24

Usvojena Strategija za Zapadni Balkan! EU saopštila da li je 2025. krajnji rok za članstvo Srbije i šta očekuju od nas u vezi Kosova (VIDEO) (FOTO)

Šefica diplomatije EU i potpredsednica EK Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han predstavili su na konferenciji za novinare taj dokument

Federika Mogerini
Printskrin: europa.eu

Evropska komisija usvojila je danas u Strazburu konačan tekst strategije o prijemu Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, o kojem će se potom izjasniti poslanici Evropskog parlamenta. Šefica diplomatije EU i potpredsednica EK Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han predstavili su na konferenciji za novinare taj dokument, kojim se, prema ocenama iz Brisela, EU snažnije obavezuje da pruži jasnu evropsku perspektivu regionu Zapadnog Balkana.

DAN "D" za evrointegracije! Danas se usvaja strategija proširenja na Zapadni Balkan: Dva elementa su KLJUČNA za Srbiju

- Zapadni Balkan je geografski deo Evrope, države dele iste interese i istoriju, i danas je jasno da ćemo deliti evropsku budućnost unutar Evropske unije - kaže visoka predstavnica EU i šefica diplomatije Federika Mogerini.

Kako je navela, kooperacija EU sa zemljama Balkana je sve bolja iz godine u godinu.

- Želimo da pošaljemo jasnu poruku za svih šest zemalja o integraciji, ali sve se mora temeljiti na reformama, kako bi svi građani uživali sva prava i obaveze kao i građani EU - navela je ona na pres konferenciji u Strazburu, nakon što je usvojena Strategija proširenja na Zapadni Balkan.

Ona je navela da 2025. godina nije krajni rok, već perspektiva, koja je realistična, da se proces pregovora završi za one koji su ga započeli.

Printskrin: europa.eu

- Danas nismo usvojili samo strategiju, već otvorili i određeni put za dalje korake - istakla je Mogerini.

- Nadamo se da će sledeći meseci biti prekretnica što se tiče Zapadnog Balkana i EU, koja će u budućnosti imati nove članice. Mi se Strategijom pripremamo za to - kaže Mogerini, koja je pozvala na nastavak rada u tom smislu.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han navodi da svi u regionu Zapadnog Balkana imaju interes da zajednički rade, kako bi se priključili Uniji.

- Godina 2025. je indikativni datum. Možda je moguće da se neka od država pridruži, a to će se desiti ako se ispune sve što je dato u strategiji i ispune određeni uslovi. EU neće prihvatiti novu članicu koja nije odlučna da reši bilateralna pitanja, određene sukobe koje ima. Isto tako, ovo mora biti i motivacija Kosovu kada je reč o dijalogu, da se nađe pozitivno rešenje - rekao je Han.

Printskrin: europa.eu

On je naveo da je iz Evropske perspektive važno shvatiti da je Zapadni Balkan region od 18 miliona ljudi, da postoje brojni izazovi, i da mora da postoji konačna inkluzija.

- Daćemo podršku našim partnerima tako što smo stvorili šest inicijativa, od vladavine prava, preko digitalne agende, do pomirenja i dobrosusedskih odnosa. To je objedinjeno u 57 konkretnih aktivnosti koje će se desiti od 2018. do 2020. godine - istakao je on.

Na pitanje novinara kako će EU "naterati" Srbiju i ostale zemlje da priznaju Kosovo, Mogerini navodi da je ohrabruje to što su dva predsednika (Vučić i Tači), pokrenuli novu fazu u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, da ih je ona na to podsticala, i da se nada da će to dati rezultate.

Kada je reč o odnosu Beograda i Prištine, iako u strategiji ne stoji 2019. godina kao rok za sporazum o normalizaciji odnosa, Mogerinijeva je rekla da očekuje da to može biti postignuto do kraja mandata aktuelne Evropske komisije (2019. godina).

Printskrin: europa.eu

Šefica evropske diplomatije navela je da Unija želi da ojača prisutnost EU na Zapadnom Balkanu.

- Mi smo zemljama otvorili put, poručili im da su ga oni odabrali, a da ćemo ih mi u tome voditi - rekla je Mogerini.

Na to se nadovezao Han, koji je naveo da članstvo u EU nije nešto što samo podstiče privredni rast, već nešto što se odnosi i na prihvatanje evropskih vrednosti.

- Pre dve nedelje dogodilo se ubistvo na severu Kosova, a da se to desilo pre neku godinu, to bi bila "eksplozija". Ovog puta dva predsednika (Vučić i Tači) su razgovarali, i "smirili javnost". To je jedan od napredaka - rekao je Han.

U dokumentu koji ima 12 strana stoji da je 2025. godine moguće da Srbija i Crna Gora postanu članice EU.

TEKST STRATEGIJE ZA ZAPADNI BALKAN

Evropska komisija usvojila je danas u Strazburu "Verodostojnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan i veći angažman Evropske unije (EU) u tom regionu" kojom je potvrdila evropsku budućnost regiona kao geostrateške investicije u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu baziranu na zajedničkim vrednostima.

U strategiji se navodi da bi do 2025. EU mogla da ima više od sadašnjih 27 članica ali da će brzina napredoavanja na tom putu zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata svake zemlje ponaosob, saopštila je EU.

Uz ocenu da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale na evropskom putu i da bi do 2025. mogle postati članice, Strategija objašnjava korake koje te dve zemlje treba da preduzmu ;kako bi završile proces pristupanja u perspektivi do 2025. godine.

- Drugi bi mogli da ih sustignu, ali su Crna Gora i Srbija jedine dve zemlje sa kojima se već uveliko vode razgovori o pristupanju - navodi se u tekstu ali i dodaje da će ta perspektiva konačno zavisiti od snažne političke volje, postizanja realnih i neprekidnih reformi, kao i konačnih rešenja za sporove sa susedima -navodi se.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Dodaje se da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju šansu da napreduju na evropskom putu a Komisija ih ocenjuje na pravedan i objektivan način na osnovu zasluga i brzine kojom postižu napredak.

Kada je reč o Albaniji i BJR Makedonija ocenjuje se da te dve zemlje postižu značajan napredak na evropskom putu i dodaje da je Komisija spremna da pripremi preporuke za otvaranje pristupnih pregovora, na osnovu ispunjenih uslova.

Za BiH u strategiji se navodi da će Komisija početi pripremu Mišljenja o prijavi za članstvo Bosne i Hercegovine nakon što dobije sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik.

Uz stalne napore i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla da postane kandidat za pridruživanje, dodaje se.

Kada je reč o Kosovu navodi se da Kosovo ima priliku za održiv napredak kroz sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i napredak na evropskom putu kada to budu dozvolile objektivne okolnosti.

U strategiji se navodi da Zapadni Balkan, da bi ispunio kriterijume za članstvo u EU, a i zbog sopstvenih interesa, treba da sprovede sveobuhvatne reforme u ključnim oblastima.

Vladavina zakona, osnovna prava i upravljanje moraju znatno da se ojačaju. Reforma pravosuđa, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i reforma javne uprave treba da pruže realne rezultate, dok funkcionisanje demokratskih institucija treba ozbiljno da se unaprede.

Primena ekonomskih reformi mora da bude energična kako bi se rešile strukturne slabosti, nedovoljna konkurentnost i visoka stopa nezaposlenosti.

U strategiji se ističe da sve zemlje moraju da budu bezrezervno posvećene - i rečju i delom - prevazilaženju nasleđa prošlosti, tako što će postići pomirenje i rešiti otvorena pitanja, ;posebno granične sporove, i to pre nego što pristupe Evropskoj uniji.

Takođe mora da se postigne sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova kako bi i jedni i drugi mogli da napreduju na svom evropskom putu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta/Tanjug)

Tagovi: EU, Evropska komisija, Evropska unija, Federika Mogerini, Johanes Han, Zapadni Balkan

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (24)
Poređaj komentare:
 • M
  majkan

  Mi smo glupavi , kad zelimo u EU oni nas kecaju, da ne zelimo oni bi trazili da udjemo.Ne odgovara njima uticaj rusije na balkanu zato bi nas i primili preko reda

 • N
  niko

  Srbi evo kako bih rekao evropi zbogom ,kako bi bilo da razmislimo o nasem fondu narodnom koji bi bio u obliku banke sa malim kamatama do dva posto ,svatko ko zeli da radi kao firma ili kao radnik u novo osnovanim firmama ,zaposlenost 100% bi bila da ulazemo u taj fond a ne u njihove banke , detaljan plan spreman sam da DAM da vidite da evropa nije bajka vec da evropu napravimo u svojoj kuci i bolje,razmislite plan sam spreman da dam ,za neuspjeh spreman sam da odgovaram narodu srpskom jer sam siguran da nemozemo pogrijesiti ,jer dugo sam kalurirao gdje mogu biti propusti,svatko ko zeli i ima znjanje mogao bi da postane svoj gazda i da obezbedi drugima posao tj egzistenciju.PLAN SAM SPREMAN DA IZNESEM U CJELOSTI TEK KAD VIDIM STA O TOME MISLI SRBIJA TJ SRPSKI NAROD U CJELOSTI I U DIJASPORI I U NASOJ SRBIJI.

 • S
  salko

  Mi u Bosni zovemo ove iz evropskih institucija,,zabrinuti,,Stalno izrazavaju neku zabrinutost,a plate im astronomske.Ide im u prilog da je ovdje uvijek rovito i da sto duze ostanu.

Dramatično upozorenje! Srbi na Kosovu na ivici humanitarne katastrofe

Na Kosovo stigla blindirana oklopna vozila

3 nove mere koje Haradinaj priprema protiv Srba: Čime nam sad preti Priština?

Toni Bler sad podržava i Tačija? Sreli se u Londonu i odmah fotografisali za Tviter

I da vas je pet miliona, nijedan zahtev neću da vam ispunim, pobedite me na izborima! Vučić se oglasio o protestima u Beogradu (VIDEO)

Prva javna odbrana novinarke "Studija B" posle bure na društvenim mrežama (VIDEO)

Srbija sutra otvara dva poglavlja, evo zašto je to važno: Joksimović predvodi delegaciju u Brisel

Vulin zadovoljan vojnim budžetom: Otkriva gde će najveći deo novca otići

Jovanović obelodanio zašto se nije pridružio opoziciji na protestu: Ne treba niko da me zove, posebno ne oni koji su bili miševi iza mojih leđa

Srbija se neće nadmetati za ordenje dinastije Karađorđević u Nemačkoj

Srbi nose istinu u traktorima iz Knina, a Hrvati u vukovarskoj koloni: Bandić o odnosima dva naroda i receptu za opstanak 18 godina na vlasti (VIDEO) (FOTO)

Uvoz srpske robe opao za 20 miliona evra! Predsednik Matice Albanaca Srbije apeluje: Priština da hitno ukine takse

Priština je odustala od dijaloga, pregovarački proces je "na ledu": Đurić o očekivanjima na lokalnim izborima, "Vojsci Kosova" i taksama

Sve dok nema nasilja, neka se okuplja ko hoće: Stefanović prokomentarisao protest opozicije u Beogradu

Održan protest opozicije u Beogradu pod nazivom "Stop krvavim košuljama" (FOTO) (VIDEO)

Đurić reagovao na Haradinajeve pretnje: Ludilo političkih predstavnika Albanaca nema granice, svaka nova mera Prištine je karta za propast

Oglasili se predstavnici Prištine o Cecinom koncertu u Kosovskoj Mitrovici

Trampov čovek od poverenja poručio: Haradinaj jedan od glavnih kandidata za Hag, zato mu ne odgovara smirivanje tenzija na KiM

Medojeviću pozlilo zbog štrajka glađu: Hitno prebačen u Klinički centar Crne Gore

Đilas najavio da će tražiti zaštitu na sudu zbog garaže, Vesić mu odbrusio: Umesto izvinjenja što si prisvojio javnu imovinu, nastavaljaš da lažeš

Haradinaj ponovo preti: Imamo i teže mere od taksi Srbiji, videćete!

Studenti sa trakama preko usta, srpske trobojke i hiljade ljudi u Kosovskoj Mitrovici: Održan veliki protest zbog taksi na robu iz Srbije (FOTO)

Haradinaj poziva tuđu decu da ginu za njegove planove! Vulin reagovao na pretnje Srbiji: Pokušava da nas isprovocira

Isečeno lice Vučića na stranačkom panou: Napad na prostorije Srpske napredne stranke u Lučanima

To su poruke koje u Hrvatskoj podržavaju ratni duh i ratne strahote: Pupovac o incidentu u Vukovaru, napadu na njega i položaju Srba (VIDEO) (FOTO)

Nećemo dozvoliti da se bilo ko iživljava nad Srbima, mir će biti očuvan po svaku cenu: Stefanović uputio snažne reči ljudima na Kosovu

Pacoli tvrdi da je Srbija jedina opasnost za mir na Balkanu: Niko ne treba da se plaši "Vojske Kosova"

Merkelova je liderka sa najdužim stažom u Evropi, a ovo su naši rekorderi od 90-ih do danas!

Ceca najavila koncert u Mitrovici, ministar kulture tzv. Kosova tražio zabranu ulaska: Pozvao carinu i policiju da reaguju

Pitanje taksi i "Vojske Kosova" na stolu pred šefovima diplomatija: Savet EU u ponedeljak na sastanku

Situacija na KiM složena, Priština nestabilnost širi na ceo region: Stefanović poručio da Srbija neće dozvoliti progon našeg naroda

Priština ostala bez vizne liberalizacije, Haradinaj se pravda: Han mi se izvinio, imaju neke unutrašnje probleme koje nemaju veze sa nama

Još jedan visoki pripadnik OVK na saslušanju u Hagu: Nekadašnji vojnik terorističke Oslobodilačke vojske Kosova pred sudom zbog zločina nad Srbima

Nemačka nam isporučila direktan uslov: Hoćete u EU? Uvedite sankcije Rusiji!

Zakon o nestalim bebama na raspravi u Skupštini na proleće? Nela Kuburović: Formirana je komisija, verujem da ćemo doći do rešenja

Priština tvrdi: Madagaskar nije povukao priznanje Kosova

Drecun očekuje da se na optužnicama nađe i Hašim Tači: Spreman i dosije za "Žutu kuću"

U pravu je Haradinaj da će SAD biti na njihovoj strani! Vučić o pretnji kosovskog premijera (FOTO) (VIDEO)

Putovao sam Balkanom pod lažnim identitetom, proveo mnoge noći ispijajući alkohol: Šef britanske obaveštajne službe otkrio detalje svog prvog zadatka

Skupština Srbije usvojila budžet za 2019. godinu: Produžena i zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, skuplja i TV pretplata

"Gospodar Kosova" u hameru američke vojske: Zahvaljujući ovoj podršci KBS će biti transformisane u vojsku (FOTO)

Haradinaj preti Srbiji Amerikom: Jedan njihov vojnik će biti dovoljan