0

Sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom za sada - PRAZAN PAPIR

Zbog pouke iz prošlosti, EU neće prihvatiti nijednu novu članicu bez prethodnog rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han istakao je danas u Beogradu da pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koji mora biti usvojen do pristupanja, ne znači priznanje, odnosno da EU nema unapred pripremljeno rešenje, već sve zavisi od ishoda dijaloga, i da je "papir potpuno prazan".

Johanes Han ima bitnu poruku za Srbiju: "Sad je vreme da zgrabite priliku"

Zbog pouke iz prošlosti, EU neće prihvatiti nijednu novu članicu bez prethodnog rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja, podsetio je Han na konferenciji "Strategija za Zapadni Balkan - Otvaranje puta ka pristupanju EU?", navodeći da ne postoji vremenski okvir za rešavanje tog pitanja do 2019, već da taj sporazum treba da bude zaključen do pristupanja Uniji.

- Ne želim da prejuduciram ishod dijaloga Beograda i Prištine. Dijalogom treba doći do rešenja koje bi dovelo do pravno obavezujućeg sporazuma. Ima mnogo mogućnosti za rešenje i preuranjeno je govoriti o konkretnoj soluciji - rekao je Han odgovarajući na pitanje da li pravno obavezujući sporazum, koji traži EU, znači priznanje nezavisnosti.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Još uvek je potpuno prazan papir - podvukao je evropski komesar.

Istovremeno, on naglašava da su normalizacija odnosa sa Prištinom i rešavanje bilateralnih pitanja samo dodatni elementi, koji ne mogu biti kompenzacija za ispunjavanje drugih obaveza.

- Sve mora da se uradi i to je jasno iskazano u strategiji - naglasio je Han, ukazujući da EU neće popustiti ni po kojem pitanja, odnosno uslovima koji su dobro poznati.

On je istakao da Strategija daje evropsku perspektivu i Kosovu.

- Mislim da bi na Kosovu trebalo da to smatraju motivacijom da rade na pravno obavezujućem sporazumu. Do sada je iz Prištine od mnogih uvek govoreno da čitav dijalog koristi samo srpskim interesima, i da je pozitivan ishod u interesu evropskih aspiracija Beograda. Sada je Strategija jasna da je napredak u dijalogu i u interesu Kosova, i da mora postojati pozitivno rešenje, jer samo ono otvara put Kosovu ka Uniji. Treba to tako da bude shvaćeno i da stimuliše i ubrza dijalog - poručio je Han.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Ceo proces se, kako ukazuje, zasniva na zaslugama i važno je podsetiti da to ne znači da svi moraju istovremeno da se pridruže, već onda kada budu spremni, ali treba im pružiti pravednu priliku.

Istakao je da 2025. datum koji je navela Evropska komisija u svojoj strategije, jeste indikativni vremenski okvir, a da bi se on dostigao neopodno je čitav proces završiti do 2023.

- To sada zvuči daleko, ali kada se sagleda šta sve treba uraditi na održiv način, to je veoma kratak rok - smatra evropski komesar.

Poručio je da pristupni pregovori nisu samo puki pregovori, u kojima se preuzimaju pravna tekovina, štihliraju stavke na planu, već je to proces.

On je podsetio da sve zemlje članice moraju jednoglasno da prihvate novog člana, ali da EU radi na institucionalnim reformama koje su potrebne unutar Unije, među kojima je i predlog za usvajanje odluke na osnovu kvalifikovane većine.

Han je naglasio da treba gledati u budućnost, ali da je važno da region radi i na pomirenju.

- Mora da postoji jasno razumevanje i među liderima EU da su održivo pomirenje i stabilizacija regiona mogući samo ako sve zemlje Zapadnog Balkana budu deo Unije. Zato je važno da lideri daju doprinos tim naporima, podržavaju ih, i da se zemlje regiona ne blokiraju na putu ka EU - kazao je evropski komesar.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kada je reč o situaciji sa medijima u Srbiji, Han je rekao da postoje određene manjkavosti, kao i u mnogim drugim državama, ali da to nije povezano samo sa političkom, već pre svega sa ekonomskom situacijom.

Objasnio je da treba organizovati finansiranje koje bi omogućilo rad nezavisnim medijima, a da za to postoje primeri drugih zemalja, dodajući da nijedno rešenje nije savršeno, ali može poslužiti kao primer.

Han je, osvrnuvši se na izveštaje o napretku zemalja regiona, planirane za april, rekao da oni ostaju iste sadržine, uz jasnu strategiju da se ukaze gde su propusti i šta treba uraditi, daju smernice i iznose očekivanja EU.

UJEDINJENJE EVROPE POTPUNO TEK PRIJEMOM ZAPADNOG BALKANA

Han je uveren da ujedinjenje Evrope, koje je počelo 1989, može biti potpuno tek nakon pristupanja Zapadnog Balkana, i poručio da je u fokusu tog procesa vladavina prava, koja je temelj Unije, i da neće moći da se uvezu otvorena bilateralna pitanja.

Han je, na konferenciji "Strategija za Zapadni Balkan - Otvaranje puta ka pristupanju EU", podvukao da je EU projekat mira, stabilnosti i prosperiteta, koji može biti potpun samo ako Zapadni Balkan postane njegov deo.

Foto: AP/Tanjug

Han je govor započeo podsećanjem na reči predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera od prošlog septembra, da budućnost EU nije samo u 27 članice, da Strategija proširenja, koja je usvojena ovih dana, stavlja zauvek van sumnje jasnu evropsku perspektivu za Srbiju i ceo region.

Istakao je da članstvo u EU zemalja Zapadnog Balkana nije samo cilj tih država, već i same Unije.

- Ovom strategijom smo Srbiji i drugim zemljama u regionu dali indikativni vremenski okvir za pristupanje. Članstvo u Uniji je donedavno delovalo daleko i nedostižno, ali to više nije slučaj. Srbija sada ima perspektivu za 2025.godinu. Ako zemlja uradi svoj deo, ispuni uslove biće potencijalno spremna za taj datum - ukazao je evropski komesar.

On je podvukao da taj datum nije uklesan u kamenu, i da ne znači da Srbija može da ga sačeka skrštenih ruku, navodeći da to nije blanko ček, već da su potrebne brojne reforme koje je neophodno realizovati.

- Strategija ima potencijal da ''resetuje'' reforme i predstavlja podstrek kako bi se sve što je planirano realizovalo. Dobićemo jedan nov zamah za reforme. Strategija se odnosi na čitav region i potvrđeno je u njoj da je Srbija predvodnica kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana - poručuje Han.

Printskrin: europa.eu

Prema njegovim rečima, u najboljem interesu Srbije jeste da region bude stabilan i miran na putu ka EU.

- Uveren sam da će Srbija kao najveća i najvažnija zemlja u regionu predvoditi i dati primer drugima i da će to biti snažan podstrek čitavom Zapadnom Balkanu. Verodostojna perspektiva podrazumeva kredibilne reforme i proces pridruživanja ne podrazumeva besplatne ulaznice. Buduće pristupanje u potpunosti će zavistiti od konkretnih rezultata svake zemlje pojedinačno - naglasio je Han.

Vladavina prava, kako je podvukao, predstavlja temelj na kojoj se zasniva EU, pa će sve zemlje morati da se nje drže i biće u fokusu pristupnog procesa.

- Vladavina prava i reforme u toj oblasti su definitivno nešto što mora da se realizuje, ne može da ostane samo na papiru. Nije samo reč o pukom usvajanju zakona, već vladavina prava predstavlja transformativne procese. Sada smo na ključnom raskršću i sve to možemo postići ako Srbija krene da se bavi ključnim slabostima. Vidimo da moramo ojačati institucije i u brojnim oblastima moramo videti kako rade - objasnio je on.

Srbija, kako je istakao, mora reči da pretoči u dela, kako bi EU bila uverena da se stvari mnjaju na terenu.

Govoreći o regionalnom pomirenju, Han je rekao da Srbija mora da pređe, ne samo težak tranzicioni put do demokratije i tržišne ekonomije, već mora, kao i čitav region, i da se suoči sa prošlošću.

- Mora da reši nerešene bilateralne sporove, i to je važno za EU, ali i vas kao zemlju koja teži ka članstvu. Mi ćemo odbiti da prihvatimo da se uvezu nerešena pitanja i zato Srbija mora da reši bilateralna pitanja, i granice. Srbija mora da nepovratno reši i zaključi pravno obavezujući sporazum sa Prištinom - rekao je evropski komesar.

Foto: Telegraf, Google maps

Han je izrazio uverenje da je sada nova prilika za Beograd i Prištinu da za svagda reše otvorena pitanja.

- Pravi trenutak je sada-  naglasio je Han, pohvalivši predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pokretanje unutrašnjeg dijaloga, dodajući da je u njemu treba da učestvuju svi delovi društva i kažu svoje mišljenje kako bi Srbija bila sigurna da ima zajedničko doneto rešenje za budućnost.

- Perspektiva članstva u EU nije samo u interesu Srbije, već i same Unije. To je strateška investicija u snažnu i ujedinjenu Evropu koaj se zasniva na zajedničkim vrednostima, koja će doneti reforme - ponovio je evropski komesar.

Rekao je da reforme moraju da se sprovedu na Balkanu i da to zahteva podršku EU, koja je spremna da dodatno investira.

Han je podsetio da je definisano šest vodećih inicijativa za podršku regiona, a da će u pristupnom procesu biti povećana pomoć, odnosno sredstva relocirana.

- Mi vam dajemo perspektivu i instrumente koji su vam potrebni. Perspektiva članstva do 2025. je ambiciozna, a da bi postigla ciljeve, Srbija mora da udvostruči svoje napore, mora da uključi sve delove društva u taj proces - naglasio je evropski komesar.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Briselski dijalog, EU, Evropska unija, Johanes Han, Sporazum Beograd - Priština

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Da li ovo saopštenje znači da padaju takse? "Gospodar Kosova" se oglasio posle sastanka sa američkim ambasadorom

Nisam ponosan na stanje medija u Srbiji: Vučićeva poruka sa panela u Davosu (VIDEO) (FOTO)

Da li padaju takse, Haradinaj ili SAD uvode sankcije Prištini? Završen sastanak američkog ambasadora sa Haradinajem i Veseljijem

SNS: Politički program SzS je promovisanje nasilja nad ženama (FOTO)

Pacoli u paranoji: Srbija podmićuje afričke zemlje parama i oružjem

Rumunski šamar Prištini! Blokada iz Bukurešta: Vaši postupci stvaraju probleme zato nema ukidanja viza

Tači odlučio da Rama bude komandant "Vojske Kosova": Ovo je njegova mračna prošlost

EU dala konkretnu ponudu Prištini da ukine takse: Svi su pod pritiskom

Voleo bih da im američki ambasador očita bukvicu: Đurić o ključnom sastanku u Prištini

Priština nastavlja sa pretnjama: Takse neće biti ukinute ni sutra ni prekosutra

Tači spreman da ide u Hag: Ako dobijem poziv odgovoriću pozitivno

U Prištini će sutra svanuti Dan "D": Jedan sastanak može da promeni sve

Stanje u medijima i napad na novinara Milana Jovanovića: U fokusu sastanka Vučića i "Reportera bez granica" (FOTO)

Tači tvrdi: Posle sporazuma s Beogradom otvaramo ambasadu u Moskvi

Predsednik Palaua zahvalan što je Srbija ukinula vize za njegove sunarodnike: Razgovarao sa Brnabić o imenovanju ambasadora (FOTO)

Sedmoro Srba položilo zakletvu pred Tačijem: Postali su sudije na Kosovu (FOTO)

Takse i Haradinaj padaju zajedno! Opozicija u Prištini najavila epilog krize

Važan gost iz regiona stiže u Beograd na poziv Vučića: Sastanci 28. i 29. januara

Vučić izašao ispred Predsedništva da sačeka Remengesu: Zahvalnost za povlačenje priznanja Kosova (FOTO)

Dijalog Beograda i Prištine mora rezultirati rešenjem: Crnogorski i albanski predsednik razgovarali u Podgorici (FOTO)

Vučić se u Davosu sastaje sa Merkel: 14. susret dvoje državnika

Šešelj na Tviteru postavio fotografije s Putinom: Tviteraši odmah krenuli sa prozivkama (FOTO)

Protesti se pretvaraju u glumačku predstavu: Rašković Ivić kaže da nije u redu da se Trifunović postavlja kao moralna vertikala

Palau suspendovao odluku o priznanju Kosova (FOTO)

Popović-Ivković: SzS promoviše i raspiruje nasilje (FOTO)

Haradinaj počeo da odgovara kao pesnik?! "Sneg će se jednom otopiti"

Ne prestaju sa provokacijama: U Prištini otkrivena tabla sa natpisom "Ministarstvo odbrane Kosova" (FOTO)

Da li su protesti uticali na podršku strankama? Stiglo najnovije istraživanje javnog mnjenja

Vučić o Kosovu: Situacija nije baš optimistična, ali spreman sam na teške odluke

Rajska zemlja Palau poslednja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova: Neverovatni prizori iz ove zemlje ostavljaju bez daha (FOTO)

Rasprava Đilasa i grupe studenata

Tači provocira! Želi sporazum, ali ne odustaje od "Vojske Kosova": To je odavno trebalo učiniti, radi se o opravdanoj odluci suverene države

Čim sam video orkestar znao sam šta se sprema: Dačić otkrio detalje svečanog ručka i Putinovu reakciju kad mu je zapevao

Organizatori protesta pisali opoziciji, SzS odgovorio

Odlaganje rešavanja kosovskog problema može dovesti do sukoba u regionu, Pupovac poručio: To ne treba ni Srbima ni Albancima

Vučić jutros održao sastanak sa užim rukovodstvom Srpske napredne stranke: Tema vanredni izbori?

Nisu dovoljne takse na srpsku robu, Priština uvodi nove mere: Oglasio se i gradonačelnik Ahmeti

SPS je za redovne izbore 2020. godine: Dačić o izlasku na birališta na proleće i političkoj sceni u Srbiji

Srpske kuće označene žutim krstovima kao u koncentracionim logorima: Jezivo svedočenje stručnjaka za UN o životu Srba na KiM

Državljanima dve zemlje ukinute vize za ulazak u Srbiju, Dačić tajanstven: Da li je među njima ona koja će sledeća povući priznanje Kosova?

Nova sednica Saveta bezbednosti 7. februara, Dačić poručio: Uprkos protivljenju SAD i Velike Britanije, Kosovo na dnevnom redu

Ovi faktori utiču na odluku o raspisivanju vanrednih izbora: Stefanović o mogućnosti da se na glasanje izađe na proleće

/
<% galerijaAlt  %>