17

Savet bezbednosti UN o Kosovu, Dačić u lice Prištini: Ne držite istorijske lekcije i ne iznosite neistine, situacija je nesigurna i osetljiva

Dačić je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. i da je uspostavljanje ZSO za Srbiju "krucijalno pitanje od nemerljivog značaja" jer teba da zaštiti vitalne interse Srba na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je realnost na Kosovu i Metohiji takva da ni posle četiri i po godine nema naznaka da će Priština ispuniti svoju obavezu i formirati ZSO, a da nedavno ubistvo Olivera Ivanovića ukazuje da je bezbednosna situacija na Kosovu nesigurna i osetljiva.

Dačić sutra kod Trampa na Molitvenom doručku

On je na sednici SB UN rekao da su pre početka sastanka stigle sugestije da se " držimo teme sastanka i pokažemo konstruktivnost, miran ton uz izbegavanje konfrontacija".

- Kao i pre fokusiraću se na akuelnu situaciju i izveštaj generalnog sekretara. Nadam se da će i predstavnica Prištine prihvatiti te sugestije, da neće držati istorijske lekcije i iznosti neistine i ulepšavati stvarnost i ignorisati izveštaj generalnog sekretara i realnost na terenu - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP

On je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. i da je uspostavljanje ZSO za Srbiju "krucijalno pitanje od nemerljivog značaja" jer teba da zaštiti vitalne interse Srba na Kosovu.

- Srbija četiri i po godina strpljivo čeka da Kosovo ispuni tu obavezu. Nema države u SB UN koja nije apelovala da Kosovo tu obavezu ispuni, ali pomaka ima malo. Generalni sekretar konstatuje da nema napretka i da nema naznaka kada će se to desiti. To je realnost na terenu - poručio je on.

Takođe, naveo je da je Srbija konsturkrivno i posvećeno učestvovala u dijalogu verujući da će rešvanje svih otovrenih poitanje doprineti miru i stvaranju prilika za napredak regiona i članstvo regiona u EU.

- Uvereni da nema druge alternative Srbija je dosledno primenjivala svoje obaveze Srbija je spremna da nastavi dijalog nastavi ali postavlja se pitanje da li će ijedan dogovor imati smisla ako nema nazaka o formiranju ZSO -  poručio je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP

Relanost na terenu je, dodao je Dačić, i to da je 16. januara ubijen Oliver Ivanović i da je ovaj događaj dramatično ugrozio sigurnost na Kosovu.

- Ubistvo je bezumni teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo severa već i celog regiona - upozorio je on.

Podsetio je da je sever Kosova 21. i 22. januara posetio predsednik Srbije Aleksandat Vucicć, koji je tada pozvao na očuvanje stabilnosti mira, staloženosti i dostojanstva i naveo da se sve mora rešavati dijalogom i mirnim putem.

Podsetio je da je Srbija uputila pismo Unmiku i Euleksu da njeni organi učestvuju u istrazi, što je ponovio i Vučić u razgovoru sa Hašimom Tačijem.

- Prištinske institucije su to odbile, ali tri nedelje kasnije nemamo nikakave informacije osim nekih izjava zvaničnika da je reč o mafijaškom obračunu i da nije etnički motivisano. To vodi samo ka zamagljivanju. Privođenje pravdi nalogodavaca i izvršilaca i otkrivanje motiva ključno je za mir -rekao je Dačić.

To je sve dokaz da je "bezbednosna situacija nesigurna i osetljiva i potvrđuje potrebu prisustva međunarodnih snaga", zaključio je Dačić.

Foto: Vladimir Milovanović

Kako ističe Dačić, političke partije i njihovi lideri na Kosovu i Metohiji pokušali da donesu odluku o ukidanju zakona o osnivanju Specijalnog suda za zločine počinjene od strane OVK. Ukazujući na zabrinutost Srbije on je podsetio i na izjave međuanrodnih zvaničniak, amabasadora SAD i Nemačke s tim u vezi.

On naglašava da je jasno da međunarodna zajednica ne deli mišljenje pokretača ove inicijative i da veruje da stravični zločini protiv Srba i drugih ne-Albanaca na Kosovu i Metohiji, o kojima je u svom izveštaju pisao specijalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti, ne smeju proći nekažnjeno i da se oni ne mogu ni na koji način relativizovati ili opravdati.

- Uz podsećanje na moralnu odgovornost prema žrtvama i njihovim porodicama, smatramo da će nepristrasno, kredibilno i odgovorno utvrđivanje krivične odgovornosti i kažnjavanje zločinaca imati nemerljivu vrednost u borbi protiv nekažnjivosti i pokazati da je pravda dostižna za sve žrtve - rekao je Dačić, ponovivši da je Srbija spremna da pruži sve dokaze kojima raspolaže o brutalnim zločinima koji su počinjeni.

Takođe, dodao je da Srbija u skladu sa svojim zakonima, koji su u potpunosti usklađeni sa međunarodnim pravom, neće odustati od krivičnog gonjenja lica za koje postoje snažni dokazi da su na Kosovu i Metohiji izvršila krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Zabrinutost i iznenađenje Srbije, prema njegovim rečima, izazvale su i nedavne odluke Interpola o brisanju međunarodnih poternica za određenim brojem lica sa područja Kosova i Metohije, među kojima su i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

- Želeo bih, vrlo otvoreno, da ukažem da ovakve odluke Interpola predstavljaju neshvatljiv presedan, te da su donete protivno svim pravilima ove organizacije - poručio je Dačić.

Interpol/Foto: pixabay.com, Wikimedia

Podsetio je i da je Tači pomilovao tri člana OVK osuđena na po 30 godina zatvora zbog ubistva petočlane porodice u bliizini Glogovca u avgustu 2001. godine.

Radi se o albanskoj porodici Hajra, a među žrtvama su i trogodišnja Adelina Hajra i devetogodišnja Mimoza Hajra.

- Prema izveštaju EULEKS, njihov otac Hamza Hajra bio je pripadnik MUP Srbije, a ubistvo cele porodice predstavljalo je osvetu OVK. Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, VB i SAD u Prištini izrazile su u zajedničkom saopštenju duboku zabrinutost povodom odluke Hašima Tačija o pomilovanju zločinaca. Ne treba da vas uveravam koliku je zabrinutost ova odluka izazvala među Srbima na Kosovu i Metohiji - dodao je on.

Podsetio je i da ima 16.500 interno raseljenih lica u samoj Pokrajini, a u užoj Srbiji, van Kosova i Metohije, preko 200.000 interno raseljenih, a da je održiv povratak ostvarilo je svega njih 1,9 odsto njih.

- Ko je spreman da se vrati tamo gde će svakodnevno biti izložen institucionalnoj diskriminaciji, gde se nacionalna i verska mržnja ne sankcionišu, gde imovina nije zaštićena, gde nema posla, gde su ljudi izloženi zastrašivanju, arbitrarnim hapšenjima i etnički motivisanom nasilju, gde ne mogu da posete grobove svojih predaka i gde vladavinu prava sprovode institucije koje do sada nisu donele ni jednu pravosnažnu presudu za ubistvo velikog broja Srba u periodu posle završetka sukoba? - pita Dačić.

Priština/Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dačić kaže i da je Srbija, uverena da je u odnosima sa Prištinom neophodan odgovoran, realan i racionalan pristup okrenut ka budućnosti, nastavila sa unutrašnjim dijalogom na koji je građane pozvao predsednik Aleksandar Vučić.

- Uveravam vas da Srbija želi da ozbiljno i odgovorno doprinese stabilnosti regiona, političkoj saradnji, razumevanju i ekonomskom napretku. Želimo da ponudimo rešenje koje će biti prilika za istorijski dogovor sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji i koje neće biti uzrok novih podela, nerazumevanja, nestabilnosti i sukoba. To rešenje mora da uvaži interese Srbije i potrebe srpske zajednice na Kosovu i Metohiji - rekao je on.

Za Srbiju su jednostrani potezi Prištine, kao i svaki pokušaj unilateralnog rešavanja bilo kog pitanja u potpunosti neprihvatljivi, ističe Dačić, naglašavjući da se Srbija nedvosmisleno protivi nastojanjima Prištine da formira „Vojsku Kosova".

- Ovakvi i drugi slični pokušaji vrlo riskantni i potencijalno mogu ozbiljno ugroziti ne samo bezbednost Pokrajine i dijalog Beograda i Prištine, već i stabilnost čitavog regiona - upozori je šef diplomatije.

Pokušaji Prištine da ostvari članstvo u međuanrodnim organizacijama, kao što su Unesko, Interpol i Svetska carinska organizacija u potpunoj suprotnosti sa osnovnim principima međunarodnog prava, i da štetno i nepotrebno politizuju rad međunarodnih organizacija.

Još jednom je uakzao da jednostrano proglašena nezavisnost "Kosova" predstavlja vrlo opasan i neprihvatljiv presedan koji je, svedoci smo tome, već dao podstrek drugim separatističkim i secesionističkim pokretima širom sveta.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Ivica Dačić, Ministar spoljnih poslova, Savet bezbednosti UN, Ujedinjene nacije, UN

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (17)
Poređaj komentare:
 • V
  vesna

  Eno pozdravila te Mira Marković.

 • G
  Goran bl

  Poslije Vučića političar i patriota br1

 • D
  Delije KiM

  Ovaj ccc je siptar 100%

Linta: Hrvatska nespremna da prihvati odgovornost Franje Tuđmana u ratu i ubistvo Srba u Vukovaru 1991. godine

Kvalitet u pregovorima Beograda i Prištine važniji od brzine: Kurc ponovio da Austrija "podržava ove diskusije"

Počela Generalna skupština Interpola: Kosovo na dnevnom redu u utorak, danas izbor novog predsednika

Amerikanac srpskog porekla Nik Dučić se uverio u duhovnu snagu Srbije: Za 9 meseci u Bondstilu posetio je 36 crkvi i manastira

Žele da proguraju Kosovo u Interpol da bi dokazali da je normalna država kao i svaka druga: Zečević otkriva albanske motive

Novi komandant Bondstila spreman za 28. novembar: Volim istoriju, obilaziću srpske manastire

Ministar unutrašnjih poslova uoči zasedanja GS Interpola: Priština se unapred raduje, borićemo se za Srbiju do samog čina glasanja

Palma zaplesao sa mačem u beduinskom selu: Afrička deca skandirala njegovo ime, on ih učio Cecinu pesmu "Cvetak zanovetak" (FOTO) (VIDEO)

SPS objavio listu za lokalne izbore: Ivica Dačić izjavio da su oni uvek spremni za proveru poverenja kod građana

Na čelu "Vojske Kosova" bili bi kriminalci koji su izvršili monstruozne zločine: Bivši kanadski general upozorio na posledice po bezbednost

"Aloha! Imate li talase ovde?" Novi komandant Bondstila na ceremoniji preuzeo dužnost, pa odmah nasmejao sve prisutne (FOTO)

Kreće finalna runda u borbi protiv prijema Kosova u Interpol: Sve prljave igre izbile na površinu, članice podeljene

Potpisan ugovor o formiranju Poslovnog saveta Egipta i Srbije: Palma postao predsednik i najavio jačanje ekonomske saradnje dve zemlje (FOTO)

Zagreb ćutanjem hrabri ustaštvo, EU je ponovo kapitulirala: Dačić reagovao na zloglasni slogan "Za dom spremni" u hrvatskoj skupštini

Akcija Albanaca u Interpolu! Spremili 15 miliona dolara za članstvo: Novcem od šverca narkotika i migranata pokušavaju da potkupe delegacije

Ne verujem da će "Vojska Kosova" biti proglašena 28. novembra: Nik Dučić poručio da ne očekuje sukobe ili nasilje

Srbija zaslužuje podršku SAD, posetite je: Američki kongresmen poslao važno pismo Donaldu Trampu

Svetska vlada u senci zaseda u Ljubljani: Sutra će im se obratiti Brnabić

Zabrinuta sam zbog situacije na Kosovu: Brnabić sa ambasadorima EU (FOTO)

Hag odlučio kako će kazniti Mladića zbog uključenja u jutarnji program Hepi televizije

Za hrvatske prepreke na putu ka EU smo čuli, ali ćete se iznenaditi koja država još sumnja u napredak Srbije

Dodik drži BiH u šaci onoliko koliko želi: Kako je zaštitio Srbe od preglasavanja?

Još jedno izvinjenje i najava više sporazuma: Francuski ambasador kod Brnabić o poseti Makrona (FOTO)

Ne čude me potezi Hrvatske, više me zanima stav članica EU o proširenju: Posle novog "napada" na Srbiju reagovala Joksimović

Da li je Ružićevo ministarstvo otvoreno za sve gradove? Ministar kaže da jeste, gradonačelnik Šapca tvrdi suprotno

Haradinaj već dao milion evra Tačiju da se približi Trampu: Sad mu je dao još 100 hiljada da plati lobističku kompaniju

Prijem Kosova u Interpol bi bio presedan sa nesagledivim posledicama: Diplomatska borba Srbije uoči Generalne skupštine

Članstva Srbije u EU neće biti bez priznanja Kosova, nemački poslanik poručio: To je bio uslov da se uopšte počne sa pregovorima

Pokrenuta istraga u Haškom tribunalu zbog Mladićevog uključenja u jutarnji program Hepi televizije: Oglasila se portparolka Mehanizma

Propala sednica kosovske skupštine o neuspesima i skandalima u spoljnoj politici

Ratko Mladić se iz Haga telefonom javio u jutarnji program Hepi televizije (VIDEO)

Porez Prištine je udar na džepove građana: Srbi sa severa KiM se žale, evo koliko su cene pojedinih proizvoda "skočile"

Jedinstvena Rusija spremna da Srpskoj naprednoj stranci ponudi strateško partnerstvo (FOTO)

Deset meseci od ubistva Olivera Ivanovića: Dokle je stigla istraga?

Hrvatska ponovo udara na Srbiju: Na sednici Komiteta za proširenje EU uložila žalbu zbog govora mržnje i ratnih zločina

Makron dolazi u Srbiju 6. decembra: Selaković o dočeku francuskog predsednika

Maju Gojković optužuju da je "namestila" izložbu o ocu, oglasila se autorka i otkrila o čemu je reč

Uzbuna na Kosovu? Policiji produženo radno vreme i izdata posebna naredba

Dva ministra stalno "udaraju packe" Skupštini: Maja Gojković tvrdi da niko ne deli mišljenje Zorane Mihajlović

Ambasador Skat na sastanku sa Vučićem poslao poruku Beogradu i Prištini, pa se odmah oglasio na Tviteru (FOTO)

Sve bezbednosne službe Srbije dobile konkretne zadatke: Održan sastanak Biroa za koordinaciju službi bezbednosti

Palma uzjahao kamilu uz zvuke himne Srbije: Jagodina izbila na Crveno more (VIDEO) (FOTO)