≫ 

Rama za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Albanije i Kosova: Dao je i predlog - izbor jednog predsednika

On priznaje da takva ideja sada nije izvodljiva, ali dodaje i da ono o čemu se sanja može i da se realizuje

  • 30

Albanski premijer Edi Rama izneo je danas ideju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Albanije i Kosova, kao i o izboru jednog predsednika.

Ne staju sa provokacijama: Tači odlikovao Ramu i zahvalio mu na "slobodi i nezavisnosti Kosova"

- Albanija i Kosovo će imati zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije. Zašto da nema čak i jednog predsednika kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbednosne politike - rekao je Rama na svečanoj sednici kosovske skupštine povodom desete godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

NEODVOJIV POLITIČKI INTERES

On priznaje da takva ideja sada nije izvodljiva, ali dodaje i da ono o čemu se sanja može i da se realizuje.

Rama je rekao da su Kosovo i Albanija danas dve formalno odvojene administrativne realnosti, ali da su deo zajedničkog istorijskog narativa, ujedinjenog nacionalnog osećanja i neodvojivog političkog interesa.

Foto: AP/Tanjug

Najavio je intenziviranje saradnje Prištine i Tirane u svim oblastima, kao i stvaranje jedinstvenog obrazovnog sistema.

Takođe je rekao da će Kosovo i Albanija imati jedinstven carinski sistem i zajedničko trgovinsko i ekonomsko tržište zahvaljujući uspešnom procesu regionalne integracije, prenosi ATA.

Rama se u govoru osvrnuo i na odnose Kosova i Srbije rekavši da treba da žive kao dva naroda u dobrosusedskim odnosima i kao neodvojiv deo Evropske unije.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misirac

    18. februar 2018 | 23:12

    Odlično sada nek njihovi Miraševi pravoslavni NATO prijatelji Crnogorci idu da studiraju u Albaniju. Nijedan srbin u Crnoj Gori ne sme da izjavi javno na tv da je srbin ili srbin iz Crne Gore. Ovde se crnogorac NATO - vca prijavi podnese zahtev za državljanstvo lažno se izjasni da je srbin i dobije državljanstvo pasoš i ličnu kartu da ne bi plaćao porez kao stranac, i da bi mu dete studiralo na budzet i konkurisalo za dom i slične benefite koje plaćaju poreski obveznici Srbije. Kada se vrate ili odu na odmor kući u Crnu Goru pljuju po Srbiji iz sve snage. Srbin iz Srbije kada upiše fakultet u Crnoj Gori plaća školarinu i dom kao STRANAC. Dokle više lažnog humanitarizma na teret poreskih obveznika Srbije.

  • Roki

    18. februar 2018 | 23:11

    Dok smo mi u Yugi gradili KiM ,?Enver Hodza je gradio bunkere, sad bi oni nas trud pripajali sebi. Gde to ima, netreba to dozvolit, to je ocita pljacka. Kako ih nije sram, gde im je kultura.

  • Romanus

    18. februar 2018 | 23:02

    Apsolutno je u pravu! Treba odmah razgovarati sa Albanijom o novom razgranicenju... ovi trenutni pregovori su presipanje iz supljeg u prazno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA