice i nalogodavci budu privedeni pravdi.

- Zahtevamo i tražimo da istraga bude snažnija i da se ubice i nalogodavci privedu pravdi - rekao je Vučić u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog parlamenta Antonijom Tajanijem.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kokica

    31. januar 2018 | 15:08

    Sastanak je bitan za dalju saradnju sa Hrvatskom i ocuvanja mira i stabilnosti na Balkanu

  • Mita

    31. januar 2018 | 15:13

    Vuciceva poseta Hrvatskoj bice od veoma velikog znacaja za nase Srbe koji tamo zive.

  • Maja

    31. januar 2018 | 15:15

    Tačno sam znala, jedva je čekao! Svaka čast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA