Spomenik Ðinđiću - najmanje što možemo da učinimo

Spomenik se, podseća Vesić, podiže na predlog predsednika Srbije, a tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i važno je da u realizaciji učestvuju svi jer su ti pucnji bili pucnji u državu

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je Vlada Srbije odobrila sredstva koja će preneti Gradu Beogradu za budući spomenik ubijenom premijeru Zoranu Ðinđiću što će omogućiti Gradu da potpiše ugovor sa autorima prvonagrađenog rada.

SEĆANJE NA ZORANA ĐINĐIĆA: Porodica i članovi Demokratske stranke polažu cveće na Novom groblju (FOTO)

- Očekuje se da potpisivanje ugovora bude tokom ove nedelje nakon čega će početi izrada spomenika Zoranu Ðinđiću. To je najmanje što kao grad i društvo možemo da učinimo kako bismo se odužili za sve što je uradio kao i zbog načina na koji je stradao - rekao je Vesić.

On je, gostujući na TV Pink, podsetio da je grupa autora pobedila na međunarodnom konkursu na kojem je učestvovalo više od 40 autora i o čemu je odlučivao priznati stručni žiri.

Printskrin: Tanjug

Spomenik se, podseća Vesić, podiže na predlog predsednika Srbije, a tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i važno je da u realizaciji učestvuju svi jer su ti pucnji bili pucnji u državu.

- Tada je država reagovala odgovorno i pokazala da bande ne mogu da vladaju zemljom već da se u njoj zna red i vlada zakon - rekao je Vesić.

Gradski menadžer je dodao i da je za društvo veoma važno da se spomenik podigne i da se na taj način produži sećanje na Zorana Ðinđića.

Foto: Tanjug/Dragan Antonic

On je podestio i da će spomenik biti u obliku strele, a da će građani koji priđu spomeniku moći da čuju Ðinđićeve reči i poruke.

- Spomenik će na najbolji mogući način oslikavati koliko je sam Ðinđić bio avangardan i biće jedinstven u Beogradu - rekao je Vesić.

Foto: beograd.rs

On je podsetio da se Ðinđić zalagao za demokratizaciju zemlje, njen povratak u međunarodne institucije kao i za otvaranje tržišta i dolazak stranih investicija, što su danas opšte prihvaćene vrednosti.

- Sa ponosom mogu da kažem da se danas većina toga ostvaruje. Mi smo zemlja koja je poštovana u svetu i koja je prošle godine privukla najviše investicija u regionu. Danas se Srbija nalazi na putu za koji se i Ðinđić zalagao, a to je put ka Evropskoj Uniji, za snažan ekonomski razvoj i poštovanje u međunarodnoj zajednici - istakao je Vesić.

On je još rekao da će spomenik Ðinđiću biti postavljen čim bude završena garaža na Studentskom trgu i pešačka zona.

- To smo dogovororili sa autorima, jer nije bilo smisla postavljati spomenik, a onda ga sklanjati da bi se završila rekonstrukcija - rekao je Vesić za Pink.

Mesto na kojem će se spomenik nalaziti - između Filozofskog fakulteta na kom je diplomirao i stana u kom je živeo na Studentskom trgu - na simboličan način odražava Ðinđićev život, konstatuje on.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da je Zoran Ðinđić "apsolutno kamen međaš u istoriji Srbije", koji mora da se obeleži, kao i da su njegova razmišljanja izuzetno značajna, "slagao se neko s njima ili ne".

- Ali ako počnemo da se bačamo blatom na apsolutno sve u našoj istoriji, onda ćemo doći u poziciju da živimo u 14. veku, 8. veku ili 6. veku, ali u 21. vek nikada stići nećemo - rekao je Čanak.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narod

    12. mart 2018 | 11:53

    Prvo Slobi pa onda njemu

  • Kosingas

    12. mart 2018 | 11:59

    Има на стотине Срба који пре дотичног заслужују споменик!

  • zola

    12. mart 2018 | 12:25

    Ipak je on bo premijer i zasluzuje pocasti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA